Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арсен във водата на две монтански села

Установените стойности са 15 микрограма на литър, при допустими 10, това наложи водоноски да доставят питейна вода в селата Георги Дамяново и Меляне.

"Вероятната причина за повишаването на нивото на арсена е шахтов кладенец, който се използва през летния сезон и водоснабдява двете населени места", каза началникът на Отдел “Държавен здравен контрол” в РЗИ Монтана Тихомир Макариев.

Хигиенната инспекция е дала препоръки към ВиК-Монтана:

"Да се извърши почистване и дезинфекция на водоемите и водопроводната мрежа, да се ограничи ползването на питейната вода, както и да се възстанови водоподаването, да се прави ежеседмичен мониторинг и информацията да се изпраща до РЗИ -Монтана. Проучване с цел установяване на причините за повишените стойности на арсен в питейната вода също трябва да бъде направено", добави Макариев.

Населението е информирано за негодността на водата.


Вижте още

Откриха паметна плоча на Максим Младенов в Ново село

Паметна плоча на проф.д-р Максим Младенов бе открита днес, 11 май, в Ново село.  Тя бе вградена в паметника на народните просвещенци, намиращ се до читалището. На тържеството присъства сестрата на Максим Младенов - Лиляна Славчева,  братовчеди, племенници и ученици на професора. Двете му дъщери, които са продължили неговия житейски път на учен..

публикувано на 11.05.21 в 13:33

Организират велопоход във Видин

Велопоход, посветен на Световния ден на предизвикателството  организират във Видин. Спортната проява ще се проведе на 15 май, събота. Стартът ще бъде даден от 10:30 часа при крепостта "Баба Вида", а финалът ще е на Колодрума. Могат да се включат участници с велосипеди, както и с тротинетки. Събитието  ще завърши с провеждането на томбола, като трима от..

публикувано на 11.05.21 в 12:49

3465 са активните случаи на COVID-19 във Врачанско

Нови 11 случаи на заразени с COVID-19 в област Враца са регистрирани з а вчерашния ден в Единния информационен портал. Сред тях е и 4-годишно момченце от мездренското село Оселна, което е диагностицирано за домашно лечение.  Само за последното денонощие в областта са починали още 6 души, които са били с коронавирусна инфекция. Това показват..

публикувано на 11.05.21 в 12:41

Възстановяват походите във Врачанския Балкан

Възстановяват организираните походи в Природен парк "Врачански Балкан" след едногодишно прекъсване, съобщават от дирекцията на парка.  Тази година походите започват с разходка до най-високия непостоянен водопад на Балканския полуостров - Скакля. Преходът ще бъде проведен на 16 май (неделя) от 8:30 ч. от Природозащитен център "Натура". Маршрутът е..

публикувано на 11.05.21 в 10:48

Лек ръст на новозаразените с COVID-19 в област Видин

30 положителни проби за COVID-19 има регистрирани в област Видин за иминалото денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 18 от новозаболелите са от община Видин, 4- ма от Ружинци, по двама от общините Белоградчик, Бойница и Димово и по един от Кула и Чупрене. Още 18 души, заболели от коронавирус, са оздравели. Активните случаи в областта..

публикувано на 11.05.21 в 10:18

10 години затвор за изнасилване на 9- годишно дете

С осъдителна присъда от 10 години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване приключи делото на първа съдебна инстанция срещу 32-годишния К.А., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана  за изнасилване на малолетно момиче, съобщават от прокуратурата.  Подсъдимият К.А. e осъждан 13 пъти за извършени умишлени..

публикувано на 11.05.21 в 09:45

В Долна Кремена честват храмов празник

На 11 май /вторник/ от 11 часа по повод деня на Светите братя Кирил и Методий в храм „Св. Кирил и Методий” в Долна Кремена отец Данаил Цинцарски ще отслужи водосвет. Преди това децата от Детската градина ще посетят храма и ще рисуват на площада пред читалището.                   В програмата на Празниците „Мездра май” след двукратно отлагане, поради..

публикувано на 11.05.21 в 08:40