Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 октомври 2017 година

Снимка: Десислава Андреева

Лекция на тема "Хранене и здраве" по повод Световния ден на прехраната изнесоха представители на РЗИ -Видин пред деца от трета и четвърта група на детската градина "Славейче". Децата бяха облечени в костюми на готвачи, приготвяха плодова салата и пяха тематични песни за здравословните храни.

Във Видин е в ход процедура по изграждането на интермодален терминал, съобщи народният представител от групата на Обеднените патриоти в 44 -то Народно събрание, Росен Живков. Настоящата инвестиция ще е от австрийската транспортна компания, която оперира на територията на цяла Европа, а от 5 години - и в съседна Румъния. Според Живков в следващите от 3 до 6 месеца се очаква да стартират дейностите по изграждането на терминала. До една година той трябва и да заработи.

Еколози от РИОСВ в Монтана разкриха фирми и физически лица, които разорали защитени от "Натура 2000" земеделски земи. Издадени са 4 наказателни постановления за 1800 лв. При направените 75 проверки са открити и фирми, които изкупуват черни и цветни метали без регистрация по търговския закон. Дейността им е преустановена.

Извънболничният център към частна видинска клиника за терапия на зависимости навърши една година от създаването си. Специалистите представиха подробен отчет за дейността си.

Започна полагането на основния асфалтов слой в Ружинци. Продължава и ремонтът на пътя след общината в посока към Бело поле. Той е с разширен банкет и канавки.

54-годишен баща от Видин иска да прибере 4-годишното си дете, което е настанено в институция. Потърсил е помощ от неправителствени организации. Детето е с увреждания по рождение, а според бащата Юри Лилов в институцията за него не се полагат достатъчно грижи.

Двама ще бъдат изправени пред съда във Враца за побоя над таксиметров шофьор от с. Манастирище. Делото е насрочено за края на ноември.

61-а годишен мъж е открит обесен в стопанска постройка във видинския квартал "Нов път", след получен сигнал за пожар. Огънят е унищожил покривна конструкция и домашно имущество. В същия ден обитателят на имота е бил задържан в полицията за няколко часа, заради опит да разруши къщата си. По думите на съседи, мъжът е предупредил в квартала за последвалите действия, които според тях са били под въздействието на алкохол. Друг 70-годишен жител на квартал "Нов път" е загинал тази сутрин след пожар, предизвикан от неизгасена цигара. Починалият е имал проблеми и със зрението, и слуха, което допълнително е затруднило опитите му за спасяване, обясниха съседи.  

В Берковица ще бъде създаден Културен център „Радичков“. С решение на Министерски съвет от преди две години за целта на общината е предоставена бившата сграда на дружеството на туристите.

С фестивал „Нашенци у старо време“ ще бъде отбелязана 90-тата годишнина на читалището във видинското село Покрайна. Фестивалът ще е на 21 октомври.

На 27 октомври ще бъде отпразнувана 90-а годишнина  от основаването на НЧ "Паисий Хилендарски- 1927" в Димово. Празничната програма включва концерт с участието на местни съствави, изложба и театър.

Община Монтана обявява Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. В него могат да участват ученици от начален и прогимназиален етап. Участниците ще се съревновават в две възрастови групи - 7 - 11 години и 12 -15 години. Децата трябва да творят по тема “Музиката и танците на моя народ”. Крайният срок за изпращане на творбите е 1 май 2018 г.  

Електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България, от първи ноември въвежда ново работно време в центровете за клиенти. В осем областни града, сред които Видин, Монтана и Враца. Работно време ще е различно за дните от седмицата. Клиентите ще могат да използват услугите на Центровете всеки понеделник от 08:30 ч. до 18:00 ч., всяка сряда от 08:00 ч. до 17:00 ч., а през останалите работни дни от седмицата от 08:30 ч. до 17:00 ч. Промяната се въвежда след обстоен анализ на посещаемостта и териториалната специфика с цел подобряване ефективността при работа с клиенти, посочват от дружеството.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55