Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонец пристигна във Видин

5
Снимка: Радио Видин

Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин.

Мъжът прекоси Дунав мост 2 заедно с екипа, с който пътува. Съпровождан на колело е от своята съпруга- Джулиана, която преди 3 дни се е присъединила към експедицията. По график, маратонецът трябва да премине през всичките 10 държави по поречието на реката. Гостите разгледаха Видин, след което се отправиха към град Дунавци, където е организирана среща с граждани. Успяхме да разговаряме със спортистите пред крепостта "Баба Вида", където те разказаха за целта на своето дълго пътуване и трудностите, които са имали. 



"Започнахме бягането от Донауешинген, в Шварцвалд. Ще тичам 3000 км до Черно море, по цялата брегова ивица на река Дунав. Маратонът ни е, за да привлечем вниманието върху чистата вода и екологичния транспорт по Дунав. Това, че трябва да защитаваме Дунав и неговото богатство. Започнахме на 21 септември и ще завършим бягането на 8 декември. Досега съм изминал 2200 км, току-що минахме границата ви с Румъния при Калафат. Ще останем около 2 седмици в България, общо около 5000 км. От Видин заминаваме за Дунавци, където ще нощуваме, ще се срещнем с кмета, с деца и хора, ще опитаме вашата кухня. Ще минем и през Лом и Козлодуй, Русе до Силистра, откъдето отново ще се върнем в Румъния. Искаме да опознаем по-добре културата ви, хората и бита. Каним всички спортисти, които искат, да се присъединят макар и за малко, да потичат с нас..."
, приканиха ентусиастите. 



Унгарският министър на външната търговия подпомага програмата, а консулствата участват в организацията на маратона: 



"Консулът ни в София също ни помогна с координация около събитието на ваш терен, с контакти на кметове. За пример днес в Дунавци кметът ще ни посрещне, ще обсъдим каква е ситуацията покрай реката, има и програма", обясни съпругата на маратонеца Джулиана.


 
Пал Хидвеги-Ющьош преодолява необикновени предизвикателства на световно ниво, които съчетават в себе си спортните постижения отвъд човешките възможности, с разпространението на послания за дадена благородна кауза.



"Занимавам се със спорт от дете, но с маратона конкретно, започнах, когато бях на 25 години. Практикувам всички други приключенски спортове- каяк, плуване, туризъм, планинско катерене. Преди тази програма, през август преплувах унгарската част на Дунав. Преди да представим бягането по Дунав имахме програма за велосипеди. Организирахме преди и експедиции в Африка и Азия. Преди Дунав пък бяхме на Тиса, която е най-дългата река, вливаща се в него. Преплувах Тиса, което е около 850 км, и тичах по нея"
, обясни унгарецът. 



Освен преплуването на Тиса, маратонецът е пробягал и протежението на реката, след което е мобилизирал 2 000 души за приключенски поход в долината на водния обект. Начело на международна група, в рамките на експедиция в Африка, той е прекосил континента с велосипед и като бегач, от Кейптаун до Александрия, бил е в Западна Сахара и е бягал по река Нил в Судан. През 2013 година е прекосил Централна Азия.



А посланието към българските си последователи е:


"Бреговата ивица на река Дунав, природата и изобщо всичко, което получаваме от Бога, е уникално. Важно е да сме благодарни за това и да го пазим, защото е нашето богатство!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00

Бившият вратар на "Ботев" Враца Илия Вълов почина внезапно

Легендарният вратар на врачанския "Ботев", ЦСКА и националния ни тим Илия Вълов почина в събота. 62-годишният страж издъхна в ортопедията на врачанската болница след операция на тазобедрената става. Тъжната новина трогна хиляди футболни почитатели. Близктите на Вълов съобщиха, че опелото пред тленните му останки ще е в понеделник от 10.30 часа в..

публикувано на 14.07.24 в 14:30

ФК "Ком" Берковица започна подготовка

Футболен клуб "Ком" Берковица започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Откриващата тренировка на 11 юли започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Захарий, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания. Кметът на община Берковица г-н Радослав Найденов също..

публикувано на 14.07.24 в 14:00

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40