Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информирани ли сме за качеството на въздуха, който дишаме

2
Снимка: Архив

Видин отново е на едно от челните места по замърсяване на въздуха, наред с големите градове като Бургас, София, Пловдив, в които има работеща икономика, повече жители и автомобили. В доклад на Изпълнителната агенция по околна среда за влияние на превишените нива на фините прахови частици върху човешкото здраве пише, че прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му ефект за здравето зависи от размера и химичния състав на праховите частици. Близо 60 % от замърсяването на въздуха с фини прахови частици в големите градове се дължи на отоплението с дърва и въглища и всяка зима се отчита наднормено завишаване на замърсяването на въздуха. Друг голям замърсител е транспортът. Какво показват данните за запрашеността на въздуха в БГ Северозапад /Видин, Враца и Монтана/ към днешна дата ? Потърсихме Изпълнителна агенция по околна среда.

"През 2016 в автоматичната измервателна станция в град Видин са отбелязани 168 превишения на нормата за фини прахови частици. Нормата е средноденонощна и е 50 микрограма на кубичен метър въздух. Във Враца превишенията са 78 и в Монтана са регистрирани 96 такива. За първото тримесечие на тази година във Видин са регистрирани 55 превишения. Всяка година тези места са с най- голям брой превишения в годишен аспект. Превишенията имат сезонен характер и през зимния сезон, когато възниква проблемът с отоплението зачестяват и превишенията на нормата. Пряка отговорност за изпълнението на разработените програми за качеството на въздуха, който дишаме и превишените норми носят кметовете на отделните общини, а контролът е на регионалната инспекция по опазване на околната среда.
" - каза Тодорка Петкова, изпълняващ длъжността началник отдел "Мониторинг на въздуха, шума и радиологичен мониторинг" към Изпълнителна агенция по околната среда.

Автоматичната измервателна станция във Видин ежедневно изпраща резултати от извършените замервания към РИОСВ Монтана, където на всяко тримесечие се публикуват таблици с различни показатели на въздуха в населените места на страната. Според нивата на основните показатели за качество на атмосферния въздух през второто  тримесечие на 2017 година, Видин е с 91 броя 24 часови концентрации, като измерената среднонощна концентрация е 41.47 микрограма на кубичен метър, при средна концентрация от 25.01 микрограма на кубичен метър. Монтана е с Монтана е с 45.10 микрограма на кубичен метър при средна концентрация 23.58 микрограма на кубичен метър. Във Враца, в района на ж.п. гарата са измерени 39.38 микрограма на кубичен метър, при средна концентрация 17.09.

Имат ли отговорност общините да търсят решения на замърсяването на въздуха с прах ?
"Състоянието на автопарка у нас също оказва влияние върху качеството на въздуха, който дишаме, а правомощията на кметовете на населените места за съжаление не са особено големи. Общините могат да направят необходимото, за да не се допуска голям трафик в градовете, но нещата не зависят само от тях. Работим добре с колегите си от българския Северозапад, но трябва да се въведат промени към по- ефективни мерки за справяне с този проблем." -
каза Николай Сиджимов, който е изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България и допълни:
"За съжаление хората не могат да избират мястото, където да живеят, предвид качеството на въздуха, който дишат, но те трябва да бъдат ежедневно информирани."
  Видинчани смятат, че не са достатъчно информирани за качеството на въздуха, който дишат, а голяма част от тях не се интересуват от този проблем.

Неправителствена организация от Видин, съвместно с няколко местни фирми наскоро реализираха проект, състоящ се в закупуване, асемблиране и инсталиране на станции за измерване на запрашеността на въздуха във. Видин.

"Целта на проекта е да се насочи вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух във Видин и де се реши проблема. Всеки човек с интернет достъп от различно устройство може да получи информация от измерванията на станциите за запрашеността в града на интернет адрес: http://airvidin.info
/" - каза инж. Мартин Петров, изпълнителен директор на компания за електронни компоненти във Видин, който е един от координаторите на проекта.

И на финал- над 83 на сто от населението у нас е засегнато от замърсяване на въздуха с фини прахови частици. За сравнение, в Европа превишението на нормите е много по-малко. Кметовете трябва да могат, както в други европейски градове, да забраняват движението на автомобили, когато се установи повишено замърсяване на въздуха. Чрез промени в закона за чистотата на атмосферния въздух предстои да се въведат повече санкции и мерки за намаляване на замърсяването.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45