Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 октомври 2017 година

Снимка: Полина Тодорова

Видин празнува духовния си празник на Димитровден. Врачанският митрополит Григорий- наместник на видинската епархия, оглави тържествената Света литургия в катедралния храм “Св. Димитър Солунски”. На Тържествено заседание Общинският съвет удостои посмъртно със званието почетен гражданин на Видин Видинския митрополит Неофит, който е управлявал епархията 57 години. Почетното звание получи и дългогодишният директор на математическата гимназия Георги Иванчев. Тържествена проверка- заря на площад "Бдинци" ще има от 19.30 часа.


Национална благотворителна кампания започва в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаска област. БЧК набира финансови средства за осигуряване на най-необходимото в засегнатите общини. Всеки може да подкрепи инициативата чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;  на банковата сметка на БЧК: BG29UNCR70001506750406, UNCRBGSF, Банка: УниКредит Булбанк, адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България; чрез on-line дарения на сайта на организацията. Средствата от дарителската кампания ще бъдат управлявани от Обществен съвет, който в момента се сформира, на базата на експертна оценка на нуждите на пострадалото население, съобщават от БЧК.


Парното отопление във Враца вече е пуснато, съобщи изпълнителният директор на местната „Топлофикация“ Радослав Михайлов. Поетапно от петък започва включването и на жилищни сгради, като предимство ще имат битовите абонати, които са подали молби за пускане на топлото. 


Общинското предприятие "БКС-Враца" е готово да докаже още при първите зимни валежи, че тази зима снегът няма да го изненада. Около това становище се обединиха кметът Калин Каменов и управителят на предприятието Милен Милетиев. 


Кметове и кметски наместници на малки населени места в Община Мездра бяха запознати със спецификата и мерките за превенция на птичи грип. Отчетено бе, че на територията на Общините Мездра и Роман не са регистрирани случаи на заразени птици.


18 светещи пътни знака “Внимание деца” са монтирани в Монтана. Те са поставени на 9 конфликтни места, основно около детски и учебни заведения. Пътните знаци са дарение от ротарианците, а инвестицията е в размер на 13 000 лева. 


Жителите на община Чипровци са против изграждането на кариера за добив на строителни материали край село Мартиново. Фирмата представи инвестиционното си предложение на обществено обсъждане. 



Част от площадката срещу Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин е ремонтирана, боядисани са някои от съоръженията, поставени са нови пързалки, пейки и кошчета
. 55 хиляди лева са заложени в списъка за капиталови разходи на община Видин за направата на общо 5 нови детски площадки, тази и в пространството до Речната гара в посока Колодрума, в ж.к. "Вида", в парк Владикина бахча до комплекс "Христо Ботев" и в ж.к. "Александър Стамболийски"- до трафопоста до Китайската стена.


Гости от 5 държави посетиха Община Враца по повод съвместен проект с Детска градина "Знаме на мира" в града. Заместник-кметът Петя Долапчиева посрещна 12 преподаватели от учебни детски заведения от Португалия, Литва, Полша, Хърватия и Гърция. Целта на съвместната дейност е да се насърчат децата да прилагат творчески методи и мислене за придобиване на знания.



Известни са победителите в Петия национален конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана. В категория „Хоро” първа награда спечели композицията „На Дунава” по музика на Галя Грозданова и аранжимент на Ради Радев. В категория „Марш” журито не присъди първа награда. Втора награда се поделя между Николай Луканов за марша „Българският дух непобедим” и Елисавета Иванова за марш „Балкан”. 



Младежки общински съвет бе учреден в Берковица. За председател бе избрана Даяна Даниелова - ученичка от 11.б клас при Лесотехническата професионална гимназия. Младите хора бяха поздравени от зам.-кмета.


Снимката "Белоградчишки скали" на Найден Антонов победи във фотоконкурса на радио Видин "С дъх на родно място", организиран по повод духовния празник на Видин- Димитровден. Второто място е за Цветомира Димитрова от Чипровци. Класираният на третото място е Любослав Людмилов от Видин за снимката "Млечният път над Белоградчик". 1160 харесвания е събрала снимката на 16-годишния Мартин Георгиев от Видин на есенна алея в Крайдунавския парк. Това е и снимката с най- много харесвания, която е четвъртият победител в конкурса. Наградите са подаръчни ваучери за покупка в магазин за техника


Наградиха отличените автори в 11-тото издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова“ в Лом. Отличените творби от досегашните издания на конкурса бяха издадени в сборник, по проект на НЧ „Постоянство 1856“, финансиран от Министерството на културата.

