Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната работна заплата- ускорител или спирачка на растежа е?

Снимка: БГНЕС
Рекорден ръст на минималната заплата се предвижда догодина! Бюджетът за 2018 година ще преразпредели над 37 % от брутния вътрешен продукт. Ще доведе ли това до по-ефективно разходване на средствата и икономически растеж и ще подобри ли работата на публичния сектор?

"По принцип ние не подкрепяме планирането на дефицит и изпълнението с излишък или неконтролируемо и от НС харчене на пари в края на годината, особено при липсата на измерители, които да показват ефективността на изразходваните средства. Що се отнася до този административен силов подход при определяне на МРЗ или на осигурителните прагова, това пречи на едно допълнително увеличаване на БВП и на възможността да има повече заетост и за хората с ниска квалификация. Като конструктивна опозиция, не можем да подкрепим такива политики и пропорции, заложени в проектобюджета за следващата година, които пречат на България да има по-висок БВП и да подпомага малкия и средния бизнес, да подпомага и предприемчивите хора в страната... Мнението на повечето е, че бюджетът не предполага никакви реформи, това е бюджет, свързан с една инерция, в която сякаш единствено увеличението на средства за учителските заплати- нещо, което Реформаторският блок инициира преди повече от година. Освен увеличението на средствата, обаче, трябва да има и по-ясни измерители за качествено образование, а особено за нашия край /б.ред. Северозападния край/, е важно да се подпомогне професионалното обучение... Сериозно обезпокоени сме и от факта, че в бюджета не са включени около 560 млн. лева, предназначени за 51 слабо развити общини в страната, какво се случи и с Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Северозападна България и другите слабо развити райони в страната... Колкото до минималната работна заплата- би трябвало правителството да се откаже от едно силово определяне на числени стойности, а да има договаряне със социалните партньори и работодателите- тези, които реално движат икономиката и на които се крепи икономическият ръст на страната... Ще се борим да направим повече и за професионалното образование в Северозападна България- това ще задържи повече млади хора...."- коментира доц. Борислав Великов, бивш народен представител и член на националното ръководство на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Темата коментира и общинският съветник- финансистът Павел Паунов:

"Административното вдигане на МРЗ води до негативни ефекти. Най-много ще пострада не едрият бизнес, а малкият и средният, защото работи с по-неквалифицирани работници и младежката безработица ще скочи рязко, защото всеки старт на един младеж на трудовия пазар започва от по-ниски доходи, с идеята работодателят да оцени неговите качества, след което да се върви към нормална заплата. Колкото до доходите- проблемът не е в минималната работна заплата, а в номиналната заплата. Номиналната заплата е на база производство. Бизнесът формира МРЗ, а правителството, под натиска на синдикатите, се опитва да регулира този пазар. Това според нас може да доведе до негативни ефекти, единият от които е, че част от работодателите ще отидат в сивия сектор..."

Според кмета на община Белоградчик Борис Николов, административното повишаване на минималната работна заплата е крачка в правилната посока:

"Нормално беше приходите на хората да нарастват пропорционално и постепенно, за да може да се достигне средното европейско ниво. За съжаление, вече почти 30 години, в ултралибералната икономика и управление на нашата държава, привикнахме почти нищо да не се случва по отношение на развитието на икономиката и на социалните придобивки и сякаш се демотивирахме да вдигнем глава и поглед малко по-напред и по-високо. Виждаме каква е апатията след населението, хората загубиха вяра, виждаме и как стремглаво нараства потокът от работна сила навън. Това трябва да бъде спряно, единият начин е с това повишаване на МРЗ. Виждам го и като стимулатор на икономиката- след като не може по естествените, конкурентни пазарни принципи това да се случва, трябва да се намеси държавата и по административен път да предизвика и да накара работодателите да работят по този въпрос... Иска ми се това да е една постоянна, регламентирана и планово заложена мярка- например, на всеки шест месеца да се знае, че ще се увеличава минималната работна заплата..."
 
Как ще се отрази повишаването на минималната работна заплата на пазара на труда, спрямо нискоквалифицираните работници и младежите? Ще се отрази ли на работещите в бюджетната сфера? Дошло ли е времето и в България да се въведе минимална часова ставка, вместо минимална месечна работна заплата?
Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26