Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ни влияе стресът и можем ли да го преборим

Снимка: Радио ВИДИН

За много от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Това важи в по- голяма степен за хората, живеещи в големите градове. Според данните от национално проучване 48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. По последни данни на Световната здравна организация, глобалната икономика губи всяка година 1 трилион долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния. Над 300 милиона души по света страдат от депресия, а над 260 милиона - от тревожни разстройства. Според психолозите, менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация. През последните години зачестяват паническите разстройства като резултат от начина ни живот и на индивидуалните особености на характера, каза Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия, който възприема човека в неговата цялост - тяло, душа и психика. 

"Стресът има различни проявления и той сам по себе си не е вреден. Това са нормални реакции за всеки жив организъм. По този начин ние се пазим от околния свят, ходим на работа и оцеляваме. Друг е въпросът, че съществува един мисловен стрес, който ни кара постоянно да мислим за бъдещето и правим организма си неспокоен. По този начин отключваме биохимични процеси и този стрес остава да циркулира в тялото ни с всички последствия от него. От особена важност е личният избор и това как да подходим към околния свят. По този начин ще избегнем натиска върху нашия организъм" - такава е примерната схема, по която трябва да градим приоритетите си в ежедневието, според психолога Кремена Станилова. Дори минимални нива на дехидратация могат да афектират работните резултати. Не бива да забравяме, че чувството за жажда се появява чак, когато дехидратацията вече е факт, а тялото и умът страдат. Крайните резултати са умора, намаляване на ефективността, раздразнителност, затруднение в осмислянето на информацията и увеличени нива на стрес.

Тони Трифонов от Видин, от десетина година живее под непрекъснат стрес. Днес той употребява антидепресанти и разказа за проблема си. 

"При мен нещата се случиха на лична основа. Преживях някои неприятности в семейството си и вследствие на това отключих постоянен страх и безпокойство. Живея под постоянен страх, даже в момента се стресирам и от прогнозата за времето. Когато чуя, че ще завали дъжд се притеснявам, че няма да мога да изляза навън и да отида да пазарувам. През годините нещата се успокоиха, но сега пак съм стресиран. Медикаментите са една помощ, но всичко е въпрос на вътрешно мислене, според мен" - сподели Тони Трифонов.


Постоянният стрес често води до адренална умора в надбъбречните жлези, в резултат на което се нарушава водно-солевият баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето защо хора, които по характер са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да приемат вода като начин да понижат нивата на стрес в организма. Има ли начин да бъде преборен стресът днес? Венцислав Величков попита видинчани как се справят с този проблем: 

"Мисля, че стресът идва преди всичко от напрегнатата обстановка между началници и подчинени, както и между колегите ... При нас няма стрес и се разбираме прекрасно на работа ... Най- важното да се преборим със стреса е като решим вътрешните си конфликти." 

Посетихме и видинското училище "Цар Симеон Велики", където разговаряхме с ученици от осмите класове за това чувстват ли се стресирани и как влияе стресът върху учебния процес: 

"Учителите се отнасят добре към нас и не мисля, че сме стресирани... Имаме контролни и домашни работи, така че понякога може и да сме стресирани... Слушаме музика и четем книги, както и се разхождаме, за да преборим стреса" - казаха учениците.


Какво казва традиционната медицина за стреса и лечим ли е той днес - това попитахме д-р Емил Мушанов, личен лекар от Видин: 

"Причините са строго индивидуални, както и лечението на стреса. Съществуват медикаменти, които помагат на пациентите, но като цяло всичко е в начина на мислене и вътрешната нагласа. Не можем да променим света и трябва да живеем живота си по- спокойно" - коментира д-р Мушанов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45