Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училищни проблеми ще обсъждат видинските общински съветници на 4 септември

общински съвет видин
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Редовно заседание на Общинския съвет във Видин ще има на 4-ти септември. Това обяви председателят му, Генади Велков, по време на проведеното днес заседание на Постоянната комисия по законност, местно самоуправление, нормативна уредба, етика и охрана на обществения ред.

"Сесията се свиква заради промените в Закона за средното образование. Получили сме постановление 128 на Министерския съвет, с което се променят средищните училища, т.е. начинът на промяна на средищните училища... Ние трябва да променим нашата Наредба от 2009 година. И във връзка с това има 12 точки за средищни училища и средищни детски градини. Не очаквам проблеми... Разбира се, че в залата всеки има правото да изрази своето становище и да дебатира. При нас основният проблем е, че учениците са съсредоточени в две училища - "Цар Симеон Велики" и "Иван Вазов", а имаме и училища с маломерни паралелки. В същото време в другите имаме по 6-7 първи класа..."

В дневния ред на заседанието са заложени общо 18 точки. Освен тези, свързани с промените в училищата, останалите са за актуални проблеми в общината. Единият от тях е статутът на детската градина в Синаговци, която ще бъде предложена да стане летен лагер за деца от всички училища в общината.

Вижте още

Хора с увреждания от Мездра подкрепиха инициатива за събиране на пластмасови капачки

Членовете и симпатизантите  на Основната общинска организация на Съюза на инвалидите в България в град Мездра се включи в инициативата на "Bulgaria cap project" за събиране на пластмасови капачки. Капачките ще се предават за рециклиране и с парите, получени от тях, вече се подпомагат деца в неравностойно здравословно положение- закупуват се..

публикувано на 17.01.21 в 12:54

Община Брегово се класира за втория етап на Национален конкурс

Община Брегово е сред избраните да продължат във втория етап на Националния конкурс "Нестле за Живей Активно!".  В инициативата през 2020 година участваха 22 общини. От тях в предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни. С какъв проект се е представила Община Брегово обясни секретарят й Росица Попърданова : "Проектът цели..

публикувано на 17.01.21 в 09:23

В Лом възразяват срещу изграждането на компостираща инсталация в града

Кметът на Община Лом Георги Гаврилов е направил възражение пред РИОСВ– Монтана срещу инвестиционното намерение на софийската фирма "Хелиас" за изграждане на "Инсталация за производство на индустриален компост" в Лом. Причината е намерението на фирмата да произвежда не по екологичните правила компост от животински екскременти, урина и тор,..

публикувано на 17.01.21 в 09:12
криводол

Нов автобус за учениците от община Криводол

Учениците от община Криводол ще се возят с нов автобус, след като от министерството на образованието и науката удовлетвориха частично молбата на кмета Христо Доков да предоставят едно возило. Тъй като автопаркът е в окаяно състояние, градоначалникът беше изпратил писмо до министър Красимир Вълчев с настояване за отпускането на поне две превозни..

публикувано на 17.01.21 в 08:48

Още 60 медици от болницата в Лом бяха ваксинирани

Продължава имунизацията на общопрактикуващи лекари, стоматолози, фелдшери, медицински сестри и други здравни работници и специалисти в МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом. Още 60 медици  работещи на първа линия бяха ваксинирани, а втората доза от ваксината на " Pfizer-BioNTech" ще им бъде поставена в началото на месец февруари тази година ...

публикувано на 17.01.21 в 08:42

Днес е Антоновден

На 17 януари Православната църква почита паметта на Св. Антоний Велики . За живота на Светеца, разказа отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: " Свети Антоний Велики е роден в Египет и се е подвизавал сред скалите в една египетска пустиня. Отшелник е и той е основател на монашеството, първият монах в света. Най- важното за този празник..

публикувано на 17.01.21 в 08:34

Три нови случая на заразени с COVID-19 в Северозапада

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти  в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца има 2-ма новозаразени, а в област Видин- 1. 233 са новите случаи за страната, при направени общо 4 628 теста. 17 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 296. Ваксинирани са..

публикувано на 17.01.21 в 08:19