Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лом се проведе творческа вечер на Васил Божинов 

3
Снимка: Владимир Недев

В Лом се проведе творческа вечер под наслов „70 лета отдаден на словото”, посветена на културния деец, педагог и общественик Васил Божинов. Малката зала на читалище „Постоянство 1856” се оказа тясна за многобройните приятели, колеги, ученици и почитатели на творчеството на Божинов, които уважиха неговата дългогодишна педагогическа и читалищна дейност. 87-годишният доайен на словото посрещна гостите си с широка усмивка и както винаги подари на присъстващите кратък рецитал – откъси от произведения на именити български автори. По-късно той поздрави присъстващите на творческата вечер.   

„Къде е ключът към постигнатото? Аз мисля, че ключът е да обичаш това, което правиш, това, което твориш, защото обичта ще спаси света! Обичайте се, да се обичаме всички” – призова Васил Божинов

Професор Любомир Георгиев - председател на секция Педагогика и психология към Съюза на учените в България, изрази непосредствените си впечатления от педагогическата и културна дейност на Васил Божинов.

„Родолюбието е изградило у Васил Божинов достойнства на личността и на словото му, които го утвърждават като дългогодишен будител, който допринася за по-нататъшно тържество на мечтите на будителите” – каза проф. Георгиев в словото си.

Той изтъкна, че Лом е първият български град, където в навечерието на 1-ви ноември се чества съвременен народен будител, какъвто е Васил Божинов. 

Дългогодишният директор на Народния театър „Иван Вазов” проф. Васил Стефанов, театровед и научен сътрудник в Института по изкуствознание към БАН, също беше гост на творческата вечер.

„Васил Божинов е усетил вкуса на магията на изреченото слово, на емоционално наситеното слово, същата магия, с която по-късно като учител ще очарова учениците си” – каза проф. Стефанов.

Кметът Пенка Пенкова, журналистката Мария Владимирова от София, юристът Данаил Костов от Враца, Зоя Апостолова – председател на Дружеството за българо-швейцарско приятелство „Луи Айер” – Лом и много други поздравиха Васил Божинов за неговата 70-годишна педагогическа и културно-просветна дейност. Специално поздравление от доц. д-р Анелия Буева, възпитаничка на Божинов, прочете директорът на училище „Константин Фотинов” Анна Светославова, където повече от 20 години Васил Божинов е бил директор.

Творческата вечер украсиха изпълненията на вокална група „Шоколадче”, Формацията за шлагерни песни „Екатерина Ванкова”, оперният певец Златан Маринов, цигуларката Василка Иванова, балетните състави към читалище „Постоянство” и Савина Ангелова, ученичка в 4-ти клас на училище „Константин Фотинав”. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15

Електромобил ще извършва социални и административни услуги в Мизия

Община Мизия купи електрически автомобил за нуждите на администрацията, съобщиха от местната управа. Той ще бъде използван за обезпечаване на широк кръг от дейности в сферите на социални услуги, култура, спорт и административни дейности на територията на населените места в общината. Изградена е и зарядна станция, която скоро ще бъде достъпна за..

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Председателят на "Шалом" посети културен център "Жул Паскин"

Председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар  посети  днес   културен център "Жул Паскин" .  Той беше посрещнат от зам. кмета на Видин Борислава Борисова . "За нас е удоволствие да Ви посрещнем в реновираната Синагога, вече Културен център "Жул Паскин“. Искам да изряза благодарността на кмета на..

публикувано на 10.08.24 в 14:35