Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Харви" продължава да провокира хаос на петролните пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда петролните цени отново бележат понижение, докато цените на американския бензин продължават да поскъпват рязко, достигайки най-високи нива от средата на 2015-а година насам, тъй като наводненията в Тексас, причинени от урагана "Харви" доведоха до почти цялостното затваряне на петролните рафинерии в региона на природното бедствие, което са равнява на близо 25% от общия капацитет на рафинериите в САЩ.

Това от една страна води до рязко понижаване на търсенето на важната енергийна суровина, провокирайки понижение на фючърсите на американския лек суров петрол. В същото време обаче опасенията за рязко намаляване на складовите наличности на бензин води до драматично поскъпване на ценното автомобилно гориво.

Ураганът "Харви", който беше понижен до тропическа буря, причини масивни наводнения по цялото крайбрежия на Тексас - щатът, който е център на американската петролна индустрия. Сега "Харви" се придвижва към щата Луизиана, където също се очакват големи наводнения.

Поради това фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се понижават в сряда с нови 0,58% към 46,36 долара за барел след вчерашен техен спад с 0,3% и след като по време на търговията във вторник те паднаха за кратко дори до 45,76 долара (най-ниско ниво от 24-ти юли насам). Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември пък се понижават с 0,63% към ниво от 52,00 долара за барел.

Този нов ценови спад е факт въпреки оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), според които складовите запаси на суров петрол в САЩ са намалели през последната седмица до 25-ти август включително с 5,8 млн. барела. Трябва обаче да се има предвид, че данните на API са от преди погромът, който нанесе урагана "Харви" и който принуди редица нефтени платформи в Мексиканския залив и тези по крайбрежието на Югоизточен Тексас временно да преустановят работа.

API също така отчете и изненадващо повишение на седмичните складови запаси на бензин с 476 хил. барела, но фактът, че заради "Харви", капацитетът на рафинериите в региона беше намален с около 4 млн. барела на ден, предполага, че данните за настоящата седмица ще покажат драматично намаляване на складовите наличности както на бензин, така и на т.нар. "петролни дестилатни продукти".

Най-голямата рафинерия в САЩ - Motiva Enterprises, разположена в Port Arthur, Тексас, затвори във вторник, а нейният нормален капацитет е от цели 603 хил. барела петрол на ден. В очакване на още дъждове компанията Total заяви, че също затваряне временно своята рафинерия в Port Arthur, която е с капацитет от 225 500 барела дневно. Според специалисти рестартирането на работата на петролните рафинерии при добри метеорологични условия може да отнеме няколко седмици.

С оглед на всички това цените на американския бензин продължават да бележат солиден растеж, като днес фючърсите с доставка през септември се повишават с нови 3,13% към 1,84 долара за галон (след ръст във вторник с над 4%), достигайки най-високо ниво от края на юли 2015-а година, когато те се търгуваха около 1,842 долара за галон. Фючърсите на дизела пък поскъпват с 1,2% към 1,6854 долара за барел, достигайки най-високо ниво от януари насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!