Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 лева забавени възнаграждения изплатиха във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Забавени трудови възнаграждения в размер на 205 000 лева са изплатени от началото на годината от работодатели във Видинска област.  Това е около 40% от общата дължима сума, обясни на началникът на Инспекцията по труда Надежда Симеонова:

"Сумата на неизплатените работни заплати, установени от страна на Инспекцията по труда от началото на годината до момента, е в размер на 504 000 лева, дължими от общо 19 работодатели. След проверки от Инспекцията по труда са изплатени 205 000 лева, или около 40%. От началото на 2017 година са установени 195 нарушения по заплащането на труда. Сред проблемните фирми са предприятия от сферата на здравеопазването, предприятия, занимаващи се със залагания и хазарт, фирми, отглеждащи лозя."

Забавени заплати са установени и в едно държавно предприятие, занимаващо се с научна и развойна дейност.

Надежда Симеонова обясни какви са правата на работниците в случай на забавени трудови възнаграждения:

"Работниците и служителите могат да сигнализират Инспекцията по труда, също така те могат да потърсят правата си и по съдебен ред. Сумите, неизплатени от работодателите, могат да се търсят в 3-годишен давностен срок. Кодексът на труда позволява също така на работещите да прекратят трудовото си правоотношение заради забавени възнаграждения, без да изгубят правото на обезщетение за безработица."

При несъстоятелност на предприятието е установен ред, който позволява в определени случаи работниците да се възползват от фонда за гарантирани вземания, администриран от НОИ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55