Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Лом се проведе творческа вечер на Васил Божинов 

3
Снимка: Владимир Недев

В Лом се проведе творческа вечер под наслов „70 лета отдаден на словото”, посветена на културния деец, педагог и общественик Васил Божинов. Малката зала на читалище „Постоянство 1856” се оказа тясна за многобройните приятели, колеги, ученици и почитатели на творчеството на Божинов, които уважиха неговата дългогодишна педагогическа и читалищна дейност. 87-годишният доайен на словото посрещна гостите си с широка усмивка и както винаги подари на присъстващите кратък рецитал – откъси от произведения на именити български автори. По-късно той поздрави присъстващите на творческата вечер.   

„Къде е ключът към постигнатото? Аз мисля, че ключът е да обичаш това, което правиш, това, което твориш, защото обичта ще спаси света! Обичайте се, да се обичаме всички” – призова Васил Божинов

Професор Любомир Георгиев - председател на секция Педагогика и психология към Съюза на учените в България, изрази непосредствените си впечатления от педагогическата и културна дейност на Васил Божинов.

„Родолюбието е изградило у Васил Божинов достойнства на личността и на словото му, които го утвърждават като дългогодишен будител, който допринася за по-нататъшно тържество на мечтите на будителите” – каза проф. Георгиев в словото си.

Той изтъкна, че Лом е първият български град, където в навечерието на 1-ви ноември се чества съвременен народен будител, какъвто е Васил Божинов. 

Дългогодишният директор на Народния театър „Иван Вазов” проф. Васил Стефанов, театровед и научен сътрудник в Института по изкуствознание към БАН, също беше гост на творческата вечер.

„Васил Божинов е усетил вкуса на магията на изреченото слово, на емоционално наситеното слово, същата магия, с която по-късно като учител ще очарова учениците си” – каза проф. Стефанов.

Кметът Пенка Пенкова, журналистката Мария Владимирова от София, юристът Данаил Костов от Враца, Зоя Апостолова – председател на Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер” – Лом и много други поздравиха Васил Божинов за неговата 70-годишна педагогическа и културно-просветна дейност. Специално поздравление от доц. д-р Анелия Буева, възпитаничка на Божинов, прочете директорът на училище „Константин Фотинов” Анна Светославова, където повече от 20 години Васил Божинов е бил директор.

Творческата вечер украсиха изпълненията на вокална група „Шоколадче”, Формацията за шлагерни песни „Екатерина Ванкова”, оперният певец Златан Маринов, цигуларката Василка Иванова, балетните състави към читалище „Постоянство” и Савина Ангелова, ученичка в 4-ти клас на училище „Константин Фотинав”. 

Галерия

Вижте още

Няма новозаразени с COVID-19 в област Видин за последните три дни

Няма регистрирани нови случаи на коронавирус в област Видин през последните три дни, информират от Регионалната здравна инспекция. Още 7 лица, положителни за коронавирус, са оздравели. 3 са били на домашна терапия, а 4 лица са лекувани и изписани от болницата в областния град. Към 10.00 ч. днес потвърдените случаи на коронавирус в..

публикувано на 25.01.21 в 10:08

Информационна кампания показва ползите от касовите бележки

Информационна кампания, озаглавена " Къде е Бончето ?", стартира НАП. Целта е насърчаване на гражданите за изискване на касови бележки при всяка покупка на стока и услуга. Чрез страница във Фейсбук о бществеността ще бъде информирана за ползите от изискването и съхранението на касовите бележки. В кампанията ще участват и популярни личности, които..

публикувано на 25.01.21 в 09:25

Общинските съветници в Белоградчик заседават

Днешната сесия Общински съвет – Белоградчик започва с отчет за дейността си през изминалата година и с Календарен план за работа през настоящата. Заедно с това ще се направи и отчет на разходите за командировки на Председателя на съвета.  Отчет за дейността ще предложи и МКБППМН към Община Белоградчик. По изискване на закона съветниците ще..

публикувано на 25.01.21 в 09:06

Два са случаите на COVID-19 в Северозапада за денонощие

121 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 1207 теста през последното денонощие. Положителни са 10% от направените проби. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Починали са 9 души, а 180 са излекувани. В болници остават 2874 души, от тях 283 са в интензивни отделения. Два са активните случаи в Северозапада за..

публикувано на 25.01.21 в 07:51

Александър Матеев е новият областен координатор на ПП ГЕРБ за Видин

Решението на Изпълнителната комисия е подкрепено днес от общинските структури на партията в областта. Новината съобщи на среща с медиите Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ: "Днес колегите приеха единодушно решението на Изпълнителната комисия, областен координатор на ГЕРБ за област Видин да бъде утвърден г-н Александър Матеев,..

публикувано на 24.01.21 в 16:16

Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната . "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

публикувано на 24.01.21 в 13:08

Почетоха паметта на загиналите при бомбандировки врачани

Във Враца почетоха паметта на загиналите преди 77 години при бомбардировки над града Вероломната атака е извършена от английски и американски самолети. В знак на признателност пред Мемориала на загиналите цветя поднесоха: кметът Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министър Петя Аврамова, областният управител Малина..

публикувано на 24.01.21 в 12:58