Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 август 2017 година

Снимка: Колаж Светослав Цветанов

Рибари от Ново село зарибиха със сом река Дунав. Със собствени средства те са закупили 20 сомчета с общо тегло 50 килограма и 300 грама от язовир "Огоста" и са ги пуснали във водите на реката край Ново село.

Още 111 домакинства във Враца ще живеят в обновена сграда по Националната програма за енергийна ефективност. Ремонти дейности се извършват в  блок 36 на жилищен комплекс „Дъбника“. Стойността на обществена поръчка на обекта е над милион и 600 хиляди лева, а срокът за изпълнение 60 дни.

Говорейки за социална политика, най-важният въпрос е създаването на работни места и повишаване на доходите на населението, коментира във Видин  заместник- министърът на икономиката Александър Манолев.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие главния секретар на Организацията на евреите „Шалом“ Йосиф Меламед,  София Коен - председател на Централен израилтянски духовен съвет и представители на Регионалната организация на евреите  "Шалом"-Видин. След срещата Огнян Ценков и гостите поднесоха цветя на Паметника, поставен в знак на благодарност към българския народ,  спасил своите евреи по време на Втората световна война

По информация на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор(ДАМТН), от областите Видин, Враца и Монтана, област Видин е с най-малко констатирани нарушения при проверките на язовирите на нейната територия. На територията на областта има 37 язовира. При проверките са дадени 16 предписания по безопасната им техническа експлоатация. Най-често даваното предписание е свързано с привеждането на документацията от експлоатацията на малките язовирни стени и на съоръженията в съответствие с изискванията. Това стана ясно след проведена вчера среща между областния управител на Видин Албена Георгиева и Петър Горновски - председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.  


Министерският съвет одобри проекта на нов Закон за физическото възпитание и спорта и предлага на Народното събрание да го приеме. В проекта се създава възможност спортният клуб да бъде регистриран и като всякакъв вид капиталово търговско дружество, като се запазва действащото сега правило финансиране с публични средства да могат да получават само спортните клубове, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Съществени изменения, които ще позволят да се ограничи съществуването на клубове-фантоми, са изискването спортните клубове да бъдат членове само на една спортна федерация, както и задължението да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. Изрично е предвидена възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката.

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 3 482 140 лв. за финансово осигуряване на дейности по две от националните програми за развитие на средното образование за 2017 г. За обучение на талантливи ученици за участие в олимпиади по НП "Ученически олимпиади и състезания" се предоставят 1 311 700 лв. За подобряване на условията за експериментална работа по природни науки по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" са осигурени 2 170 440 лв., които ще се използват за закупуване на уреди, прибори, пособия, реактиви и други консумативи за изпълнение на практически дейности.

Национална агенция за приходите започва проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили, че имат голяма сума пари в брой. Данъчните ще проверяват дали селектираните дружества не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството - например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Промяна на таксата за паркиране в синята зона във Враца обсъждаха общинските съветници в града. Цената от 2 лева за час се запазва.

Общинският съвет в Кула гласува допълнително средства за издръжката на маломерни паралелки в училището в града. Под нормативите са паралелките в 8 и 9 клас.

 Над 7 100 заявления- декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон са депозирани към момента във видинската дирекция "Социално подпомагане".

С 0,06 на сто e намаляла безработицата във Видинско, сочат данните на Бюрото по труда за предходния месец. През юли без препитание са били над 17 на сто от хората в икономически активна възраст в региона. Данните за Бюрата по труда във Видин, Кула и Белоградчик.

Ежедневно се извършват проверки на търговците на храни на видинския панаир. Това казаха от отдел "Контрол на храните" в Областната дирекциа по безопасност на храните.   

Четири ще бъдат ваканциите през следващата учебна година: есенна, коледна, междусрочна и пролетна, съобщиха от Министерството на образованието.

Днес кметът на община Ружинци Александър Александров посрещна на работна среща д-р Султанка Петрова, заместник министър на труда и социалната политика, представители на изпълнителната власт и социални партньори. Целта на срещата бе да се разработи стратегия за справяне с безработицата в общината.

Пари, столове, постелки за легла, косачка, санитарни принадлежности и други приспособления получи Дома за стари хора и Центъра за настаняване от семеен тип № 3 в Мездра от Сдружение „Искри на надеждата“ от Германия.

Еднодневно, 7-мо по ред обучение за младежи от 15 до 29 години, на тема „Структурен диалог” проведе Младежкия информационно-консултантски център в Регионалната библиотека в Монтана. На срещата бяха обсъдени и тактики за междуличностно общуване, както и добри практики за водене на структурен диалог.

Приказните герои от "Алиса в страната на чудесата" бяха специалните гости на финала на "Лято в библиотеката 2017", съобщиха от регионалната библиотека във Враца.

Видин отново е на едно от челните места по замърсяване на въздуха наред с големите градове като Бургас, София и Пловдив, в които има работеща икономика, повече жители и автомобили. В града през 168 от дните миналата година е измерено съдържание на фини прахови частици над нормата.

Близо 60 проверки са направени през юли от Видинската инспекция по труда. Общо 280 са констатираните нарушения, а установените лица без писмени трудови договори и допуснати до работа преди да бъде изпратено уведомление до НАП са 11.

На питания за общинските земи и финансирането на футболния клуб „Локомотив“ ще отговаря кметът на на насроченото за утре заседание на общинския съвет на Мездра.

Над 4 000 деца са се забавлявали това лято в клубовете при Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин. Това стана ясно при представянето на изложбата "Моето лято в библиотеката".

Изложба "Израелски открития и разработки, променили света" бе открита в Музей "Кръстата казарма" във Видин. Експозицията откри посланикът на Израел у нас - Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан.


В Мездренското село Типченица тази събота предстои Десетият  фолклорен фестивал "Типченица пее". Фестивалът, /чието начало ще е от 15 часа/,  няма да е с конкурсен характер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19