Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН
От днес, 9 октомври, в страната се изплащат всички пенсии. Съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. беше променен минималният размер на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Видински пенсионери, които получават малко над минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст изразиха несъгласието си с увеличението на пенсиите на тези, които са с най-ниски доходи. 

Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъждаме възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това каза министърът на здравеопазването Николай Петров. Към момента общо дълговете на болниците в страната е малко над половин милиард лева, добави Николай Петров. Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, Враца, Видин, много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения. 

За пореден ден, днес лекари и пациенти блокираха възловия булевард „Втори юни“ във Враца, за да поискат да бъдат положени адекватни усилия за оцеляването на здравното заведение в града.

Депутати от левицата организираха днес във Враца дискусия на тема: "Кризата в сектор здравеопазване и фалитът на държавните болници". 

Районната здравноосигурителна каса в Монтана напомня, че личните лекари вече нямат задължението да дават на пациентите си здравни книжки. Промяната е в сила от 1 април 2017 г.

Извънредно заседание на Общинския съвет в Белоградчик беше свикано днес в 14 часа. Поводът е свързан с изпълнението на инвестиционен проект на Министерството на здравеопазването по Оперативна програма „Региони в растеж” в подкрепа на спешната медицинска помощ в града. 

Пред сградата на общинска администрация- Мездра символично беше направена първата копка, с която беше поставено началото на строителните работи по проекта за енергийно обновяване на сградата на Общината. 

Ясни са победителите в извънредните кметски избори в две врачански села, които се проведоха в неделя.


Утре ще се реши дали ще бъдат върнати договорите на "Емко" за износ на оръжие. Това стана ясно след като служители на предприятието се срещнаха с премиера Борисов, след като и днес протестираха пред Министерския съвет. 

От днес до края на седмицата "Пътна полиция" започва масови проверки на камиони и автобуси в цялата страна. Проверките са част от операция по линия на TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция. 


Окръжната прокуратура в Монтана внесе протест срещу присъда на Окръжния съд в града, с която на турски гражданин на /38 г./ е определено условно наказание от 3 години за причинено от него ПТП със смърт. 

Утре от 17,00 часа в салона на читалище „Развитие“ в Белоградчик ще се проведе първото за област Видин информационно събитие, съгласно приетата от Министерския съвет, Работна програма за 2017 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз (ЕС). Проявата се организира от Областна администрация- Видин. Общо три публични събития в различни общини и четири публични събития в читалища ще се състоят на територията на областта, свързани с десетата годишнина от членството на България в ЕС и обсъждането на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитията ще са от два панела - в първия ще бъдат представени мултимедийни презентации, а вторият ще е част от съпътстваща програма - изложби, конкурси, спортни събития и други.


Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен изпрати за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора екземпляри от защитените видове бял щъркел, обикновен мишелов и малък ястреб.


Затворници от затвора във Враца изработиха и подариха дидактически играчки на децата от врачанско училище. Мъжете са изработили дидактическите играчки под ръководството на учителя по практика към училището, Красимир Илиев. Около 10 затворници продължават обучението си в курса по стругарство и приложно изкуство. От две години в училището към затвора се издават и дипломи за професията стругар.  


„Младежка банка” - Монтана, съвместно с Регионалната библиотека „Гео Милев” организират конкурс за Младежка авторска творба. Най-добрите творби ще бъдат отпечатани в сборник, а срокът за участие в конкурса е 30 ноември.


Етнографският музей в Берковица представи чипровски килими в Братислава. За първи път в историята си музеят представя свои експонати пред чуждестранна публика.

Върховният административен съд гледа днес делото за смъртта на тримата моряци, починали от задушаване на кораб на „СКМ Интернешънъл” ЕАД през есента на 2016 година. Съдът е приел , че става въпрос за трудова злополука.

В рамките на Европейската седмица на кодирането /от 7 до 22 октомври/, днес в компютърната зала на Регионална библиотека "Гео Милев"- Монтана, се проведе първото обучение за деца по програмиране с робота Финч.

Натура 2000 на колела – пътуващо кино спира в Монтана на 11 октомври (сряда) с филма „Те отлитат“. Прожекцията ще се състои в Общински младежки дом – Монтана от 18:30 ч. Инициативата се реализира със съдействието на Община Монтана и Младежкия дом в града в рамките на проект „ПрироДА“, който се осъществява от издателство „Просвета“ в партньорство с Българското дружество за защита на птиците към програма LIFE на ЕС. Продукцията е събрала пет кратки истории за забележителни птици от нашата природа, някои от които вече застрашени от изчезване.


За осемнадесети пореден път на 14 октомври 2017 г., от 10:30 ч. в залата на НЧ „Развитие 1869” , Враца ще посрещне изпълнители и любители на старите шлагери. Над 370  изпълнители от 24 населени места на България ще вземат участие в Празника на старата градска песен „Мара Врачанка”.


Враца отбелязва Световния ден на ходенето и 32-и поход - събор „Речка” на 14 октомври 2017 г. Пешеходен лъч от ученици и любители на туризма ще потегли от паметника „Лъвчето” точно в 8.00 ч. на 14 октомври /събота/. Участниците ще преминат 12-километров маршрут и около 11.00 ч. се очаква да пристигнат в местността „Речка”, където ги очакват спортно - туристическа щафета, крос, теглене на въже и свободни разходки, съобщават от Община Враца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20