Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 октомври 2017 година

Снимка: Жоро Александров
Изплатени са 40 % от заплатите за юли на персонала на врачанската болница. Днес обаче служителите отново протестираха. В 12 часа възловият за Враца бул. "Втори юни" беше блокиран от граждани и медици.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови търговския лиценз на оръжейния завод "Емко". Това стана по време на днешното извънредно заседание на съвета. В завода има още нарушения, които не са отстранени изцяло, но те не засягат безопасността на производството. Работници и служители на "Емко" от Трявна и Монтана, както и техни колеги от "Дунарит" - Русе се събираха на пореден протест пред Министерския съвет.

Националният осигурителен институт (НОИ) издава по електронен път удостоверения за доходи от пенсии от четири държави. Чрез услугата всички, които живеят на територията на България и получават чрез НОИ своите пенсии, отпуснати от компетентните осигурителни институции в Германия, Русия, Украйна и Молдова, могат да подадат заявление онлайн, а след това - да получат документ, удостоверяващ размера и вида на тези плащания по избран от тях начин, включително и по електронен път.

Общините Монтана и Ниш - Медиана ще продължат съвместните дейности по програмата за трансгранично сътрудничество.

Над 800 000 лева са вложени от началото на годината в Бойчиновци, съобщи кметът Светлин Сретениев. На 7 октомври общината отбелязва своя празник.

Шивашка фирма от Чипровци е заявила желание да наеме работници от община Ружинци.

Около 50 души са наети по програма "Работа" в община Чупрене. Част от тях са назначени на 8-часов работен ден, повечето са на 4 часа, каза кметът Ваньо Костин. Програмата е с продължителност до края на годината, идеята е тя да бъде продължена и след това, добави кметът.

Двама са кандидатите за кмет на село Ракево, община Криводол. Те са издигнати от ГЕРБ и БСП. Частичните избори за кмет на Ракево са тази неделя, 8 октомври. Те бяха насрочени, след като досегашният кмет Димитрина Козлева подаде оставка до Общинския съвет в Криводол и Общинската избирателна комисия прекрати правомощията ѝ от 1 август.

Анастас Попдимитров е новият- стар директор на Драматично-кукления театър във Враца.

Фондация Северозападен институт за младежки политики - Монтана започна реализирането на проект "Младежка банка". Екип от млади хора, подпомагани от доброволци, ще организират и провеждат дарителски кампании и събития, като с набраните пари ще се финансират проекти на младежки инициативни групи. "Целта на „Младежка банка - Монтана” ще бъде да превърнем Монтана в привлекателно място за инициативни млади хора”, каза Сибил Бойчев - координатор по проекта.

Държавен архив- Монтана с документалната изложба „Балканската война 1912-1913 г.”.

Патриотичен урок, посветен на Г.С. Раковски, се проведе в библиотеката при градското читалище в Мездра. Поводът- на 9 октомври се навършват 150 години от смъртта на революционера. Участниците- ученици от 3 "б" клас на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" с класен ръководител Евгения Петкова, подариха на библиотечния екип своя ръчно изработена книжка за Раковски и научиха много неща за живота и делото на Раковски. 

Римската пътната станция в местността "Анище" край белоградчишкото село Граничак е била обитавана и през периода на Ранното българско средновековие. Това е новото, установено при археологическите разкопки в обекта тази година.

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества проведоха днес дебат на тема "Трябва ли младежите да участват задължително в доброволчески организации". Дебатиращите бяха разделени на два отбора от по трима младежи, като едните бяха под името "Правителство", а другите - "Опозиция". Публиката беше много раздвоена кого да избере за победител, тъй като и двете страни изтъкнаха убедителни аргументи в защита на позицията си. В крайна сметка надделя благотворното действие на доброволчеството и всички бяха категорични, че младежите тряба да участват в организации.

Жителите на мездренското село Ослен Криводол строят православен храм.

Врачанският митрополит Григорий ще отслужи “чин на обновлението” в ремонтираната църква във видинското село Драганица утре, 7 октомври. Храмът е един от най-старите в Северозапада. Построен е през далечната 1665 г., а в настоящия си вид е от преди повече от 150 години. Извършен е цялостен ремонт на църквата, която носи името на света Петка - Параскева - една от най-почитаните светици в България. Нейната памет се празнува на 14 октомври. В събота богослуженията в обновения храм ще започнат в 8 ч. с празнична утреня.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43