Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готово ли е обединеното видинско училище "Отец Паисий" за новата учебна година

4
Снимка: Радио Видин

В началото на лятото, по предложение на кмета на Видин Огнян Ценков бе разгледан въпросът за сливането на училищата "Христо Ботев" и "Отец Паисий" във Видин, като приемно учебно заведение да стане "Отец Паисий". Тогава директорите им бяха  категорични и лаконични, че сливането дори е закъсняло и ще се отрази положително за всички. Такива ли са обаче настроенията днес- броени дни преди старта на новата учебна година, когато сливането на двете училища е вече факт ? Част от преподавателите в бившето вече училище "Христо Ботев" са освободени, а други ще продължат работа, заедно с новите си колеги от училището приемник "Отец Паисий". Мария Димитрова е преподавател по български език и литература и с нетърпение очаква началото на новата учебна година. "Сливането започна от първи август, а процедурите вече приключиха. По- притеснени, като че ли са родителите на децата, но ние ще направим всичко възможно да приобщим новите ученици. Вече подготвяме тържеството за първия учебен ден и мисля, че всичко ще е наред." - каза Мария Димитрова.

Част от родителите на учениците бяха против сливането на двете видински училища преди време, но сега когато нещата вече са финализирани те са оптимисти за провеждането на нормален учебен процес през новата учебна година. Мирела Цветанова е родител на шестокласник в обединеното училище "Отец Паисий" във Видин. "Детето ми учи тук от първи клас и аз съм изключително доволна от професионализма на преподавателите. Класовете тук са по- малки като брой ученици, но според мен това е по- добрият варианта за децата, защото са по- обгрижвани. Сигурна съм, че новият екип ще се справи и с времето всичко ще бъде наред." - коментира Мирела Цветанова.

СнимкаДо преди няколко дни все още не се знаеше официално кой ще заеме поста директор новото учебно заведение. По- късно стана ясно, че единият от двамата действащи директори - Тони Герасимов е подал молба за напускане и на поста е назначена Лиана Иванова, която до последно бе директор на закритото вече училище "Христо Ботев". Тя се изправя пред новото предизвикателство в своята професионална кариера с увереност, но и с малко тъга. "Моите колеги са професионалисти и аз съм оптимист, че ще успеем да се справим. Приемам преместването доста трудно като емоция, тъй като аз самата съм възпитаник на училището. Запозната съм с преблемите пред училище "Отец Паисий", но мисля че ще успеем да се справим и то да стане по- приветливо място за учениците. В новото училище ще се обучават около 150 деца." - каза новият деректор Лиана Иванова и допълни: "Имахме колеги, които бяха в предпенсионна възраст и те вече са в редиците на пенсионерите. Останалите колеги си намериха работа в някои други видински училища. Остава да се направи и подбор между началните учители и ще можем да стартираме нормално учебната година."


Разговаряхме и с Митко Миков, който от 15 години работи по подръжката на закритото вече училище "Христо Ботев", но днес остава без работа. Подал е своите документи на няколко места в други учебни заведения във Видин и се надява скоро да си намери отново подобна работа. Видинчани не одобряват идеята за сливането на видинските училища, но някои от тях смятат, че това е удачен вариант при липсата на деца в града ни. Най- щастливи от сливането като че ли са учениците. Според тях това ще бъде едно добро ново начало- на нови приятелства и нови развлечения. Обединеното училище "Отец Паисий" е разположено в една от малкото училищни сгради, която все още не е санирана. Трябва да се смени дограмата, а вътрешен ремонт е правен преди години. Покривът е ремонтиран два пъти, а течове няма. Парната инсталация работи, но не достига оптималната температура в студените зимни дни. Предизвикателството пред новото ръководство е наистина сериозно и директорът и учителите са запознати с тези проблеми, каза още директорът на училището Лиана Иванова. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00