Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 ноември 2017 година

Протестиращи пенсионери във Видин се срещнаха с областния управител Албена Георгиева.
Снимка: Анжела Каменова

С искания за по-високи доходи, преизчисляване на размера на пенсиите им и закон за възрастните хора, група от около 100 пенсионери протестираха пред областната управа във Видин. Исканията на протестиращите ще бъдат отнесени до Министерския съвет, Президентството и Народното събрание.


Всичките 24 предложения, включени в дневния ред гласува Общинският съвет във Видин на заседанието си днес. Дадено е съгласие Общината да закупи срещу 278 хиляди лева дела на частна фирма от Гребната база в града. 


108 машини ще чистят снега през зимата на територията на регион Монтана. Областният управител Росен Белчев проведе среща с представителите на Областно пътно управление, полицията и пътно-поддържащата фирма.


Община Белоградчик разполага с 50 тона сол и 250 тона пясък към момента за пътищата през зимата. Местната управа е сключила договор за механизирано зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и улиците на града с местна фирма. Чистенето на снега ще се извършва при дебелина на снежната покривка от 10 см по улиците в града и основните улици в селата.

Протест срещу увеличението на цената на водата организират кметове на села от община Мездра. Инициативни комитети събират подписи от недоволни жители. В протестната подписка до управителя на ВиК Враца и кмета на община Мездра, управниците на Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин Дол и Зли дол протестират срещу решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране.


Повишение на цената на цигарите може да накара пушачите да се откажат от вредния навик, смятат младите хора от Монтана. На 16 ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година мотото е „Пушенето и ти“.


По повод Международния ден без тютюнопушене Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин провежда кампания за отказване от цигарите. Здравните инспектори поставиха кутия в търговския център в града и приканваха минувачите да оставят в нея една или повече цигари, от която се отказват. 


Малките доброволци на Българския червен кръст в Мездра отбелязаха Международния ден без тютюнопушене и Международния ден на толерантността. Деца от 5-и и 6-и клас на ОУ “Хр. Ботев“, с ръководител Христинка Иванова, тръгнаха от учебното си заведение и преминаха по ул.“Хр. Ботев“, като раздаваха брошури за вредите, които тютюнопушенето нанася на здравето ни и методите за отказ от вредния навик. Децата влязоха и в питейни заведения и разясниха на клиентите някои малко известни факти за цигарите и фасовете, както и за положителните резултати след спиране употребата на тютюн. Малките доброволци подариха на жителите и гостите на Мездра и цветни сърца, символ на толерантността ни един към друг. 


Звеното „Фискален контрол“ в Националната агенция за приходите пресече опит за реализиране на територията на България на 21 тона месо, непредназначено за консумация от хора, съобщават от приходната администрация. Според документите на фирмата вносител, стоката е била за влагане в производството на храна за животни. На 15 ноември инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП поставят под наблюдение месото, след като камионът с него навлиза на територията на страната през ГКПП Видин. Вместо да бъде разтоварено в Лясковец, както е било записано в документите, месото е прехвърлено на друг камион. В Перник, на новия адрес за разтоварване на стоката, инспекторите от „Фискален контрол“ с помощта на колегите си от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП са предотвратили разпространението на негодното месо във вътрешната търговска мрежа. 


От началото на 2017 г. на територията на Видинска област са регистрирани 17 катастрофи с пешеходци. Ранени са 13 души, загинали няма. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 10, с 8 ранени и две жертви, съобщават от Областната дирекция на МВР.


17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор 2012 включително са върнати в класните стаи. Постигнатото до момента нямаше да е възможно без съвместната и координирана работа на всички въвлечени в процеса институции, както и тяхната силна мотивация. Основните ни приоритети занапред са резултатът от работата да бъде съхранени и надграден. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на днешното заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев представи резултатите от извършеното, според които към 1 септември 2017 г. е установено, че 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея. За обхождане на 162 962 адреса в цялата страна бяха мобилизирани 1103 екипа с общо 11 632 представители на различни институции.


Възпитаничка на Профилираната природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца, се класира на второ място в националния кръг на състезанието за речеви и комуникативни умения на английски език.


Видинската езикова гимназия "Йордан Радичков" беше домакин на открит урок по литература по програмата "Писател назаем". Специален гост на проведения открит урок беше младият български писател Александър Чобанов, който е и съсценарист на телевизионните сериали "Под прикритие" и "Четвъртата власт".


Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица ще закупи ново оборудване и ще извърши ремонтни дейности с европейски средства. Това е първият спечелен проект на Община Берковица по Програмата за развитие на селските райони, коментира заместник кметът Радослав Найденов.


На 28 ноември от 19 часа в голямата зала на младежкия дом в Монтана, драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово ще представи комедията „Мнимият болен“ от Молиер. Постановката е на Николай Урумов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19