Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се промени в община Видин две години след местните избори?!

Снимка: Колаж: Полина Тодорова
В "Посоките на делника" равносметката я правят Радослав Георгиев, представител на младото активно общество, Малинка Башлийска от Съюза на пенсионерите във Видин и анализаторът Любен Добрев


Преди две години, на 2 ноември 2015 година, ден след балотажа, новоизбраният тогава кмет Огнян Ценков обеща в "Посоките на делника"

"Ред и прозрачност в работата на общинската администрация, въвеждане на електронно управление и инвестиции към видинския край." Както и: 

"Важно е да осигурим модерно образование за младите хора, които да остават в града. Редовно висше образование- филиал или университет, това искат младите, научихме го от анкета с ученици от 11 и 12 клас от видинските училища. Ще работим и в други направления- разкриване на интермодален терминал, по този проект се работи и ще стане факт, има подписано споразумение между Европейската комисия и правителството."
 
Някои от тези обещания вече са факт!


А по думите на Любен Добрев, "последните 15 години, ако не и 20, ако не и малко повече, едва дали има кмет, който да каже, че: "Ето ние вече стигнахме дъното, оттласнали сме се и вървим напред." Това си има своята обосновка и за съжаление ми се струва, че ние все повече и повече затъваме, тъй като възможностите на една общинска администрация зависят от възможностите, с които разполага въпросната администрация. За да се развива една община, тя трябва да има собствени приходи. Собствени приходи се правят с прилична инвестиция, със създаване на бизнес климат, ако щете с някакво публично-частно партньорство, изграждане на общи предприятия, общински фирми... За съжаление, това все още не го виждаме!"


Радослав Георгиев заяви, че "младите хора във Видин се характеризират с това, че ги няма, най-вече. Това е общата картинка, която не е от днес, от вчера или от последните местни избори. Но има и нещо положително, и това е създаването на филиал на Русенския университет. Трябва все пак да кажем, че една птичка пролет не прави и в никакъв случай резултатът от откриването на този филиал няма да се види днес или утре. Ще се види доста по-напред във времето и ако остане само той, то в никакъв случай не би бил достатъчен."


Малинка Башлийска коментира, че "пенсионерите са почти 2/3 от населението на видинската община. През този двегодишен период имаме малък напредък и той се състои в това, че ние подготвихме, а Общинският съвет прие наредба за работа с пенсионерските клубове и с клубовете на инвалидите. В резултат на това поставихме работата на пенсионерските клубове на местно ниво малко по-стройно, но далеч сме от изискванията на възрастните хора за един достоен живот в нашата община. Малко трудно се сработваме по определени въпроси с кметските наместници и с кметовете в малките населени места в общината. Това е, защото в нашата мила родина все още не е подготвен и приет законът за възрастните хора, където точно да се регламентират отношенията на общините към клубовете на пенсионерите като едно място за социализация, едно място за подпомагане и активен живот на хората в пенсионерска възраст."


Ефективно ли функционира администрацията и успява ли да бъде в помощ на граждани и институции?! И какво представлява Видин в мечтите на събеседниците, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26