Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местната власт: "Трябват спешни мерки за Видинския регион", Правителството: "Бъдете по-активни"

Снимка: Радио ВИДИН

Социалното министерство организира широка дискусия във Видин, посветена на негативните демографски и социални проблеми в региона. На срещата присъстваха заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, доц. Георги Бърдаров- съветник към социалното министерство по демографската политика, областният и заместник-областните управители на Видин, представители на местната власт, на териториални звена на централната изпълнителна власт и неправителствени организации.

Доц. Бърдаров посочи, че демографските процеси в региона са наистина тежки и че трябва да се вземат мерки веднага, за да дадат положителен резултат след 10-15 години.

Най-важният въпрос е създаването на работни места и повишаване на доходите на населението, коментира заместник- министърът на икономиката Александър Манолев и съобщи, че инвеститорският интерес към Видин нараства.

"Трябва да се вземат спешни и решителни мерки веднага, за да не стане наистина късно. Държавата е абдикирала от Северозапада вече 27 години", контрира кметът на Белоградчик Борис Николов и допълни:

Снимка"Нещата са трагични в нашия регион, а това е така, защото вече почти 30 години нашата държава няма политика за решаване на тези проблеми. Много неща се изговориха, много стратегии се писаха, много програми се готвиха, но нито една не дава резултати. А с всеки изминал ден нещата стават все по-трагични. Най-болезненият проблем за нашия регион е бързата, тежката миграция на хората- тук не остава работна сила. Имаме инвестиции, които не можем да реализираме заради липса на обикновена работна ръка. Вече няма и кой да ражда деца. Много бързо се влошава образователният процес в средните училища, нямаме поциенти в болницата, тя е фалирала. Може би след десетилетия нещата ще си дойдат на мястото, но ние искаме днес и утре да усетим поведението на управляващите. Тези програми за временна заетост не само, че не са полезни, те са вредни. Дълги години политическата класа уверяваше, че частният бизнес ще инвестира, ще разкрие работни места и пр., това също е една лъжа, една утопия, нереално нещо. Няма кой да инвестира- как да инвестираш, след като нямаш най-важните условия в този регион- работна сила. Убеден съм, че заявените инвестиции във Видин няма да се случат, защото във Видин няма работна сила. Убедих две фирми да ракрият елементарна работа за 20 човека, но те не успяха да намерят работници. Изнесоха се и казаха, че повече няма да се върнат в област Видин."

"Във Видин не е чак толкова трагично положението. Разкри се филиал на Русенския университет. Това е една от мерките, за да може младите хора да бъдат задържани във Видин и да привличаме такива от други области. Към настоящия момент има близо 300 студенти, което не е малко. Разчитаме на Правителството за подкрепа за подобряване на инфраструктурата, най-вече пътищата от Видин за София, което е предпоставка за инвестиции. Имаме преимущество и с водния транспорт, и с Дунав мост 2. Ако това, което Правителството е намислило за инвестиране във Видин, стане, надявам се, че ще има резултат. Действително голям проблем е квалифицираната работна ръка, но проблеми има и в редица европейски страни, надявам се, че постепенно младите хора ще се завръщат. Трябва да се обърне внимание за увеличаване на средната работна заплата. Бизнесът иска квалифицирани работници, но никога не говори за работните заплати.", допълни заместник-кметът на Видин Венци Пасков.

В дискусията се включи и кметът на Ружинци- общината с най-висока безработица, Александър Александров:

"По последни данни към 67% е безработицата в Ружинци. Имаме страшно много семейства, в които никой не работи. Хората разчитат предимно на социални помощи. По-младите от ромски произход, които имат по 6-7 деца, се препитават с получаването на детски надбавки. Голямата част от нашето население се е върнало с хиляди години назад и се препитава предимно със събирачество. Събираме билки, липа, глог, шипка, къпини... Тези хора са предимно без образование. Те нямат никаква перспектива на пазара на труда. През последните години нямаше никакви програми и това страшно много се усети. Очаквахме, че част от хората ще потърсят работа на други места или ще се образоват, но не би. Няма къде да отидат, живеят в старите схлупени къщички, те дори не могат да напуснат пределите на България. Надяват се на мен като кмет на Общината и на Правителството да решим техния проблем."

За да бъдат решени проблемите, към министерството на труда и социалната политика ще работи специално звено, което да привлича обратно в страна българите от чужбина. Мобилни експертни групи пък ще подпомагат на място бизнеса и местните власти за привличане на евросредства и инвестиции, обясни заместник-министър Султанка Петрова, но призова за по-голяма активност кметовете и хората, живеещи в северозападна България:

"Трябва да спрем да мрънкаме и да се оплакваме, а трябва да започнем да работим! Всяка промяна първо трябва да започне от нас- първо да променим себе си, а после и хората, които са около нас."


Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00