Изложба на плакети, ордени, медали и значки представи историческия музей в Лом. Експозицията е от колекцията на общественика и журналист Георги Петров и е посветена на неговия 75-годишен юбилей.


Втората си самостоятелна изложба "Частна хармония на хаоса“ във Видинската художествена галерия „Никола Петров“ подреди нейният ръководител, художникът Богдан Александров. Експозицията ще може да се види до 10 ноември.


Изкуствената настилка за новото футболно игрище в базата на "Ботев" /Враца/ е доставена днес, по информация в личния блог на кметът Калин Каменов. По думите му, дренажът е готов, като се довършва само финалния слой с най-ситната фракция. Ако времето позволява, още утре започва работата по изграждане на металната ограда и осветлението. Проектът трябва да е готов преди края на месец ноември.


Десетки жители и гости на мездренското село Царевец отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Димитър“, празника на населеното място и откриха обновената зала за тържества, съобщават от местната управа в Мездра. На честването присъстваха секретарят на Община Мездра Севдалина Джамбазка, председателят на Общинския съвет -Яна Нинова, общински съветници и служители на Общинска администрация, кметове на населени места в Общината, местни жители и много приятели на с. Царевец. Отец Данаил Цинцарски освети залата за тържества, реновирана по Общинска програма „Малки местни инициативи – Мездра 2017″. Кметът на с. Царевец Маргарита Петкова изказа благодарност към всички хора, вложили сърце, душа и труд за създаването на уютната реновирана зала.


Старият видински пазар ще пресъздаде учителският колектив на ДГ "Русалка" във Видин, утре от 16 часа в парк "Владикина Бахча". В празника ще се включат и децата от филиал "Здравец". Всички ще бъдат облечени в ретро облекла, народни носии и ще влязат в ролята на търговци. 



Фолклорен ансамбъл "Мездра" ще отбележи утре, 27 октомври, Деня на народните будители, който честваме на 1-и ноември. Темелко Иванов- кавал, Божидар Стрехин- кларинет, Ваня Вълкова от оркестър "Млади тракийци" и солистът Пейо Пеев ще бъдат гости на празника.  



На 31-и октомври в салона на Народно читалище "Развитие 1893 г." гр. Белоградчик ще бъде отбелязан Денят на народните будители
. Тържеството ще започне в 17:00ч., входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно с кмета на Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четиригодишен мандат на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов . „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят срещите с..

публикувано на 17.06.24 в 16:06

През прохода „Петрохан“ е забранено движението на тежкотоварни камиони

През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони . Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на..

публикувано на 17.06.24 в 16:02

Творческа вечер ще се състои в Мездра

Творците от Литературен клуб "Хр. Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра канят на творческа вечер в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа. Поводът е отбелязването на 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов. На творческата среща ще се припомнят ключови моменти от живота на двамата..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза  Светослав Славчев , председател на Общински съвет Видин: "Това е формално изискване на..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

10% е договореното увеличение на заплатите в „Ел Би Булгарикум“

Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“  с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май, съобщи Иван Спиридонов от КНСБ в предприятието, където преди седмици работници протестираха с искания за 30% увеличение на заплатите и подобрение..

публикувано на 17.06.24 в 15:02

Кои са народните представители от Северозапада в 50-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада .  От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов..

публикувано на 17.06.24 в 14:44

Замфирово се готви за „Гушански сбор по Спасовден“ 

Фолклорният празник „Гушански сбор по Спасовден“  е традиционна проява и ще се състои на 22 юни в парка на с.  Замфирово . Организатори са Народно читалище „Развитие – 1928” и Кметството в берковското село и Община Берковица. Празникът има конкурсен характер и в него могат да участват индивидуални изпълнители и колективи за автентичен и..

публикувано на 17.06.24 в 14:00