Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски музикант снима филм на Белоградчишките скали

3
Снимка: Йошида Тацуя

Документален филм за японския майстор барабанист и композитор Йошида Тацуя заснема на Белоградчишките скали екипът на радиофестивала на БНР - "Аларма пънк джаз". Идеята е на самия композитор, чиято страст са скалите. Това каза за Радио ВИДИН Цветан Цветанов от вечерното предаване "Аларма" на програма "Христо Ботев" на БНР.

"Ще заснемем филм на крепостта на Белоградчишките скали за култовия японски барабанист в авангардния джаз и прогресив рок от последния четвърт век Йошида Тацуя. Самият музикант е повлиян от различните стилове, както и от фолклорни такива. Преди повече от 20 години има една инструментална пиеса "Стара планина". Това турне е първо за България- между Истанбул и Москва. Той си пожела да има ден без концерт, в който да посети и види с очите си скалите на Белоградчик. В сайта му, както и профила му във Фейсбук често снимките са от различни скални образувания и крепости. Интересува се от следите на древността", обясни Цветан Цветанов. 

Джаз композиторът и музикант изнася концерти в България. Утре, 29 ноември, има представление на Пост-културната сцена в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46
Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана

Инспектори проверяват сигнал за високи температури на работно място в Лом

Инспекцията по труда в Монтана проверява сигнал за лоши условия на работа в предприятие в Лом . Работници се оплакват от висока температура в помещенията. Заради горещините в последните дни условията за работа на открито и закрито трябва да отговарят на определени изисквания. В дирекция „Инспекция по труда“ в Монтана е постъпил сигнал..

публикувано на 12.07.24 в 09:57

Продължават летните занимания във видинската библиотека

Децата, които посещават летните занимания на регионалната библиотека бяха посрещнати в музей "Конака"  във Видин . Разгледаха експозиции от различни периоди и научиха повече за тях от уредниците в музея. Посещението е част от заниманията  в клуб "Опознай Видин", каза библиотекарят от отдел "Краезнание" Галина Стоянова . "В духа на дейността..

публикувано на 12.07.24 в 09:10