Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 октомври 2017 година

Проверки воден цикъл Враца, Снимка: Жоро Александров
Снимка: Архив Радио Видин

Голям скандал с изпълнението на проекта за водния цикъл във Враца е на път да избухне, след като кметът Калин Каменов обяви на пресконференция вчера, че местната управа е задължена да върне 11 000 000 лева, дадени авансово на консорциума, натоварен със строителството на довеждащия водопровод от язовир "Среченска бара".


Николай Иванов: Обвиненията към мен са опит за отклоняване на общественото внимание.

Все по-голяма част от проверките на НАП за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки ще се извършват след 17,30 ч. в делнични дни, нощем и в почивните и празнични дни. Промяната в работното време на данъчните влиза в сила веднага, като инспекторите, които извършват т.нар. оперативни проверки вече ще работят на смени, съобщават от агенцията. Причина за мярката са данни от компютърната система на НАП, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите. 


Над 2000 образци на еднодневни трудови договори са заверени от началото на 2017 г. от Инспекцията по труда във Видин. За последния месец те са около 200, обясни началникът на инспекцията Надежда Симеонова. От началото на годината земеделските стопани могат да заявяват по електронен път образците на еднодневните договори. Назначени са помощник-инспектори, които представят функционалностите на системата на земеделските стопани.


Областна администрация Видин бе домакин на Експертно обществено обсъждане на Проекта на Актуализирана стратегия за национална сигурност на Република България, съобщиха от администрацията. Обсъждането на стратегическия документ, за Северозападния район, е било организирано от Филиал Видин на Русенски университет "Ангел Кънчев“. Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 6 юли 2017 г. е създадена Междуведомствена работна група за разработване на проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност на Република България. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) изпълнява функциите  на секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа. На работния форум са присъствали проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието, областният управител на област Монтана Росен Белчев, представители на общински администрации от област Видин, представители на териториалните структури на МВР и ДАНС, представители на ръководството на Русенски университет.


Изцяло са почистени отводнителните канали в Монтана.


Приключи ремонт на булевард в Монтана.


Монтанската болница отчита по-ниска раждаемост.


Изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ АД във Враца Орлин Цветков е подал заявление за напускане.

Нови грипни щамове ще ни разболяват тази зима. Възможно е да има грипна епидемия. Това каза началникът на инфекциозното отделение в ломската болница "Св. Николай Чудотворец" д-р Мая Бориславова. Тя съветва до средата на ноември да се направят противогрипните ваксини. 


Цикъл от срещи за Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. организира екипът на Областен информационен център-Видин. В десетте селски общини на област Видин екипът на центъра ще запознае всички групи потенциални бенефициенти с актуални и предстоящи за отваряне мерки по Програмата до края на 2017 г. Срещите ще се състоят в периода 2-13 октомври 2017 г. в заседателните зали на общинските администрации, във времето от 10,30 до 12,00 ч. Първата среща бе проведена днес в Белоградчик. Утре предстои среща в Бойница.

Община Мездра удължава с една седмица срока за предаване на събраните от граждани и фирми битови отпадъци чрез системата за разделно събиране, съобщават от общинската администрация. Съгласно нормативната уредба крайният срок бе 30.09.2017 г. и вече е коригиран до 06.10.2017 г. До 30 декември 2016 година гражданите и фирмите в Община Мездра имаха възможност да подават заявления за участие в системата за разделно събиране на битови отпадъци в град Мездра през настоящата година. Разделно се събират определени от общината количества хартия или приравнени към нея пластмаса, черни и цветни метали. При участие в системата за разделно събиране, такса битови отпадъци се намалява с 30 % за сгради и застроени дворни места на граждани и организации. 


Клоните на липите до гарата в Брусарци ще бъдат окастрени, тъй като застрашават безопасността на движение на влаковете.

Започна ремонтът на старата вестникопродавница в Лом.


От сряда ще започне разширяването на опасния завой във видинското село Скомля, където само през миналия месец са станали няколко катастрофи. Това заяви кметският наместник Румен Тодоров. До сега на минаващия през селото международен път Е-79 са сложени шумящи маркировки, нови мантинели и знаци. 


Топъл обяд ще получават възрастни и хора в неравностойно положение от община Макреш.
Програмата се изпълнява от днес- 2-ри октомври, каза зам.-кметът Митко Антов. Кухненският блок, в който се приготвя храната, е ремонтиран. Осигурено е и ново оборудване на стойност 30 000 лева. Програма "Топъл обяд" ще се изпълнява до края 2019 година.


Общественият превоз на пътници в община Видин се изпълнява от около 90 автобуса, разпределени в 12 фирми. По отношение на състоянието на автобусите, началникът на отдел "Автомобилна администрация" Видин- Димитър Димитров коментира, че хората не могат да инвестират в нещо, от което не си връщат парите. Има фирми, които фалират, но все пак автобусният парк е по-добър в сравнение с преди, каза за Радио ВИДИН Димитров. 


Тестовете за проверка на функционалната грамотност на учениците ще се проведат в 18 училища от област Видин. Броят на учащите в IX клас, които ще преминат изпита е 658. Проверката ще се проведе в периода 2 - 6 октомври 2017 г. с всички ученици в IX клас, като неговата продължителност е 60 минути. Тестът включва 24 задачи (със структуриран отговор и с кратък свободен отговор ) върху 3 различни текста. 


Учениците от Берковица отново ще ползват безплатен превоз.

Млади творци получиха награди от пленера ”Врачанска есен”


От днес във врачанската Регионална библиотека "Христо Ботев", започва инициатива под името "Есен в библиотеката: Приказни сезони“. При проявен интерес от страна на децата в града, "есенните игри" ще продължат и през месец ноември, съобщават от библиотеката. 


Днес, 2 октомври, видинското Народно читалище "Цвят" започва новата си учебно- творческа година. 


Решават кой да оглави врачанския театър.


Голямата награда на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка в Лом беше присъдена на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт”, при читалище "Николай Хайтов 1936” - София, за спектакъла "Филмирана провинция” по разкази на Чудомир.


С богата музикално-художествена програма днес бе поставено началото на новата творческа учебна година в Центъра за подкрепа за личностно развитие  в Мездра, съобщават от Общината. Тържеството се състоя в залата за сценични изкуства в културната институция. 



Цoнĸo Цoнeв (ĸмeт нa oбщинa Kaвapнa oт 2003 г. дo 2015 г.) ще представи на 4 октомври в Берковица своята книга "Kмeтълcĸи иcтopии. Cвeтoвнитe poĸ лeгeнди в Бългapия”. Kнигaтa paзĸaзвa иcтopии, cлyчили ce извън cцeнaтa, c eдни oт нaй-вeлиĸитe poĸ мyзиĸaнти, гocтyвaли нa eжeгoдния "Kaвapнa poĸ фecт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20