Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици управляваха в Северозапада за ден

20
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Преслава Атанасова от XII клас, профил „Предприемачество и бизнес" в  Средно училище „Козма Тричков" стана кмет на Община Враца в рамките на кампанията „Мениджър за един ден“. Заедно с нея още петима ученици влязоха в ролята на зам. - кметовете на Община Враца, на главен архитект, на председател на Общинския съвет и на маркетингов директор на ПОФК „Ботев“ Враца. Младият управленски екип бе посрещнат от кмета на Община Враца Калин Каменов, от неговите заместници -  Мария Попова и Петя Долапчиева, от председателя на общинския съвет - Румен Антов и от маркетинговия директор на футболния отбор - Денислав Георгиев.

„Радвам се, че днес ще бъдем заедно в инициативата „Мениджър за един ден“ и ще имате възможност да разберете, че да се управлява общината е повече отговорност, отколкото престиж, повече проблеми, отколкото радости, но и удовлетворение, когато успееш да решиш проблемите, които има в нашия град. Искам да знаете, че човек се учи в трудните моменти, а не в лесните. Пожелавам на всички успешна и ползотворна работа и се надявам, в края на деня да изпитате удоволствие от изпълнените задачи“ - каза на бъдещите управленци Калин Каменов.

Кметът за един ден Преслава Атанасова заяви, че да си кмет е много отговорна задача. 

„Кметът се грижи за всичко в един град: за благополучието на хората и за разрешаването на проблемите“, допълни още Преслава.

Заедно с кмета Калин Каменов, дванадесетокласничката взе участие в проверка на ул. „Георги Бенковски“, където започнаха дейности по асфалтирането на участъка. На място бяха проведени разговори с представители на фирмите-изпълнители, както и с граждани. Извършена бе и проверка на улици, на които в момента се изпълняват ремонти работи, свързани с Водния цикъл на Враца.

Мениджър за един ден в Община Враца, Снимка: Община ВрацаВ инициативата се включиха: Цветилена Георгиева,  XII клас, профил „Музика" от СУ „Отец Паисий Хилендарски", която мястото на зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, а Евгения Евгениева от XI клас, специалност „Търговия на едро и дребно", професия „Търговски представител" при Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство /ПГТР/ изпълняваше длъжността зам.-кмет „Устройство на територията, строителство и обществени поръчки“.

Функциите на Главен архитект на Община Враца се изпълняваха от единадесетокласничката Габриела Нитоловска също от ПГТР. За ден, председател на Общинския съвет стана Зорница Гергова от  X клас с профил „Информационни технологии" от СУ „Козма Тричков".

В ролята на маркетинг директор на ПОФК „Ботев Враца" влезе Божидар Николов от XI клас, с профил „Информационни технологии" от СУ „Козма Тричков“.

За участието си в инициативата, всички участници получиха сертификати.


Мениджъри за един ден в АЕЦ Козлодуй, Снимка: АЕЦ-КозлодуйАтомната електроцентрала се включи за девети път в инициативата “Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, съобщават от АЕЦ Козлодуй. Ученици от Професионална гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов” (ПГЯЕ) – Козлодуй, и студенти от специалността “Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Технически университет (ТУ) – София, получиха възможността да се запознаят с работата на ръководители от високо управленско ниво в Дружеството и да заемат техните постове в рамките на работния ден. Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Андреев приветства амбициозните младежи на сутрешното оперативно съвещание на ръководния екип на атомната централа. Неговата позиция зае Борислава Колева от ПГЯЕ, а тази на заместник изпълнителен директор – Жельо Господинов от ТУ. Дирекциите “Икономика и финанси” и “Развитие и модернизации” оглавиха средношколците Роберт Димитров и Антоан Кашев. Функциите на директор “Производство” и директор “Безопасност и качество” поеха студентите Теодор Павлов и Пламен Костов, а колежката им Йоана Лалинска –на главен инженер на Електропроизводство – 2 (5 и 6 блок). Редом с титулярите, всеки от младите хора научи как на практика се осъществява управлението на дейностите в съответната структура и какви са ангажиментите и отговорностите на мениджърите в най-голямото електропроизводствено предприятие в България. Експертите споделиха с бъдещите професионалисти възможностите за реализация, предлагани от ядрената централа, в изучаваната от тях сфера.


