Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Затворници направиха жест към ученици със специални потребности от Враца

Снимка: Жоро Александров

Затворници от затвора във Враца изработиха и подариха дидактически играчки на децата от врачанско училище.

"Тази годна под ръководството на господин Георгиев и по негова идея, направихме 15 комплекта за деца със специални образователни потребности, които подарихме на ученици от училище "Никола Войводов" във Враца и са от голяма помощ на ресурсните учители", каза за Радио ВИДИН директорът на средно училище "Мито Орозов“ във врачанския затвор, Елеонора Дончева.

Учениците са изработили дидактическите играчки под ръководството на учителя по практика към училището, Красимир Илиев. Около 10 затворници продължават обучението си в курса по стругарство и приложно изкуство. От две години в училището към затвора се издават и дипломи за професията стругар.

"Имаме успешно завършили момчета, които вече получиха дипломите си за средно образование, тъй като издържаха матурите. Вече имаме и един студент в Лесотехническия университет. Тази година пък две момчета завършиха успешно и се дипломираха, дори с успех по-висок от средния за страната по география специално... Това ни кара да се гордеем, защото за да постигнем това с тези хора, да ги мотивираме е един дълъг и много труден процес..."

Обучението е част от проекта на Министерството на образованието и науката за учене през целия живот.

Вижте още

Общинските съветници в Белоградчик заседават

Днешната сесия Общински съвет – Белоградчик започва с отчет за дейността си през изминалата година и с Календарен план за работа през настоящата. Заедно с това ще се направи и отчет на разходите за командировки на Председателя на съвета.  Отчет за дейността ще предложи и МКБППМН към Община Белоградчик. По изискване на закона съветниците ще..

публикувано на 25.01.21 в 09:06

Два са случаите на COVID-19 в Северозапада за денонощие

121 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 1207 теста през последното денонощие. Положителни са 10% от направените проби. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Починали са 9 души, а 180 са излекувани. В болници остават 2874 души, от тях 283 са в интензивни отделения. Два са активните случаи в Северозапада за..

публикувано на 25.01.21 в 07:51

Александър Матеев е новият областен координатор на ПП ГЕРБ за Видин

Решението на Изпълнителната комисия е подкрепено днес от общинските структури на партията в областта. Новината съобщи на среща с медиите Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ: "Днес колегите приеха единодушно решението на Изпълнителната комисия, областен координатор на ГЕРБ за област Видин да бъде утвърден г-н Александър Матеев,..

публикувано на 24.01.21 в 16:16

Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната . "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

публикувано на 24.01.21 в 13:08

Почетоха паметта на загиналите при бомбандировки врачани

Във Враца почетоха паметта на загиналите преди 77 години при бомбардировки над града Вероломната атака е извършена от английски и американски самолети. В знак на признателност пред Мемориала на загиналите цветя поднесоха: кметът Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министър Петя Аврамова, областният управител Малина..

публикувано на 24.01.21 в 12:58

Шест нови случая с коронавирус във Врачанско

Шест са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Враца за 23 януари, според данните в Единния информационен портал. Всички новозаразени лица са на домашно лечение, съобщават от Областна администрация Враца. В общините Бяла Слатина, Враца и Мездра са установени по един нов случай - 90 г. жена от с. Соколаре, 73 г. мъж от гр. Враца и 54 г. мъж от..

публикувано на 24.01.21 в 10:30
Снимка: Община Мездра

Стартира "Крета Рън"

Петото планинско бягане "Крета Рън" ще стартира днес от 11:00 часа. Около 100 души са заявили желание да участват, което е повече от миналогодишния рекорд - 86 участници. И тази година жителите на селото активно участват в събирането на атрактивните награди, които се връчват по традиция под надслов: "Сладка, туршии и всякакви вкусотии за..

публикувано на 24.01.21 в 09:30