Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 септември 2017 година

Снимка: Анжела Каменова

На 84-годишна възраст днес, 18 септември, след продължително боледуване почина Видинският митрополит Дометиан. Тялото му ще бъде посрещнато утре в 14 часа в катедралния храм „Св. Димитър“ във Видин. Опелото и литийното шествие до Видинска света митрополия, където ще бъде извършено погребението, са насрочени за сряда, 20 септември.

Във връзка с отдаването на последна почит на Видински митрополит Дометиан и почетен гражданин на Видин, кметът на Община Видин Огнян Ценков издаде заповед, с която 20.09.2017 г. се обявява за Ден на траур, съобщават от местната управа. По този повод националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Със заповедта се отменят увеселителните мероприятия за времето от 8 ч. до 24 ч. на 20  септември. При невъзможност това да се случи, те ще започват с едноминутно мълчание.

Във Вършец започна подписка срещу увеличението на цената на питейната вода. След повишението кубик вода вече струва 2 лева и 71 стотинки. В подписката жители на общината изразяват недоволство от новата цена.

Цената на водата в малките общини в Монтанско ще бъде намалена, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Тя коментира, че правителството ще се съобрази с възможностите на хората в малките селища и няма да е нужно те да поемат допълнителни високи разходи. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че няма да има шоково поскъпване на водата в цялата страна. Той обеща помощ за общините, където има проблеми с водоснабдяването.

Приключи реконструкцията и рехабилитацията на водопроводна мрежа в село Боровци. Подменени са съществуващите етернитови водопроводи. Монтирани са спирателни кранове и надземни пожарни хидранти.

Почистват отводнителните канали в Монтана. Работата е превантивна.

Електропреносната мрежа в Западна България е подготвена за предстоящия зимен сезон, съобщиха от разпределителното дружество. Екипи на компанията са обходили 45 хил. км мрежа и са предприели съответните дейности, за да гарантират в максимална степен готовността им да посрещнат лоши метеорологични условия, съобщават от ЧЕЗ.

Двама са кандидатите за началник на Регионалното управление на образованието във Видин. Конкурсната комисия е решила, че и двамата, подали документи за вакантния пост- Цецка Хаджигеоргиева и Веселка Александрова Кючукова-Асенова, отговарят на изискванията.

Петима са кандидатите за кмет на село Нивянин в община Борован за предстоящите частични избори на 8 октомври. Общинската избирателна комисия е регистрирала Николай Христов от ДПС, Елка Николова от ГЕРБ, Цветелин Маринов от ВМРО, Никола Алексадров от БСП и Николай Йорданов от партия ВОЛЯ.

Съвместен контрол върху движението на стоки с висок фискален риск от българската и румънска данъчни администрации ще започне пилотно на румънския граничен пункт в Калафат. Към стоките с висок фискален риск спадат някои видове хранителни продукти, стоки за бита и леки автомобили, поясниха от Националната агенция по приходите.

За подобряване на взаимодействието на звената на Единната спасителна система, в която участват пожарната, полицията, спешният център и Българският червен кръст, на 20 септември, на язовира в курортната  местност "Божурица" край Видин ще се проведе учение.

Монтана се включи активно в кампанията “Да изчистим България заедно”. В събота, 16 септември, жителите на града събрали над 12 тона отпадъци, които са депонирани на депото. 

Извозването на събраните отпадъци във Видин по време на кампанията "Да изчистим България заедно" ще продължи до края на седмицата. Служители и работници от седем фирми и ведомства, представители на три неправителствени организации, ученици и учители от две  училища - СУ "П. Р. Славейков” и ОУ "Любен Каравелов", както и много граждани на Видин дадоха своя принос в кампанията. Тя се проведе на 16 септември, като за първи път тази година се организира през есента. В инициативата се включиха и жители от всички населени места на Общината, които под ръководството на кметовете и кметските наместници се заеха да почистват най-замърсените райони. Бяха раздадени 1400 чувала и 800 чифта ръкавици. Районите, определени за почистване в град Видин бяха общо пет, съобщават от община Видин.  

От днес Община Враца стартира втора кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии. Инициативата ще е до 23 септември.

Подмяна на отоплителната инсталация предстои в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин. Приключил е ремонтът на санитарните възли в училището.  

Трима учители по програма „Заедно в час“ ще преподават в област Монтана през новата учебна година. Те ще работят в училищата партньори на организацията в Лом, Чипровци и село Ковачица.

Децата от клуб „Добротворци“ към училището във Вършец са с два поредни успеха от конкурси за доброволчество.

От днес в Природозащитен център „Натура” към Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан” предлагат електрически колелета под наем. В центъра има на разположение 2 велосипеда и електрическа станция за захранване, а други два са в Посетителския център при разклона за село Паволче.

Безплатна правна помощ вече предоставя Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца.

Седмица на моноспектаклите в памет на Петър Митев започва от днес Драматичният театър в Монтана. 40 години актьорът беше на сцената на монтанския театър.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20