Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 октомври 2017 година

Снимка: Венцислав Величков

Демонстрации с полицейска техника и служебно куче под наслов "Полицаят е наш приятел", организират служителите от отдел ”Охранителна полиция” в Областна дирекция на МВР-Видин. Първата от тях бе днес в Основно училище ”Иван Вазов”, а децата имаха възможността да видят и разгледат и противопожарен автомобил. 


Правителството прие бюджета за догодина. Финансовият министър Владислав Горанов го определи като "добър бюджет", който ще даде възможност за нормалното функциониране на държавните институции и изпълнението на приоритетите на правителството. Повече пари ще има за образование, здравеопазване, социалната сфера, отбрана и сигурност.


Спад на безработицата в област Видин за месец септември отчитат от Бюрото по труда. Общият брой на регистрираните безработни в областта е 6038, като броят им е намалял с 427 души, или 6,6 на сто. През септември постъпилите на работа са 295. За едно работно място са се борили 5 души. 


8870 души с увреждания от област Видин са били подпомогнати през деветмесечието на годината с различни добавки от Дирекция "Социално подпомагане". Те са подпомогнати с месечни добавки за социална интеграция за над 1 600 000 лева. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин Венцислав Боянов. 


122-ма души с увреждания и хора над 65 години, които не могат да се обслужват сами в община Белоградчик се възползваха в рамките на две години от дейности по проекта "Грижи за нуждаещите се". Това съобщи Елена Александрова, главен експерт "Социални дейности" в Община Белоградчик.


Видинският кмет помогна за лечението на 7-годишно дете. Първокласничката Лорета Цветанова от с. Новоселци има изкривяване на гръбначния стълб и се нуждае от скъпо струваща операция. За да събере непосилната за тази цел сума, майката Цветанка Атанасова потърси помощ от кмета на Община Видин Огнян Ценков. Верен на своето обещание всеки месец да подпомага нуждаещи се деца и младежи, като отделя средства от заплатата си, той откликна на молбата, съобщават от местната управа. Ценков изрази надеждата си, че малката Лорета ще може скоро да се подложи на лечение и състоянието ѝ ще се подобри. Кметът каза, че във Видин ще бъде открит по трансграничен проект между България и Сърбия Диагностичен център за ортостатични и опорно-двигателни нарушения при деца в училищна възраст. Неговият съвет към Цветанка Атанасова бе да се поинтересува и възползва от неговите възможности. Майката се грижи сама за своята дъщеря, която е ученичка в СУ „П. Р. Славейков“ във Видин. Детето е и с други придружаващи заболявания. За извършването на операцията в София и поставяне на специални импланти семейството разчита на подкрепата на състрадателни хора.


Засилени проверки на пътя започват от тази седмица в рамките на акция "Зима". Кампанията протича на три етапа, каза директорът на Областната дирекция на МВР във Видин, старши комисар Янко Янколов. По време на акция "Зима“ ще бъдат проведени и допълнителни специализирани полицейски операции. 


Днес е в сила оранжев код за опасни явления, заради опасност от силен вятър. До 110 км/час е достигнал вятърът в Монтана снощи. Бурята се разрази за 20 минути след 19.30 часа. 


Първата среща с директори на училища и детски градини проведе началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова, която встъпи в длъжност в средата на октомври. От 6-ти ноември тя ще посети по график детските градини и училищата, за да се запознае с учителските колективи и проблемите на учебните заведения.


В над 70% от случаите в област Видин подлежащите на обучение деца и ученици, издирвани от екипите по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в системата на образование, са в чужбина. Това каза на среща с директори на училища и детски градини Ангел Донкин, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионалното управление на образованието. От издирените до сега деца, подлежащи на обучение, 50 са записани в системата на образованието. 


Учениците от Средно училище "Козма Тричков" във Враца слушаха лекция за съдебната система, с която на практика започна образователна програма, целяща ограмотяването на подрастващите с разпределението на властите.


Община Враца кани жителите и гостите на града на Възпоменателно тържество, посветено на Деня на народните будители. Събитието ще се състои на 1 ноември от 11.00 ч. пред паметника на св. Софроний Врачански.


На 31 октомври от 17.30 часа в Ритуалната зала на община Мездра ще се състои премиерата на най-новата книга "Розариум и други хайку" на Светла Дамяновска. Тя е главен експерт "Култура, културно наследство и художествена галерия" в общинска администрация и е председател на Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925 Мездра". Член е на Съюза на българските писатели и е носителка на множество литературни награди. Освен с писане се занимава и с рисуване, има 10 самостоятелни изложби и над 50 участия в художествени изложби. "Розариум и други хайку" е седмата по ред книга на Дамяновска. Редактор е Валентин Вълчев, а художественото оформление е дело на авторката. Книгата е разделена на три цикъла - "Сезон", "Смъртта" и "Столица". Основата на книгата е цикълът "Розариум", който съдържа 60 хайку. Премиерата на изданието ще се състои в деня, в който Дамянавска празнува своя 50-годишен юбилей.



Във връзка с извършване на строително - ремонтни дейности, от „ВиК" – Враца, утре 31.10.2017 г. ще бъде спряно водоподаването от 09:00 ч до 17:00 ч в следните зони в града: между бул.  „Втори юни” до ул. „Екзарх Йосиф”, ул. „Ген. Леонов” и бул. „Христо Ботев”; между Червения площад, ул. „Петропавловска”, ул. „Ордин” и Крайречен булевард. В тази връзка ще бъде спряно движението по ул. „Поп Сава Катрафилов" в участъка от ул. „Кракра" до ул. „Тутракан". Движението ще бъде пренасочено през улиците „Кракра", „Войводин дол",  „Радан войвода",  „Мистър Сенко" и „Къкрина".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19