Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

3
Снимка: Радио Видин

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално осигуряване. То се осъществява чрез участие в универсални или професионални пенсионни фондове, които се учредяват и управляват от лицензирани пенсионноосигурителни дружества. В момента на пазара съществуват девет лицензирани пенсионноосигурителни компании, като всяка една от тях предлага три типа фондове. В първите - универсалните, се осигуряват всички, родени след 1959 г., освен ако след последната реформа отпреди година изрично не са избрали да се прехвърлят изцяло към държавния Национален осигурителен институт (НОИ). Вторите - професионални, са за работещите при тежки условия, които се пенсионират по-рано, и им осигуряват пенсия за този междинен период до достигане нормалната възраст за пенсиониране. Третите са доброволни, където всеки служител или работодател може да внася сума по свое усмотрение. 

Интересуват ли се видинчани от допълнителното осигуряване? 

"Не се интересувам, но се осигурявам. Не сме много запознати и нямам голямо доверие на тези фондове ... Нито ползвам допълнително пенсионно осигуряване, нито очаквам пенсия от България. Роден съм тук, но България ми е чужда. При тези цени на услугите в момента реалните пенсии трябва да са около 3 000 лева" - казаха анкетираните по темата днес. 

Участието във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване става чрез подаване на индивидуално заявление, каза Стела Попиванова, представител за област Видин на частна пенсионноосигурителна компания. 

"Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е задължителна част от пенсионната система в България и реално се осъществява от 2002 година. То се осъществява чрез акумулиране на средства в т. нар. "универсални пенсионни фондове". Тези фондове са поверени на пенсионни дружества, които управляват фондовете. Задължение на пенсионните дружества е да инвестират акумулираните средства от тези фондове, така че, когато дойде моментът за ползване на средствата под форма на втора допълнителна пенсия, освен натрупаните брутни вноски, да има и реализирана доходност, за да може човек да разчита на една сносна допълнителна пенсия. Пенсиите от универсален пенсионен фонд са допълващи и в никакъв случай не могат да достигнат размера на държавната пенсия, която ще бъде отпусната на лицето от държавното обществено осигуряване. От 2015 година законодателят даде право на хората да прехвърлят вноските си от частен пенсионен фонд към Националния осигурителен институт, но това е изцяло лично решение. Осигурените в универсален пенсионен фонд имат право на пожизнена пенсия, ако размерът на изчислената пенсия е не по-малък от 20 на сто от социалната пенсия към датата на пенсиониране. Само, когато размерът е по-малък, лицето може да си ги изтегли еднократно" - каза Стела Попиванова и допълни:

"Видинчани все повече ни търсят и ми прави впечатление, че са станали все по- питащи. За съжаление, напоследък ни търсят наследници на починали млади хора, които са се осигурявали при нас." 


За повечето от нас осигурителната вноска е един от най-големите месечни разходи. Много от хората не знаят дори в кое дружество са, тъй като преди години или са избрали, или са били служебно разпределени и въпреки задължението за ежегодна справка по пощата, много от писмата се губят или отиват на стари адреси. Полагането на малко усилия и изборът на фонд обаче са едно от важните решения, които могат да повлияят чувствително на стандарта ни на живот след години, когато сме в пенсионна възраст и другите ни доходи са значително по-малко. 

Ще се повишат ли пенсиите с допълнителното пенсионно осигуряване и каква е разликата между професионален и универсален пенсионен фонд - това попитахме Пламен Георгиев, началник отдел ''Пенсии'' в териториалното поделение на НОИ във Видин. 

"За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален осигурителен фонд, индивидуалният им коефициент при определяне на размера на пенсията се намалява на базата на съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсален осигурителен фонд и за фонд "Пенсии". Това води до изплащане на пенсия от държавното обществено осигуряване в непълен размер. Не може да се каже предварително каква ще бъде сумата, която ще получава лицето, ако прехвърли средства от частен осигурителен фонд към държавното обществено осигуряване. Това е изцяло въпрос на личен избор" - уточни Пламен Георгиев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45