Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28.08.2017 година

Снимка: Радио Видин

Демографските и социални проблеми в област Видин ще бъдат подложени на дискусия, инициирана от Министерство на труда и социалната политика. Срещата ще се проведе утре в Областната администрация и на нея ще присъстват заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, представители на местната власт, на териториални звена на централната изпълнителна власт и неправителствени организации работещи в социалната сфера.

Общо 61 зрелостници са допуснати до поправителната матура по български език и литература във Видинска област, 12 зрелостници не се явиха днес. Изпитът в ППМГ "Екзарх Антим Първи" положиха завършили през тази и предходни учебни години зрелостници. Общо 101 зрелостници са подали заявления за допускане до поправителната сесия на държавните зрелостни изпити в област Видин. Утре е матурата по предмет по избор. Зрелостниците са заявили желание да държат изпит по география, биология, английски език, химия и физика.

Поемането на дългосрочен общински дълг от 520 000 лева бе подложено на обществено обсъждане в Берковица. Средствата са за съфинансиране на изграждането на близо 8-километров водопровод за минерална вода от с. Бързия до Берковица.  Съществуващият водопровод е строен преди близо 50 години. В момента е полуразрушен, прекъснат на много места и по него не достига минерална вода до Берковица.

Община Монтана започва монтирането на камери за видеонаблюдение в града, съобщи кметът Златко Живков
. Мярката се взима заради зачестилите вандалски прояви и кражби на общинско имущество през последните години.  До 20 септември видеокамери ще има на всички изходи от града, както и на важни места в централната му част.

Специална комисия започна оглед на всички потенциално опасни дървета в община Монтана. „Най-проблемните дървета са тополите в парк „Огоста”, затова голяма част от тях ще бъдат премахнати. Повечето са надвишили двойно срокът за използване от 25г. ”, каза кметът Златко Живков. След приключването на ремонтните дейности в 4-те парка, там ще бъдат засадени 120 нови дървета. За парк „Огоста” се предвижда и монтирането на ограда от метални пана.

4 млн. лв са отпуснати от Правителството за ремонт на пътя от Монтана до село Мърчево в община Бойчиновци. Очаква се ремонтът да започне скоро, каза за радио Видин кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.

Диана Вутова е новият директор на комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания в Мездра. Тя бе назначена официално от днес със Заповед на кмета на Община Мездра инж. Генади Събков. Диана Вутова има дългогодишен стаж като старши учител в целодневно детско заведение в Мездра.

От днес всеки гражданин, който посети Районна здравноосигурителна каса ще получи безплатно свой уникален код за достъп до електронното си медицинско досие. С това започва кампания за засилване на обществения контрол върху изразходваните средства от касата за закупуване на медицински услуги в полза на пациентите. С този код всеки гражданин ще може да проверява, дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени.

Заместник областният управител на Видин Анжело Методиев дари лични средства на Храм "Рождество Богородично" в гр. Дунавци. Средствата бяха предоставени на Йеромонах Максим, председател на Църковното настоятелство на храма, за закупуване на необходими съсъди за извършване на литургии и молитвени последования.

И утре продължава младежко обучение за интегриране на бежанци, което се провежда във видинското село Върбово. Участниците дебатират по теми, свързани с легализирането на бежанците, които навлизат на територията на Европейския съюз и съседните на съюза страни.

Гроздоберът в Ново село ще започне на 15 септември. На 5 септември се открива беритбата на десертни и бели винени сортове в землището на с. Винарово, стана ясно след събрание във връзка с предстоящата кампания в общината.

Млади влогъри и приказни герои ще закрият "Лято в библиотеката 2017" във Враца, тази сряда в парка на пл."Христо Ботев", от 10 часа. Изнесените летни читални продълиха 11 седмици. 


Традиционният фолклорен събор в Ружинци ще се проведе на 8 и 9 септември. В него ще вземат участие над 20 самодейни състава от читалища от областите Видин и Монтана, както и изпълнители от съседна Сърбия. Откриването на събора ще започене с шествие на мажоретен състав от при Центъра за работа с деца от Враца под звуците на духов оркестър, а в параклиса на Ружинци ще бъде отслужен и водосвет. Гостите на събора ще могат да опитат и вкусно приготвени ястия от майстори готвачи.  

На 9-ти септември Берковица ще бъде домакин на първото издание на Фестивал на духовите оркестри. Организатори са Община Берковица и Берковската духова музика. Проявата е част от тържествата, посветени на празника на града под Ком.












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30