Мениджър за един ден в Община Видин, Снимка: Община Видин

Владимир Славчев от Средно училище „Цар Симеон Велики” бе избран да заеме кметския пост във Видин, Александър Гергов от ППМГ “Екзарх Антим I”влезе в ролята на заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата инж. Цветан Асенов. Едуард Драганов от СУ “Цар Симеон Велики”седна на стола на заместник-кмета по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова, а Ива Георгиева от същото училище стана секретар на общината на мястото на Иванела Андреева. Свой представител имаше и ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” - десетокласникът Иво Андреев, който изпълняваше отговорностите на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков.На младежите бе поставена конкретна задача и те трябваше да намерят бързо решение за справяне с проблема. Заради отчетено рисково ниво на водите на река Дунав и съществуваща опасност от наводнение, бе свикан Общински кризисен щаб. Учениците се представиха блестящо, като предложиха рационални мерки за овладяване на създалата се ситуация, съобщават от Община Видин.


Мениджър за един ден в Областна администрация Видин, Снимка: Областна администрация Видин

Любен Труйков от СУ „Цар Симеон Велики“ зае поста на областен управител на област Видин, а Ангел Ангелов от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Цветелина Йорданова от ПГТ „Михалаки Георгиев“ бяха в ролята на заместник областни управители. Възпитаниците на трите училища бяха посрещнати от Областния управител Албена Георгиева и заместник областните управители – Елка Георгиева и Анжело Методиев, след което проведоха работни срещи по ресори и се запознаха със структурните звена в Областна администрация Видин.

Седем ученици от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”, ППМГ "Екзарх Антим I" и СУ „П. Р. Славейков” работиха в офиса на агенцията за приходите във Видин. Мариян Маринов ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ влезе в ролята на директор на офис Видин. На проведената оперативка той активно се включи в разпределянето на задачите и отговорностите между различните звена в администрацията. Той се срещна със служители на офиса, с които разговаря за изпълнението на задълженията им и разпредели входящата кореспонденция за деня. С него разговаря Мартин Георгиев от „Проф. д-р Асен Златаров“, стажант- репортер в Радио ВИДИН в рамките на инициативата. Мариян, който изучава икономика и мениджмънт в професионалната гимназия е избрал офиса на агенцията за приходите, защото желае да се развива именно в тази област:

Мениджъри за един ден в НАП-Видин.
"Беше ми интересно да видя как протича един работен ден в НАП и исках да науча много нови неща в тази сфера и може би да се развия по-нататък в нея... Днес назначих на различните постове ученици от училищата..."
С участието ни в инициативата „Мениджър за един ден” помагаме за професионалната реализация на младите хора в нашия град, каза Милена Борисова, главен експерт в офиса на агенцията за приходите във Видин:
"Участието ни в инициативата "Мениджър за един ден" е още един начин да променим възприятието на младите хора относно необходимостта от плащане на данъци и осигуровки, както и да им помогнем за тяхната професионална реализация."
Беатрис Тодорова и Петя Младенова помагаха за справяне със задачите в Регионалното управление на образованието във Видин. Пред Мартин Георгиев те разказаха за своя работен ден. Беатрис от професионалната гимназия «Професор д-р Асен Златаров» стана началник на отдел за един ден:
"Попълвам протокол за физическо посещение на адрес за обхват... Може би ще се насоча в сферата на фармацията или ще стана учител по биология."
Мениджъри за един ден в РУО-Видин и Радио ВИДИН.Петя Младенова от природоматематическата гимназия «Екзарх Антим I» днес беше старши- експерт по математика в Регионалното управление на образованието: 
"Задачите са изготвяне на картотека на учителите по математика, информационни технологии и информатика."

За участието си в инициативите днес учениците с получиха сертификати.

Осем са учениците, които избраха да се запознаят с работата на редакторите и звукорежисьорите в Радио ВИДИН. Симона Стоянова и Мартин Георгиев от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" разказаха в "Цветовете на деня" своите впечатления от деня в медията. Двамата ученици се запознаха с работата на редактора в медията.

Мениджъри за един ден в Радио ВИДИН, Снимка: Светослав Цветанов"Аз съм си избрал професията на журналиста от малък и още повече се мотивирах от днешния ден да я следвам", разказа Мартин.

