Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 години "Първи юни" в Бяла Слатина

Снимка: Сдружение "Първи юни"

"Предоставяме социални услуги, развиваме гражданското образование, дарителството и доброволчеството в Бяла Слатина". Така описва себе си екипът на Сдружение "Първи юни". Белослатинската неправителствена организация днес, 18 октомври, празнува 15-ия си рожден ден.

"Много неща се случиха през тези 15 години. Доста работа свършихме- има с какво да се гордеем. На територията на нашата община сме пионери в предоставянето на социални услуги, услуги за възрастни, за деца. В последните години работим за развитие на дарителство и доброволчество на местно ниво- в общините Бяла Слатина и Оряхово. Направихме обществени дарителски фондове в двете общини, които, макар и бавно, се развиват и с тях доказваме как в не много големи и не много богати общности могат да се възраждат ценностите като дарителство и доброволчество. Работим с млади хора. По наша инициатива в Оряхово и Бяла Слатина направихме младежки парламенти. Сдружението се роди през 2002 година от малка група ентусиасти с идеята да развиваме дейности в подкрепа на деца и младежи с интелектуални затруднения, които бяха настанени в Дом в село Търнава. Този Дом вече не съществува, децата са изведени в Центрова за настаняване от семеен тип, а ние продължаваме да работим с тях. През годините тази малка група ентусиасти събра доста съмишленици и развихме дейността си и в други посоки. В последните няколко години работим и за подкрепа на деца и семейства, които живеят в бедност. Имаме кампания, в която набираме дрехи, обувки, играчки, книги... Направихме си сметка, че през последните години сме събрали такива вещи за над 30 000 лева, с които са подкрепени деца и семейства в общините Бяла Слатина и Кнежа. До над 200 семейства сме стигнали, в които се отглеждат стотици деца. Не е лесно да се прави благотворителност в Северозапада, но не е и невъзможно. С подкрепата на много хора успяваме да подпомагаме нуждаещи се така, че повече хора да живеят по-добре и повече хора да сме заедно", каза за Радио ВИДИН председателят на Сдружение "Първи юни" Наталия Костадинова.

Екипът на Сдружението се състои от млади и енергични хора. Организацията е много активна, реализирала е десетки проекти и редица благотворителни инициативи. Кое ги мотивира да правят това вече 15 години?

"Вярваме, че по-добрият живот е в нашите ръце. Вярваме, че зависи от нас и че само заедно можем да променим реалността. Когато хората са заедно, когато комуникираме за нещата, които ни притесняват и стоят като проблем, тогава можем да търсим и решение", категорична е Наталия Костадинова.

Рожденият ден на организацията ще бъде отбелязан в художествената галерия на читалището в Бяла Слатина от 18.30 часа днес.
Вижте още

Соларна пейка откриха във Видин

Соларна пейка бе официално открита днес на видинския площад "Ташкюприя". Идеята е на инициативната група на СМЕ.БГ - Видин. "Това е един прекрасен финал на инициативата, която започнахме от миналата година", каза  Ели Цветанова, която е част от екипа. Резултатът е освен нова соларна пейка, също подобрения на скулптурата, изобразяваща жена с дете и..

обновено на 22.06.21 в 18:05

Снимката на 22 юни 2021 година

Премиерът Янев обеща средства за Лом. Министър-председателят Стефан Янев се запозна на място с пораженията след проливния дъжд паднал в Лом в събота. Заедно с кмета на града Георги Гаврилов премиерът обходи пострадалите улици и заяви, че ще бъдат отпуснати средства от правителството с използването на всички законови средства. Българска фирма..

публикувано на 22.06.21 в 18:00

Връчиха дипломите на математиците от Враца

Диплома за завършено средно образование получиха тържествено 151 зрелостници от ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, съобщават от учебното заведение. Церемонията са проведе в Градската концертна зала.  77 са випускниците с отлични дипломи. При среден успех на държавните зрелостни изпити по БЕЛ за страната 4,14 - резултатът на ППМГ е 5,01; 5,46 - по..

публикувано на 22.06.21 в 17:03
Районен съд - Мездра

Магистрати от Мездра и Враца с грамоти от главния прокурор

С почетни грамоти и отличие "служебна благодарност" главният прокурор на Република България Иван Гешев награди прокурор Цветомила Пашовска - Николовска от Териториален отдел - Мездра при Районна прокуратура – Враца и следовател Симона Конова от Окръжна следствена служба към Окръжна прокуратура - Враца. Магистратите са отличени за проявен..

публикувано на 22.06.21 в 16:51

С изложба откриват 50- годишния юбилей на Младежкия дом в Монтана

Изложба, подредена в Слънчевата градина, дава начало на честванията, посветени на 50-годишнината на Младежки дом - Монтана, съобщават от културния институт . В експозицията са включени фотоси от изяви на съществуващите формации. В колажите от снимки са танцьорите от ансамбъл "Младост", Dance Machine, клуб "Астра" и Мажоретния състав, певците от..

публикувано на 22.06.21 в 16:45

18 години затвор за убийство в село Гложене

Окръжен съд – Враца постанови ефективна присъда от 18 години "лишаване от свобода" за подсъдимия Г. Г., при първоначален "строг" режим. Той бе признат за виновен в това, че на 8 срещу 9 юли 2019 г. в частен дом в с. Гложене умишлено е умъртвил жената /Д. С./, с която живеел на семейни начала. Престъплението е извършено с особена жестокост, като..

публикувано на 22.06.21 в 16:36

Българска фирма може да произвежда велосипеди съвместно с Индонезия

Посланикът на Индонезия в България Иуан Богананта гостува в Монтана  за празника на града  “Свети Дух”. Делегацията бе посрещната от кмета Златко Живков. Бяха проведени и бизнес срещи, като едно от посещенията бе във фирма за производство на велосипеди. Стана ясно, че посланикът на Индонезия Иуан Богананта е подарил на президента на..

публикувано на 22.06.21 в 16:04