Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 октомври 2017 година

Снимка: Жоро Александров

Стотици излязоха на мирен протест пред сградата на многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца днес по обяд.

Общинският съвет във Враца се събира на извънредно заседание утре, 6 октомври, когато изтича срокът за подаване на колективната оставка от целия медицински персонал на местната болница. Лечебното заведение е пред фалит, забавяне има в заплащането на труда на служителите.

Започна рехабилитацията на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в участъка от Речна гара до Колодрума във Видин.

8 милиона лева ще струва ремонтът на третокласния път Лом - Сталийска махала - Дондуково - Дреновец - Ружинци - местността "Бялата вода". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните дейности започнаха вчера от района на Ружинци и ще продължат и през следващата година. Ремонтът включва обновяване на асфалтовата настилка, полагане на нова маркировка и знаци. Около 21 километра ще бъдат ремонтирани поетапно. Движението на леките автомобили и автобусите няма да се спира по време на строителните работи, допълват от пътната агенция.

Обновеният двор на Детска градина "Щастливо детство" във Враца беше открит от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и от кмета на общината Калин Каменов.

Регионалната здравна инспекция в Монтана започна противогрипната си кампания.

Резултатите от предварителното проучване за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност, бяха представени на кръгла маса във Видин.

На 9 октомври започва отварянето на основния изпускател на басейна на изравнител "Петрохан“, съобщават с писмо до кмета на Берковица Милчо Доцов от Предприятие "Язовири и каскади", язовирен район "Петрохан". Профилактиката е съгласно утвърдена "Програма за технически контрол на дневните изравнители на каскада "Петрохан". Използва се периодът на есенното маловодие, за да се направи оглед, оценка на състоянието на защитната геомембрана по откосите и дъното на изравнителя и при необходимост от извършване на частични ремонти. Ремонтно-възстановителните работи ще продължат две седмици.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно освободи от задълженията му на кмет на белослатинското село Галиче - Ценко Чоков.

Два акта за нарушаване на общинската Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца са съставили експертите от звено "Инспекторат".

Служители от звено "Инспекторат" към Община Враца, съвместно с екип от Районното управление на МВР - Враца продължават проверките, свързани с изпълнението на Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца. При извършена проверка, в района на ж.к. "Сениче" е установено, че в зелените площи има кон с каруца. На собственика, нарушаващ Наредбата е съставен акт, а животното е прегледано от ветеринарен лекар, за да се установи здравословното му състояние и е конфискувано.

Монтана разполага с модерна подвижна сцена, закупена с европейски средства.

Във връзка с 10 години от присъединяването на България към Европейския съюз областна администрация провежда информационно събитие "Да възродим традициите в културното наследство в област Видин", което ще се състои в три населени места на областта. В Белоградчик кампанията ще се проведе на 10 октомври.

Над 360 милиона лева ще получат училищата от догодина. Средствата ще бъдат заделени за 15-процентовото увеличение на учителските заплати, както и за отдалечени училища, и там където има уязвими групи деца, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Празникът се чества в България и в над 100 други държави.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40