"Въпреки, че изучавам икономика, реших след 12-и клас да следвам журналистика и за мен този ден беше едно приключение. Тук разбрах, че трябва да си много динамичен, бърз и организиран", посочи Симона. 

Мениджър за един ден в ОИЦ-Видин, Снимка: ОИЦ-Видин

Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) беше работодател за един ден на двама ученика от ПГ „Проф. Асен Златаров”-Видин, съобщават от ОИЦ. В рамките на инициативата на „Джуниър Ачийвмънт”, Лорета Лазарова и Габриел Иванов (ученици от XII Б клас) се запознаха с дейността на ОИЦ-Видин и се включиха в реалния работен процес на офиса. За първи път младите мениджъри взеха участие в информационна среща в Ново село, част от цикъла на областния информационен център за представяне на актуални и предстоящи мерки по Програмата за развитие на селските райони до края на 2017 гЛорета Лазарова и Габриел Иванов се включиха и в предоставянето на информация на посетителите на офиса. 


Ученици поеха управлението на областната и общинската управа в Монтана и офиса на Националната агенция за приходите. Областният управител Росен Белчев и неговият заместник Цветко Цветков посрещнаха колегите мениджъри за един ден. 13 ученици от Финансово-стопанската гимназия и Гимназията по техника и електротехника в Монтана, бяха наети от Областна администрация. В ролята на областен управител влязоха Анжелика Иванова от финансовата гимназия, Антон Илиянов и Валентин Андреев от техническата гимназия. 

„Благодаря ви за вашата активност и гражданска позиция. Ние искаме да работим с младите хора, да дадем шанс да участват активно във всеки един процес”, каза  областният управител Росен Белчев.

На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община.  Над 20 000 души са заети в 265-те общините в страната, подчерта кметът на Монтана Златко Живков, който прие мениджърите в общинската администрация:

Мениджър за един ден в Община Монтана, Снимка: Община Монтана"Близо 75 процента от всички услуги в България се предоставят от Общините."

Ралица Цветанова от математическата гимназия бе кмет на община Монтана. Заместници бяха Симона Николай от езиковата гимназия, Силвия Цветанова и Ванеса Венелинова от финансово- стопанската гимназия (ФСГ). Секретар на община Монтана за един ден бе Елеонора Благоева от ФСГ. Момичетата присъстваха на традиционната оперативка на кмета Живков, а след това се запознаха с работата на администрацията.

"Надявам се това да повиши вашата административна и политическа култура", каза кметът Златко Живков

4-ма възпитаници на финансово-стопанската гимназия в Монтана имаха възможност да приложат на практика придобитите в училище знания в офиса на Националната агенция за приходите. Директорът и мениджърите на приходната администрация споделиха с тях опит и добри практики, надявайки се да помогнат на младите хора при техния избор на професия.

Мениджъри за един ден в Лом, Снимка: Владимир Недев

Ученици от ПГПТ и СУ „Димитър Маринов“ в Лом бяха на еднодневен стаж в местната общинска администрация. Те бяха приети от кмета Пенка Пенкова, която ги запозна с функциите, задълженията и отговорностите на ръководството и администрацията на Община Лом, както и с най-сериозните проблеми на града. Младите мениджъри избраха за кмет Ванеса Иванова от 11 "а" клас на Професионалната гимназия по производствени технологии, а заместник кметове станаха Биляна Ганчина и Томас Ралчев от 12 "а" клас на СУ „Димитър Маринов“. Ванеса каза, че иска да стане програмист:

„Решила съм да следвам програмиране, такава е паралелката в която уча, а специалността е „Икономическа информатика”. В краен случай ще уча счетоводство, но все още се колебая.”

Томас Ралчев пък е впечатлен от видяното в Дирекция "Териториално и селищно устройство и благоустройство".

„Много хора не подозират, колко тежка и обемна е работата на специалистите в тази дирекция. Резултатът на техния труд почти не се оценява от гражданите, а всъщност задачата им  е изключително отговорна за града и общината” – каза Томас.

Учениците се запознаха подробно с дейността и работата на всички дирекции, след което посетиха общинската художествена галерия „Поломие“, Историческия музей и общинския радиовъзел. Накрая всеки ученик подписа Договор за обучение и получи „Сертификат за постижение“ от „Джуниър Ачийвмънт България”, които им бяха връчени от кмета Пенка Пенкова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48