Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на българския лекар врачани ще гледат филма “Светителят хирург”

Врачанският митрополит Григорий кани медиците да осветят белите си престилки

| обновено на 19.10.17 в 10:08
Снимка: Община Враца

Денят на свети Иван Рилски на 19 октомври у нас се отбелязва и като ден на българския лекар. По този повод във Враца, с благословението на Врачанския митрополит Григорий и със съдействието на Община Враца ще бъдат представени книга и филм за свети Лука Кримски, който приживе е бил блестящ лекар, а след смъртта си велик чудотворец. Автор на книгата за деца "Свети Лука Доктора", която разказва за живота и знаменитите открития в медицината на Лука Кримски, е журналистът Ангел Бончев.

"Този филм беше направен по молба и с благословение от Пловдивския митрополит Николай, който много обича свети Лука и имаше голямо желание да го популяризира в България. Чрез този филм се случи именно това - хората обикнаха свети Лука. Като видях колко голям е интересът към светеца, ми дойде наум, че мога да напиша книга, в която да запозная и децата с неговото дело и така те да имат един добър пример пред себе си. Какъв по-добър пример от някой, който е отдал целия си живот да лекува душите и телата на болните. Хората днес имаме нужда точно от това, защото страдаме от много голямо отчуждение, видно и при лекарите... С тази книга искаме да възпитаме у децата доброта, добротворство, благодарност и уважение. А ние, големите- да си дадем сметка как живеем и как да стане по-добре...", разказа авторът.

Снимка: Ангел Бончев Личен архивДетската книга е насочена към малките читатели от 6 до 14 години. Представянето ѝ ще е на 19 октомври, от 16.30 часа в Регионалната библиотека "Хр. Ботев".

В 18.00 часа същия ден във Враца ще се прожектира филмът "Светителят хирург", в който се разказват истински истории от хора, изпитали благодатта на изцелението.

"Филмът се отличава от другите филми за светци по това, че в него присъстват двама живи роднини на свети Лука, които говорят за него. Има негова племенница, която е живяла при него в Крим, и сега е на 85 години. Другият му роднина е създал доста книги за живота на светеца, последната от които е "Клетвата на Св. Лука". Във филма има и разказ на една монахиня, лично кръстена от свети Лука", допълни Ангел Бончев, който е автор и на филма.

Филмът ще се излъчи в кино "Метропол", входът е свободен. Преди началото на прожекцията авторът ще разкаже за това как се е родила идеята за лентата и как е била реализирана.

По идея на Врачанския митрополит Григорий и Ангел Бончев в този ден се приканват всички лекари, които ще дойдат на прожекцията, да донесат своите бели престилки, които да бъдат осветени със специална молитва. Покани за прожекцията са изпратени както до болниците и лечебните заведения в града, така също и до врачанския филиал на Медицинския университет – София, съобщават от митрополията във Враца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05