Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов ли е автомобилът ни за зимния сезон

СБА Видин: Шофьорите стават все по-стриктни при подготовката за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите ни са част от нашето ежедневие. За съжаление, подготовката им за зимния сезон все още не се приема от всички водачи като сериозно задължение и първият сняг често ни изненадва. Всяка година още с първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга - заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в България. За да избягат от подобен кошмар, шофьорите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция "Зима". Униформените проверяват интензивно автомобилите за изправни гуми, чистачки и светлини. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение. Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност. 

Готови ли са видинчани или по стара традиция ще чакаме последния срок и ще позволим на зимата да ни изненада? 

"Готов съм и вече смених гумите си ... Все още не съм, но съм запознат с новите изисквания и ще се постарая да се подготвя" - казаха шофьори от Видин. 

"Съветваме всички водачи да обърнат сериозно внимание на своя автомобил и да проверят гумите, спирачната система и течностите. През зимния период, от 15 ноември до 1 март, ще бъдат извършвани масови проверки от контролните органи. Видинчани са все по-стриктни напоследък и търсят помощта на нашите пунктове. До 15 ноември напълно безплатно можем да проверим системите по автомобилите и съветвам водачите да ни потърсят по места в страната. Сътрудничим си прекрасно с колегите от цялата страна" - каза Николай Николов, председател на СБА Видин.


15 ноември е крайният срок, до който трябва да сме готови с подготовката на автомобила ни за зимата. След тази дата служителите на сектор "Пътна полиция" ще ни глобяват. 

Прегледът на състоянието на маслото в двигателя на автомобила също е препоръчителна мярка преди началото на зимния сезон. Голяма част от водачите, обаче пренебрегват това свое задължение. Когато маслото е старо, то се сгъстява, вследствие на което се влошават и неговите качества, особено при ниските зимни температури, това каза Никола Жеков, който работи в магазин, предлагащ автомобилни масла и аксесоари.

Не трябва да икономисваме пари от подготовката на нашия автомобил за зимния сезон, каза за радио Видин Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка. 

"Хората не са запознати с новите промени. Те не познават в детайли закона за движение, тъй като той се променя над 70 пъти досега. Охладителната и отоплителната системи са много важни за нормалното шофиране през зимния сезон" - допълни Йонко Иванов. Според Ани Ванков, автомобилен състезател и собственик на автосервиз във Видин, видинчани са станали по- съвестни и тази година има сериозен наплив от желаещи за смяна на летните със зимни гуми в сервизите. Той посъветва шофьорите да потърсят помощ от компетентни автомеханици при подготовката на автомобилите за зимния сезон.

Таксиметровите шофьори ежедневно прекарват по- голямата част от времето си зад волана. В повечето случаи те са потърпевши от разбитите улични настилки или непочистени от сняг пътни участъци. Според анкетираните шофьори, те са запознати с новите промени в Закона за движение по пътищата и са подготвили автомобилите си за движение при зимни условия. Промените в Закона за движение по пътищата са само поредното отбиване на номера, категорични са Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка в България и е крайно време този закон да бъде променен изцяло. 

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45