Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 декември 2017 година

Снимка: Светослав Цветанов


Епиграфският център във Видин спечели първо място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове“ на Националния конкурс „Сграда на годината 2017“. Кметът на Община Видин Огнян Ценков ще бъде гост на официалната церемония по връчване на наградите, която ще се състои тази вечер от 19.00 ч. в София, съобщиха от местната управа. Победителите в конкурса са определени от 32-членно жури с председател Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се провежда под егидата на Министерството, с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата, инвестиционното проектиране и строителство. Организатор е ГРАДЪТ Медиа груп.


Видински предприемачи подготвят мащабен туристически проект за цялостното развитие на Видинска област. Успоредно с това идеята е Видин да се превърне в туристически, рехабилитационен и спортен център. Идеята бе представена днес от председателя на специално създадения за целта Инициативен комитет, Николай Цветков.


По инициатива на бившия заместник председател на Народното събрание Явор Хайтов, кметовете на Зверино - Цанко Цанев и на Игнатица - Иво Костов, както и представители на инициативния комитет от населени места от Искърското дефиле, проведоха среща с представители на Комисията за енергийно и водно регулиране.


„БДЖ-Пътнически превози“- с ново разписание през 2018 година. Промяната е в сила до 8 декември догодина, съобщи за Радио ВИДИН ръководителят на Отдел "Организация" Ивайло Георгиев. По думите му, в Северозападна България не се предвиждат значителни изменения, като се запазва движението на влаковете, но с малки изключения.


53-ма души са задържани за престъпления, свързани с наркотици от началото на годината във Видинска област. Разкриваемостта на този вид престъпна дейност е 60%, каза директорът на Областна дирекция на МВР-Видин старши комисар Янко Янколов. Той обясни този резултат с активността на полицейските служители.

Продължава работата по републиканския път III-114 в община Ружинци. Отсечката е с дължина около 21 километра. Рехабилитацията започна през октомври, със средства от републиканския бюджет, по проект на Агенция "Пътна инфраструктура".


Ветеринар от Вършец получи признание. Д-р Цветан Велизаров е най-добрият ветеринарен лекар на област Монтана. Призът е връчен днес, когато ветеринарните специалисти отбелязват професионалния си празник.

Община Враца беше единственият кандидат да откупи файтона, произведен от косталевския майстор Анко Анков на проведения днес публичен търг за превозното средство.

Работна среща за възстановяване на дейността на Дружеството на краеведите във Видин се проведе днес в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” в града. На срещата присъстваха представители на Община Видин, Регионалната библиотека, Регионален исторически музеи - Видин, Държавен архив - Видин, Видински фонд читалища, Сдружение „Активно общество” и медии.


Иновативни библиотечни услуги предлага монтанската библиотека "Гео Милев". По този начин продължава да осигурява на хората от Монтанска област свободен и открит достъп до информация и образование, съобщи Сибил Бойчев, програмист на сайта на монтанската библиотека.


СУ "Св. Климент Охридски" в мездренското село Зверино е утвърдено за защитено училище, бе съобщено от правителствената пресслужба.


Три деца от включените в Операция "Плюшено мече" в област Видин се нуждаят от подарък за Коледа. Кампанията се провежда ежегодно и е за даряване на подаръци, пожелани от деца и младежи, лишени от родителска грижа, в риск или с увреждания. Инициатор е Сдружение Операция "Плюшено мече".


До дни ще са ясни победителите в традиционния конкурс на Български пощи "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". Призьорите и тази година ще получат празнични сувенири и книги, каза за Радио ВИДИН главният експерт в отдел "Административна дейност и деловодство" Иванка Паунова.


600-годишният цер край с. Макреш е тазгодишният победител в категорията "Вековните дървета говорят" в конкурса на фондация "ЕкоОбщност". Церемонията по награждаване се проведе днес в София. На нея организаторите връчиха награда на Денис Димитров от Димово, който изпрати номинацията на дървото.


Стажант репортерът на Радио ВИДИН Антонина Лозанова спечели първо място в категорията "Презентация/видеофилм" на Националния исторически конкурс "180 години от рождението на Васил Левски - 180 години безсмъртие".


В градското читалище в Мездра откриха подредената от Милка Милева етнографска изложба "Тъканите и постелките в българския дом“. Изложбата включва над 50 автентични тъкани, като  някои от тях са по над 100 години.


Традиционен коледен концерт организират учениците и учителите от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05