Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2017 година

Прохода "Петрохан"
Снимка: АПИ

Дъжд, а по високите части и сняг, валя днес в Северозападна България, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Заради снеговалежа пътищата по планинските проходи са рискови. Снощи от пътната агенция препоръчаха да не се преминава през "Петрохан". Оранжев код за обилен сняг и поледици беше обявен днес за пет области - Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. Шофьорите да не тръгват на път без зимни гуми и ако не са подготвили автомобилите си за зимните условия на пътя, съветват от АПИ. Над 620 машини обработват пътните настилки. Всички републикански пътища са проходими при зимни условия. Високопланиските проходи „Петрохан“, „Троянски“, „Шипка“ и Републиката са почистени до асфалт. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.135 снегорина ще чистят снега във Врачанско тази зима, а готовността на пътните служби е подплатена с денонощни дежурства още в началото на месеца - това обяви директорът на Областно пътно управление - Враца Веселин Николов. Той увери, че са осигурени достатъчно роторни машини и верижна техника, която да се справи при необходимост с разчистването на шосетата от републиканската пътна мрежа. 660 км са шосетата, за които има ангажимент през зимата ОПУ - Враца. Нормализира се зимната обстановка на "Петрохан". Пътят е заснежен, но почистен и опесъчен. 


Поисканите оставки на заместник-председателите на Общинския съвет във Враца- Владимир Христов от ГЕРБ и Цветелина Дамяновска от БСП, не събраха необходимото мнозинство и двамата остават в ръководството на местния парламент. След бурни дебати, продължили повече от час, по-голяма част от колегите им решиха, че докладните на групата „Народен съюз за Враца“ не бива да бъдат подкрепени.


Правителството прие нова наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали, която ограничава незаконното изхвърляне на строителни отпадъци. Посочват се случаите, в които не се изисква изготвянето на план за управление на строителните отпадъци. Това са по-малките обекти и строежи, както и при строителни и монтажни работи на линейни обекти на техническата инфраструктура. Изхвърлянето, събирането, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на строителни отпадъци от всички тези обекти ще се определят с общински наредби. По този начин ще се осигури проследимост на генерираното количество строителни отпадъци на територията на съответната община, ще се избегне изхвърлянето им на нерегламентирани места и ще се намалят разходите на общините за почистването им. С приемането на новия нормативен документ действащата в момента наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали се отменя.

Във връзка с отбелязването на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН Регионалната здравна инспекция във Видин организира кампания в две видински гимназии. 

Отпуснати са целеви средства за оборудване и обзавеждане на кабинети и класни стаи в ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин. Те са в размер на 350 000 лева и са от бюджета на Министерството на образованието и науката, съобщи кметът на Община Видин Огнян Ценков. 14 500 000 лева без ДДС са отпуснати на видински училища по проект за подобряване качеството на образователната инфраструктура, съобщи още управникът.


"Срещи в сряда", от руския драматург Валентин Красногоров, е най-новият спектакъл на Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана. Премиерата е утре, сряда, от 19 часа, а днес от 18 е предпремиерата, с вход свободен, съобщи директорът Любомир Бояджиев. Художник е Тодор Деков, а музикалното оформление е на Веселин Николов. 


На 4 декември ще блесне Коледната елха на площад „Жеравица” в Монтана. Декорацията на естественото дърво е обогатена с още 250 стъклени топки, които ще допълнят ефекта на над 2500-те бели, сини и зелени светодиодни енергоспестяващи лампички, съобщават от Общината.



Община Видин ще раздаде на децата, които ще присъстват на традиционното запалване на светлините на коледната елха, пакети с подаръци. Идеята е тази година  учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ да приготвят коледни сладки, с които ще изненадат малчуганите по време на тържеството на площад „Бдинци“ на 7 декември. За да бъдат осигурени продуктите за лакомствата, кметът на Видин Огнян Ценков връчи необходимата сума на директора на гимназията Евлогия Манджукова.


Проектът за възстановяване на "Чеган чешма" във Видин днес беше внесен в Общината и ще бъде разгледан в комисиите към Общинския съвет. "Надявам се през декември да бъде гледан и на сесия на Общинския съвет", каза Ивайло Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци". Предстои да бъде разкрита дарителска сметка, за да има пълна прозрачност около възстановяването на войнишкия паметник. Родолюбивото начинание започна по идея на създателя на Фейсбук страницата "Старият Видин"- Рачо Миланов и по предложение на Патриотичен клуб "Бдинци". 


Екскурзоводите и музейните работници от Белоградчик бяха на учебно пътуване в Сърбия и Видин. Обучението е първо по рода си и е организирано от община Белоградчик. Темата на лекторията бе: „Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти”. 


Документален филм за японския майстор барабанист и композитор Йошида Тацуя заснема на Белоградчишките скали екипът на радиофестивала на БНР - "Аларма пънк джаз". Идеята е на самия композитор, чиято страст са скалите. Това каза за Радио ВИДИН Цветан Цветанов от вечерното предаване "Аларма" на програма "Христо Ботев" на БНР.


На 1 декември ще бъде представен сборникът "Дебърски майстори във Видинска епархия". Представянето на книгата е от 18:00 ч. в конферентната зала на Института за изследване на изкуствата в София. Изданието е резултат на сътрудничеството между академиите на науките на България и Македония. Четирима научни работници участват в авторския екип. "Работихме в рамките на три години", коментира Иванка Гергова, един от авторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19