Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 ноември 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН
Над 1 232 000 пенсионери ще получат по 40 лева добавка към пенсиите си за месец декември. Допълнителната сума ще се изплаща на възрастни хора, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките към тях за месец декември 2017 г., са в размер до 321 лв., включително.

Средната продължителност на живот на населението на България се увеличава до 74,7 години, детската смъртност в страната намалява, а коефициентът на плодовитост се задържа на близки до средните за страните-членки на Европейския съюз нива. Това са част от изводите в отчета за 2016 г. за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на България (2012-2030 г.). По данни на Националния статистически институт, към 31 декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2015 г. то е намаляло с 51 925 души, или с 0,7 на сто. Подобно на предходните години, понижението се дължи главно на отрицателен естествен прираст, а не на външна миграция.

За населението в 48 населени места в страната не е осигурен обществен транспорт, а за други 43 има транспортни връзки по-малко от 5 дни в седмицата, сочи доклад на Сметната палата. При одита са установени съществени пропуски в нормативната уредба на обществения пътнически транспорт и в действията на отговорните органи и институции. Районът, посочен в доклада обхваща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Започна рехабилитацията на близо 12 километра от второкласния път Плевен - Ловеч. Отсечката е включена в  Оперативна програма „Региони в растеж“. Второкласният път осигурява най-кратката връзка между Плевен и Ловеч, свързвайки двата областни града, и е основна пътна комуникация към фериботния комплекс „Никопол - Турну Мъгуреле“ на река Дунав, уточняват от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отворени са ценовите оферти на допуснатите участници в тръжната процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи при възстановяването на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

От днес е в сила изискването автомобилът да е оборудван с гуми, предназначени  за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малко от 4 милиметра. Изискването ще се спазва до първи март.

Кметът на Враца Калин Каменов подкрепи националната кампания срещу насилието над лекари „Пребори гнева“. Това стана ясно от среща, на която дойдоха председателят на регионалната колегия на Български лекарски съюз д-р Росен Айков, заместник директорът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца д-р Кети Ценова и директорът на филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет - София доц. Павлина Добрилова.

Община Враца започва дейности по овладяване популацията на бездомните и безстопанствените кучета на територията на общината, съгласно приета от Общински съвет - Враца програма, съобщават от местната управа. Дейностите включват залавяне, кастриране, ваксиниране, обезпаразитяване и чипиране на животните.

Служители на МВР и ДАНС задържаха при спецоперация организирана престъпна група от осем души за трафик на мигранти. Шестима от тях са задържани за 72 часа, а утре Специализираният наказателен съд ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста, съобщиха от прокуратурата. Сред задържаните в София, Лом и Видин участници в незаконно превеждане на мигранти през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия, са двама пакистански граждани.

Служители на Общинско предприятие “Чистота“ отсякоха изсъхнали дървета в Мездра. Касае се за два кестена, намиращи се в близост до входа на сградата на общинска администрация и круша, израснала в близост до шадравана на пл.“България“.

За утре, 16 ноември, е насрочено заседание на Общинския съвет във Видин. Внесено е предложение Общината да изкупи дела на фирмата, която е собственик на 28% от Гребната база във Видин.

Училищен кръг на Иновационен лагер в рамките на Световната седмица на предприемачеството се проведе в  ПГ “Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин. 10 отбора от различни класове в училището представиха своите бизнес идеи с тема "Как искам да изглежда градът на моите мечти".

Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин се срещнаха днес с две представителки на фирма за каталожна търговия, които им разказаха за работата си. Срещата бе част от програмата на СУ "П. Р. Славейков", посветена на Световната седмица на предприемачеството.

По повод Деня на толерантността, който се отбелязва утре, 16 ноември, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Белоградчик посети петокласниците от СУ „Христо Ботев” в града. С тях обществените възпитатели към Комисията изнесоха презентация „Насърчаване на толерантността в общуването”.

Изложба „Фотография и дигитални изкуства в Националната художествена академия“ е представена в галерия „Никола Петров“ във Видин. Експозицията включва творби на преподаватели и студенти в академията.

Творческа вечер с поета Валери Станков започна в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Творчеството му включва над 20 книги с поезия, белетристика и публицистика.

Танцова школа „Берковска китка“ от град Берковица взе участие в четвъртия национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ град  Самоков. Младите танцьорки, с ръководители Елена и Валентин Иванови, спечелиха наградата на организаторите. Те бяха отличени сред 50 клуба.
Корнелия Велкова, секретар на читалище „Пробуда 1925“в село Старопатица, община Кула получи сребърен медал за участието си в Шестия национален музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“, проведен преди дни в София.

С четене на откъси и драматизации по книги на Астрид Линдгрен бе отбелязана 110-та годишнина от рождението на любимата на много поколения писателка. Програмата бе представена в библиотеката на НЧ “Просвета 1925“-Мездра.


Хип- хоп формация от Мездра беше единствен представител от България на състезание в Македония. Класира се на пето място сред конкуренция от 2500 състезатели.

На 15 ноември отбелязваме световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест. Тя е сред най-разпространените хронични заболявания при пушачите над 45 години. Основен рисков фактор е тютюнопушенето.

Днес, 15 ноември, за православните християни започва постът, посветен на Рождество Христово. Той продължава до 24 декември, Бъдни вечер.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19