Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбелязва Международната нощ на прилепите

Снимка: Зелени Балкани

Инициативата се провежда за поредна година от Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан”, съвместно с Еко клуб „Детелини“ към училище „Христо Ботев“.

Тази година темата ще бъде "Градът - дом на хората и прилепите".

От 18 часа днес, в Природозащитния център "Натура" участниците ще могат да се включат в различни прилепни игри и занимания, обясни Оля Генова - експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан."

"Участниците ще научат как можем да реагираме, ако вкъщи влезе прилеп и защо те са важни", допълни Оля Генова.

По думите ѝ, на територията на Природен парк "Врачански Балкан" има над 20 вида прилепи, които са изключително важни както за биоразнообразието и екосистемите, така и за хората.

Проявата е част от международна кампания, която е ежегодна по инициатива на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи - EUROBATS.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна асфалтиране на улици във врачански квартал

Започна цялостното асфалтиране на "Бистрец" и скоро кварталът край Враца ще бъде напълно преобразен, съобщиха от общинската управа. От вчера стартираха строително-ремонтните дейности по преасфалтирането на уличната мрежа и възстановяване на всички тротоари в квартала. Припомням, че общият брой на улиците в "Бистрец" е 25, като..

публикувано на 13.08.24 в 11:10

"Творческа работилница" от Румъния иска сътрудничество с Белоградчик

Представители на неправителствената организация „Творческа работилница” от румънския град Бъйлещ , водени от Кобзара Йон Крецеану, посетиха Белоградчик . Целта на визитата е сътрудничество в областта на туризма и културата. Представителите на организацията се срещнаха с кмета на Белоградчик Боян Минков, на когото подариха книги от..

публикувано на 13.08.24 в 10:52

Катастрофа затруднява движението по пътя Видин-Брегово

Движението по второкласен път Видин – Брегово в района на Брегово се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 13.08.24 в 09:56

Видин посреща участници в гребната регата ТИД

102 участници в международната регата ТИД пристигнаха от Ново село във Видин. Лагерът е разположен до крепостта "Баба Вида". Видин е втората спирка от българския участък. "Поне още 30 човека ще се присъединят. Българските участници са 28, останалите всички са чужденци, но тук на Видин те се сменят. Който му свършеи времето и отпуската. Ще..

публикувано на 13.08.24 в 08:10

Опасно високи ще бъдат температурите в Северозапада

Националният институт по метеорология и хидрология излезе с предупреждение за опасно високи температури в Северозападна България през днешния ден, съобщиха от областната администрация във Враца. По този повод Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение за опасни явления от втора степен (оранжев код) за горещо..

публикувано на 13.08.24 в 07:30

Снимката на 12 август 2024 година

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Пирогов“ пациентка от Видин. Младата жена..

публикувано на 12.08.24 в 18:10

АнтиСПИН кампанията в Монтана продължава с концерт

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания . Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази вечер..

публикувано на 12.08.24 в 15:28