Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценители на фолклора се хванаха на хорото със "Северняци" (видео)

8
Снимка: ФС Северняци


Десетки мъже и жени, млади и не толкова млади хóра, се събраха на караваната пред крепостта Баба Вида, за да поиграят или само да се насладят на богатството на българския фолклор. С хоротека на открито Фолклорната студия "Северняци" отбеляза Деня на Съединението.

Хоротеката се провежда в празничния ден за втора поредна година и вече се превръща в традиция, за радост на насъбралите се граждани.

"Това е един прекрасен начин да отбележим Съединението, българските хорá, фолклорът, са нещото, което ни обединява... Приветстваме организаторите, нека по-често има такива събития, които да накарат хóрата да се веселят... както някога, на мегдана... Сърцето ми играе... Това е начин да се обединим и да изкараме младите хóра навън, да не стоят само пред компютрите, да се хванат на хорото... Хорото в миналото е било мястото, на което хóрата са показвали своята обич и взаимност, споделяли са радости и мъки, с хорáта са вървели напред. Радвам се на днешното хубаво тържество, това е един хубав завършек на празника и показва, че в страната ни има бъдеще. След като кръшните хорá, които се вият тук са само от млади, това значи, че животът продължава и тук винаги ще го има българското. Радостното е, че мъдрите възрастни хóра като мен- пенсионерите, които са забутани в най-задния ъгъл на държавата, възродиха пенсионерските клубове и сега нашето семе поникна и разцъфна... И в най-малкото село вече има фестивали, децата пеят и танцуват, и връщат обичаите... Това е завръщането към корена... Българските хорá са всичко за нас, душата на българина е тук..."

Да споделят празника със "Северняци" дойдоха много хора- както от Видин, така и от Димово. От няколко години за 24 май Фолклорната студия организира и Голямото хоро в Крайдунавския парк, което събира много ценители и любители на българския фолклор от цялата област.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45