Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР за водата във Вършец: За намаляване на цената трябва управленско решение

Снимка: Радио ВИДИН

Недоволството на жителите на община Вършец от новата, по-висока цена на водата и готвения протест, не е правно основание Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа своето решение. За да бъде преразгледано едно взето решение на КЕВР, трябва да има правни основания за това.

"По принцип, всяко едно решение на Комисията има 14-дневен срок, в който същото може да бъде обжалвано. Нямам информация да има обжалване срещу решението, с което е утвърден бизнес-планът на ВиК- Монтана", каза Ивайло Касчиев, Директор "ВиК услуги" в КЕВР.

Всеки бизнес- план, преди да бъде одобрен от комисията, подлежи на съгласуване от Асоциацията по ВиК. За да бъде съгласуван бизнес- плана от Асоциацията, решението трябва да е звето с 2/3 от гласовете. Т.е. всяка една община би следвало да разгледа този бизнес- план на свое заседание на Общинския съвет и съответно да приеме решение, с което упълномощава кмета как да гласува на общото събрание на Асоциацията по ВиК.

"Ние имаме протокол от Асоциацията по ВиК- Монтана, че този бизнес- план е съгласуван от Асоциацията. В протокола, който е пред мен в момента, виждам, че Община Вършец не е участвала в това заседание, т.е. бизнес-планът е съгласуван със 71.63% "за" от държавата, община Монтана, община Брусарци, Вълчедръм и Медковец. Община Бойчиновци са присъствали и са гласували "против", а община Вършец въобще не са присъствали, т.е. те са могли да изразят своето становище, но това не е направено."

Преди комисията да приема бизнес- плана е проведено и обществено обсъждане, има и 14-дневен срок /задължителен/, в който да се представят писмени становища. Такива срещу одобряването на бизнес- плана от Община Вършец не са получавани, затова и законовата процедура е спазена. Процесът на одобряване на един 5-годишен бизнес- план е дълъг и тежък и регулаторът има строги изисквания към ВиК-операторите.

Цените, по които ВиК-Монтана е работила досега са в сила от 2012 година и не са отразили всички промени, които са настъпили. През 2015 година, със законови промени, бе наложен принципа на единна цена на територията на всеки един ВиК- оператор, и това рефлектира върху по-голямо увеличение на цената за тези потребители, които са били таксувани по услуга за гравитачна или смесена система, каквито е имало в област Монтана. Сега с промяната и въведената единна цена на дружеството за потребителите, които са били на гравитачно водоснабдяване, увеличението е по- голямо.

Цените, които утвърждава КЕВР са пределни, т.е. ВиК- операторите не могат да предоставят услугите на по-високи от тези цени, които Комисията е определила. Обратният път обаче е възможен.

"Операторът би могъл да предостави услугите на по-ниски цени, ако бъде взето такова управленско решение. В случая, тъй като ВиК- Монтана е държавно дружество с принципал МРРБ, такова нещо би трябвало да бъде разрешено най-вероятно от самото министерство."

Това ще доведе до по-ниски приходи, които по някакъв начин трябва да бъдат компенсирани. Защото намаляването на цената за определени потребители няма да е основание операторът да не постига заложеното в бизнес-плана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56