Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белоградчик беше открита изложба "Славната бдинска дивизия"

3
Снимка: Иванка Петрова

В галерия „Вълчо Вълчев” в Белоградчик беше открита пътуващата изложба „Славната бдинска дивизия”. Експозицията е посветена на участието на Шеста пехотна Бдинска дивизия в Първата световна война. Главният експерт в Държавен архив- Враца Весела Пелова запозна присъстващите с изложбата: 

„Днес сме се събрали да почетем паметта и делата на нашите предци, нашите деди и прадеди, които прославиха името „бдинци”, „врачанци”, „ломци” и „козлодуйци” през Първата световна война. Тези наименования днес звучат особено и непознато, но по време на Първата световна война те са били прочути из цяла България. Тези наименования стават нарицателни за населението на тогавашна Северозападна България, нарицателни за саможертва, дълг и героична победа.” 

Експертът продължи с кратка история за състава и бойния път на дивизията. Изложбата „Славната Бдинска дивизия” представя за първи път снимки от личния албум на ген. Христо Рачев, командир на Шеста пехотна Бдинска дивизия през Първата световна война и от фотоалбума, изготвен в дар на ген. Никола Жеков, главнокомандващ на българските войски. Албумът се съхранява в Държавен архив – Видин и е дарен от  Румен Манов. 

Пътуващата изложба е изготвена от Държавен архив - Враца, член на Инициативния комитет за отбелязване на участието на врачани в Първата световна война, като част от Националния календар за честванията, с финансовата подкрепа на Националния комитет за отбелязване на Първата световна война и участието на България в нея, със съдействието на областната администрация и общината в града под Околчица. 17 табла представят фактологични данни в снимки и документи, съхранили свещени и паметни места по пътя на бдинците през Първата световна война (1915 - 1918 г.). Изложбата ще гостува във всички населени места, свързани с бойния път на военните части на Шеста пехотна Бдинска дивизия.

Гости на откриването в Белоградчик бяха началниците на държавните архиви във Враца, Видин и Монтана, както и представители на Инициативния комитет за отбелязване на участието на врачани във военните действия.

Шеста пехотна Бдинска дивизия е сформирана на 1 януари 1892 г. във Враца. В състава ѝ влизат 3-ти пехотен Бдински полк, 15-ти пехотен Ломски полк, 35-ти пехотен Врачански  полк, 36-ти пехотен Козлодуйски полк, 51-ви и 52-ри пехотни полкове, 2-ри и 19-ти дивизионни артилерийски полкове и 6-то дивизионно интендантство. За участие в Първата световна война е мобилизирана през септември 1915 г. и влиза в състава на 1-ва армия. Командир на дивизията е генерал-майор Асен Пападопов. Демобилизирана е през октомври 1918 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15