Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2017 година

Снимка: Община Видин

В ход е подготовката за асфалтирането на 4 улици във Видин-  "Михаил III Шишман", която води до Гребната база, "Андрей Николов" в кв. "Акджамия", "Любен Порчелов" и улицата пред бл. №1 в ж.к. "Христо Ботев".

Повече от 250 студенти от филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев“ във Видин отбелязват студентския празник - 8 декември. Подразделението на висшето учебно заведение в града е разкрито с решение на Министерски съвет от месец май. Изучават се шест специалности. Освен студентите в първи курс, във Видин образованието си продължават и записалите се в Центъра за обучение в града през миналата година. Семестриалните такси на студенти поеха общини от областта. На обучаващите се във филиала помагат и от бизнеса. Мартин Петров, който  е директор на клон на германска компания във Видин, каза че предприятието помага на всичките си студенти, които са избрали да учат в града. http://bnr.bg/vidin/post/100905863

До 31 декември хората, които желаят да ползват данъчни облекчения чрез работодателя си, трябва да подадат декларация. Новост тази година е, че данъкоплатците не могат да ползват облекчения, ако имат неплатени публични задължения, които подлежат на принудително събиране. Това те също трябва да декларират пред работодателя, каза главният експерт в офиса на агенцията за приходите във Видин, Милена Борисова. Най-често използваните чрез работодателя са данъчните облекчения за деца, за деца с увреждания и за намалена работоспособност, които за 2017 година могат да се ползват по два начина. Данъчно облекчение за деца може да се ползва само от един родител. То дава възможност за намаление на годишната данъчна основа. С 200 лева е намалението за едно дете. 2000 лева се приспадат от данъчната основа за отглеждане на дете с увреждане.

В селата от Искърското дефиле продължава съпротивата срещу повишението на цената на водата
, каза Борислав Радославов от инициативния комитет в село Зверино. Вчера в Комисията по енергийно и водно регулиране беше представено предложението на ВиК-Враца за увеличението. През ноември жителите на шест села от община Мездра се вдигнаха на протест заради предлаганото повишение на цената на водата.

32-ма младежи от община Берковица, които до сега са били без работа, от днес са назначени по проект
„Обучение и заетост за младите хора“. Те са ангажирани за срок от 6 месеца на 8-часов работен ден. Част от тях ще бъдат градинари, а останалите- поддръжка на пътищата. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта е да се улесни преходът от образование към заетост за безработни младежи, които ще получат първи или нов шанс за работа, или ще усъвършенстват професионалните си знания, съобщиха от Общината.

Община Мездра обяви обществена поръчка за снегопочистване на общинската пътна мрежа за 2017/2018 година.

На 11 декември /понеделник/ ще бъде направена символичната копка за рехабилитацията на още 22,2 км от второкласния път Костинброд – Бучин проход. Участъкът от прохода „Петрохан“, на територията на Софийска област, е включен в лот 2 на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В средата на ноември започна рехабилитацията на близо 21 км от път Бучин проход – Берковица, които са в лот 3 на оперативната програма.

Приключи ремонтът на пътя между врачанските села Бутан и Софрониево. Участъкът беше в изключително лошо състояние, каза за Радио ВИДИН кметът на Бутан, Ивайло Иванов.

За четири длъжности в Регионалното управление на образованието във Видин са обявени конкурси. През следващата седмица ще са тестовете в Министерството на образованието.

Болницата в Монтана ще преглежда безплатно за туберкулоза.


10 случая на корупция са разследвани във Видин от януари 2017

Над 600 лева събраха от продадените билети организаторите на благотворителния концерт в подкрепа на талантливи деца, провел се в църквата "Св. Николай" във Видин. Това съобщи архимандрит Антим. Участници в концерта бяха децата от Детския драматичен център в сръбския град Зайчар и Вокална група "Дунавска Дъга" към СУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. 

Благотворителна кампания събира дарения за храма във видинското село Търняне.

Празничната украса във Видин вече е изцяло завършена, след като вчера вечерта бяха официално запалени светлините на коледната елха. Светещи еленчета, къщичка на Дядо Коледа и осветени дръвчета са поставени на площада в града.

Филмът ”Донбаска пролет” ще бъде представен във Видин


Драматичен театър - Монтана се споразумя с две телевизии в Северозападна България за излъчването на 13 свои спектакъла. Поводът е 55-та му годишнина. От януари до 27 март 2018 година ще бъдат излъчени избрани представления на театъра, в часовия диапазон 20 - 21 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05