Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наблюдение на белограви лешояди в с.Долно Озирово

лешояд
Снимка: БГНЕС

На терен могат да се видят птиците, а общата дължина на прехода е до 8 км, каза за радио Видин Георги Стоянов от организаторите.

"Всяка първа събота на септември организираме наблюдението, което вече е традиционно по повод Международния ден на лешоядите", добави той. 

Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на Природен Парк „Врачански Балкан“ с размах на крилете около 2,70 метра.

Наблюдението на белоглави лешояди се организира днес от Природен Парк „Врачански Балкан“ и Дружеството за защита на хищните птици.

Лешоядите имат незаслужена слава и огромна роля за природата, отбелязват природозащитниците. Грабливите птици могат да се видят на четири места - във Врачански Балкан, Централен Балкан, Пловдив и Стара Загора.

Вижте още

Войводска вечер във Враца

Четвъртото издание на патриотичния събор "Войводска вечер " ще се проведе в петък, на 6 август. Събитието ще започне в 18 часа край Враца, на обичайното място - до моста за село Згориград.  Гостите на събора могат да видят историческа възстановка на революционна чета от времето на освободителните борби в Македония и Одринско, изпълнена от..

публикувано на 02.08.21 в 17:10

Подготвят новото издание на фолклорния фестивал в Стубел

Тазгодишното издание на събора "Пъстрина пее" ще се състои на 7 август в село Стубел, Община Монтана. Във фестивала ще се включат певчески и танцови формации от Бойчиновци, Ружинци,  Стубел, Славотин, Студено буче. Това каза Емилия Йорданова, кмет на селото домакин и председател на читалището, което организира традиционния събор. Самодейците ще представят..

публикувано на 02.08.21 в 16:37
димово път дъжд буря

Ограничават движението между Димово и Ружинци за час

Днес, от 18:30 ч. до 19:30 ч. , движението при км 52 на път I-1 /Е-79/ Видин-Монтана, в участъка Димово-Ружинци, ще се осъществява в една лента поради отстраняване на паднал товар на пътното платно. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват указанията..

публикувано на 02.08.21 в 16:13

Над 6 километра е опашката на Дунав мост 2 при Видин

Над 6 километра е приблизителната дължина на опашката от товарни автомобили на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат в посока Румъния, според мобилното приложение за следене на трафика. Средното време за изчакване е около 6 часа. Трафикът на тежкотоварните автомобили зависи от пропускателната способност на пункта и най-вече от румънската пътна агенция, която..

публикувано на 02.08.21 в 15:22

Панаирни дни в Мизия

Традиционните панаирни дни започнаха в град Мизия и ще продължат до 8 август. Програмата е достатъчно разнообразна за малки и големи, каза за радио Видин Валя Беляшка от Общината: "Следобед ще сложим основите на Занаятчийско село в парковата зона. Във вторник ще започнем деня с Приказна въртележка за децата. На 4 август от 20 часа ще погледнем през..

публикувано на 02.08.21 в 13:43

Видинчани не одобряват новите цени на таксиметровите услуги

С 50 стотинки се увеличиха цените на таксиметровите услуги от началото на месец август във Видин. Въпреки някои обективни причини за поскъпването, повечето видинчани не одобряват новите цени на такситата, показа анкета на Радио Видин: "Видин е по-малък град, разстоянията са по-къси и не би трябвало да има увеличение... С една думичка проста - скъпо е!..

публикувано на 02.08.21 в 13:00

Нови назначения в Окръжна прокуратура Враца

Окръжната прокуратура във Враца има от днес /2 август/ двама заместник-административни ръководители, съобщиха от апелативната прокуратура. Назначенията са извършени в изпълнение на решения от заседания на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Силвия Миленкова и Елена Станева-Кирова вече встъпиха в длъжност. Прокурор Силвия Миленкова е завършила..

публикувано на 02.08.21 в 12:35