Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станаха ли по-щедри работодателите

Ще има ли коледни бонуси от бизнеса и по-високи заплати догодина?

Снимка: Мария Съботинова

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят известни загуби. Другата част - около 62% обмислят дните между празниците да са неработни, защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава. Около 64% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 21% няма да го направят, а 15% все още не са решили окончателно. Фирмите дават допълнителни средства на работниците си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси. За 16% причина за допълнителното възнаграждение е доброто финансово състояние, за 11% повод за бонусите са едновременно празниците и успехите на фирмата. Около 6% са посочили други причини, свързани със социално отговорната политика на компанията. 


Разчитат ли видинчани на коледни бонуси и вярват ли, че заплатите през новата 2018 та година ще се повишат? 

"Не не разчитам, защото съм безработна ... Работя в чужбина и там на нас българите не ни раздават коледни бонуси" - бяха част от коментарите по темата.

Разговаряхме с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Станали ли са по- щедри работодателите? 

"Стават по- щедри и то по различни причини. Едната от тях е, че все повече работодатели изпитват недостиг на работна ръка и това ги кара да повишават заплати и да раздават коледни бонуси. Мисля, че все повече работодатели ще повишат заплатите на работниците, за да ги задържат през следващата 2018-та година" - категоричен бе Цветан Симеонов.


Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на Българската търговско промишлена палата - при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв.- едва 4%. Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне - по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите. При 30% от работодателите допълнителните средства, които ще раздадат на служителите си ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните.

Лошото финансово положение е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да дадат пари над заплатата - при 70% от тази група фирми. Останалите 30% посочват, че плащат достатъчно високи възнаграждения или дават бонуси за свършена работа. 

Така ли е това в Българския Северозапад? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, бизнесмен и председател на Видинската търговско-промишлена палата. 

"Има фирми, които раздават коледни бонуси и са абсолютно изрядни и спрямо работниците, и спрямо държавата. Повечето от фирмите, с които работим не работят с минималната работна заплата. Мисля, че почивните ни дни са достатъчно в България. Тук е въпрос на двустранни отношения между работник и работодател за почивните дни около празниците. В близко бъдеще не можем да говорим за догонване на заплатите в големите градове на страната" - коментира Красимир Кирилов. Според него трябва да търсим правата си, когато ни принуждават да работим извънредно, по време на почивните дни.

Потърсихме представител на бизнеса от Видин. Разговаряхме с Петър Петров, собственик на охранителна фирма, който ще си позволи да организира скромно новогодишно тържество за своите служители. 

"Традиция е при нас в края на всяка година да зарадваме служителите ни и техните семейства с едно общо тържество. Мисля, че те го заслужават и аз познавам още работодатели от Видин, които ще поощрят своите работници в края на тази година" - каза Петър Петров

По-малко от половината работодатели имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина, показва проведената анкета от Българската търговско-промишлена палата, 27% все още не са преценили, а 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Филип Попов: БСП винаги е била фокусирана в развитието на Видин и Северозапада

"БСП винаги е готова за избори. Няколко поредни пъти внасяме вот на недоверие на това правителство, искахме оставката на министър-председателя, протестирахме пред Президенството, БСП беше гласът на протеста в пленарна зала, заявихме, че този парламент е изчерпан и не може да доведе до нищо по-добро. Бойко Борисов и неговите правителства по емпиричен..

публикувано на 23.02.21 в 14:24

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00

ИПБ: Пътищата в Северозапада трябва да са приоритетни за властта

Най-висока е опасността от пътнотранспортни произшествия в Северозападна България сочи оценката на риска на българските пътища, изготвена от Института за пътна безопасност . Присъствието на регионалните пътища в графата на най-рисковите отсечки не изненадва видинчани , показа анкета на Радио Видин: "От лошо, та по-зле, това е..

публикувано на 18.02.21 в 10:45