Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 септември 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Служители на "Пътна полиция" отбелязват 21 септември- Европейският ден без загинали на пътя с масови проверки на участници в движението в региона. 


85 тежки пътнотранспортни произшествия са станали на територията на област Монтана за периода от 1 януари до 1 септември. 13 са убитите, 124 ранени. За същия период през тази година са станали 87 ПТП с 14 убити и 120 ранени. Това каза главен инспектор Елвис Иванов, началник на сектор "Пътна полиция" Монтана.


Общо 624 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на образователната инфраструктура по линия на управляваната от регионалното министерство оперативна програма "Региони в растеж“. Средствата са за общини, за Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на спорта. Информация за предвидените инвестиции беше представена в Министерския съвет. Средствата са за подобряване на материалната база в над 400 училища и 13 ВУЗ-а в цялата страна. Програмата ще обхване 255 000 деца, изчисли министърът на регионалното развитие Николай Нанков.


Приключи ремонтът на покривите на ДГ "Васил Левски", с. Бързия и на покрива на детската ясла в Берковица, каза зам.-кметът Радослав Найденов. В детската градина е подменена покривната хидроизолация, монтирани улуци и водосточни тръби. Стойността на ремонтните дейности е 20 000 лв. с ДДС.


Няколкократно е увеличен трафикът от товарни автомобили през Дунав мост 2, съобщават от полицията. Камионите биват насочвани към този граничен пункт поради ремонтни дейности на пътен участък при Прохода на Републиката. Днес се образува около 8 км колона от камиони, изчакващи за излизане от страната. 

Допълнителни вагони ще има в съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната по време на почивните дни, съобщиха от БДЖ. Увеличението се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни и по повод на Деня на независимостта на България - 22 септември. От днес до 25 септември включително националният железопътен превозвач ще предостави над 5600 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. В направленияте са включени и  влаковете София - Лом - София и  София - Видин - София. 

Петя Узунова остави без началник отдел „Закрила на детето“ във Враца. Досегашният титуляр предпочете да се развива в друго поприще. Петя Узунова е назначена за педагогически съветник в Начално училище „Иванчо Младенов“ в града под Околчица.


Врачанка осъди „Вратица“ АД заради неизплатени трудови възнаграждения от 2014 и 2015 г. Решението на районния съд в града под Околчица е окончателно и не подлежи на обжалване, пише в становището на магистрата Елена Донкова. Гражданското дело с № 3079 по описа за 2017 г. е било образувано заради претенциите на дамата, че бившият текстилен комбинат ѝ дължи 1 167 лева, натрупани като заплати през юни, юли, август и септември 2014 г., както и от януари до май 2015 г. Отделно от това съдът разпореди „Вратица“ да плати адвокатските разходи – в размер на около 311 лева, както и съдебните разходи – още 50 лева. От 2 години бившият текстилен комбинат е обявен в ликвидация, което прави почти невъзможно изплащането на присъдените от магистратите пари.


Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин ще предоставя безплатна правна информация за гражданите в рамките на втора фаза по проект „Правна информация в библиотеката”. Проектът се реализира в периода от началото на месец септември до края на месец ноември 2017 година в град Видин.


Общинският съвет прие информацията за дейността и финансово-икономическия анализ на МБАЛ – Мездра за първото полугодие на 2017 г. Това стана на последното редовно заседание на местния парламент. Данните показват, че в сравнение със същия период на миналата година дружеството е с влошени финансови показатели. От началото на годината до 30-ти юни през структурите на МБАЛ -Мездра са преминали 2 324 болни. Използваемостта на легловия фонд е 72,67% при значително редуцирана леглова база- 82 болнични легла. Има сериозен недостиг на кадри и просрочени задължения в големи размери. Общото задължение към доставчиците до дата 31.07.2017 г. е в размер на 372 386 лв. Управителят на МБАЛ д-р Илиана Михайлова заяви, че ръководството търси механизми чрез Сдружението на общинските болници и Националното сдружение на общините в Република България да се намерят средства за пълноценно функциониране на болницата. 


Четири предложения за промени в списъка за капиталови разходи отхвърли Общинският съвет в Мездра. Предложенията на кмета Генади Събков са за закупуването на готварски печки за три детски градини и цистерна за звеното по „Чистота“, която да се ползва за измиване на улиците в Мездра. Промените в списъка са предложени, заради реализирани икономии. Беше съвсем разумно предложенията да бъдат подкрепени, но изненадващо не бях приети от Общинския съвет, коментира кметът Генади Събков.


Над 250 подписа събра инициативната група "Заедно за Берковица" във връзка с облагородяването на лесопарк „Калето". Младежите стартираха новата си онлайн идея „Спаси Берковица" с насочване вниманието на администрацията върху емблематичния за града археологически обект.


Жители на села от община Ружинци се справят сами с уличното осветление. Проблемите там са от години и живущите са поели инициатива за закупуването на осветителни тела, които общината е поставила и поддържа, това каза кметът на Ружинци Александър Александров.


Инкрустирана керамика отпреди 3 400 години откриха археолози в древен некропол във видинското село Балей. Всеки от съдовете е уникален по форма и украса.

С поднасяне на цветя пред паметника на "Бдинци" във Видин и едноминутно мълчание Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите в града отбелязаха Световния ден на мира, за какъвто е обявен днешният 21 септември. 


Празничната програма за Деня на Лом продължава и днес, 21 септември, с кулинарното шоу "На риба с бира в Лом" с Ути Бъчваров. Атрактивният майстор-готвач ще приготви най-вкусната саламура, а за доброто настроение на ломчани ще се погрижи Берковската духова музика.


Започнаха честванията за празника на град Грамада, който се отбелязва днес, 21 септември. Програмата започва тази вечер с приветствие и празничен водосвет, каза кметът на града Милчо Башев.


С благодарност към миряни и духовници Белоградчишки епископ Поликарп, който беше викариен епископ във Видин напуска епархията и ще заеме новия си пост в Пловдивската митрополия. За десетте години служба във Видин той каза, че стремежът му е бил да дава максималното от себе си, а епархията приема като семейство. Епископ Поликарп, който водеше и неделното предаване „По пътя към храма“ по Радио ВИДИН, с решение на Синода на Българската православна църква е назначен за трети викариен епископ в Пловдивската митрополия и ректор на духовната академия „Св. Св. Кирил и Методий“.  Днес той се срещна с екипа ни. До избора на нов Видински митрополит, по Радио ВИДИН ще звучат записи, които вече са излъчвани в предаването „По пътя към храма“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19