Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 декември 2017 година

Снимка: Община Видин

Първоначалния си вид ще възстанови сградата на видинския драматичен театър след ремонта, за който правителството отпусна 2 млн. лева. Това каза кметът на Община Видин на съвместната пресконференция днес. В салона ще има нови столове за публиката, отоплителната инсталация също ще бъде подменена. Срокът за изпълнение е 6 месеца. По време на ремонта, трупата ще има представления в художествената галерия, в крепостта "Баба Вида" и в малките населени места, обясниха от ръководството на театъра.

До края на седмицата трябва да се проведе среща в Здравното министерство за съдбата на белоградчишката болница. Идеята на общинското ръководство и на болничното заведение е да се направи преструктуриране, което ще позволи на болницата да излезе от тежкото финансово положение. Предложението е за промяна и допълнение в стандартите, регламентирани в наредбата на Министерството на здравеопазването, които не дават възможности да се обединят отделения. Така ще се осигурят спестявания във фонд "Работна заплата".

С 53-има са се увеличи през ноември безработните, които са регистрирани в бюрата по труда в общините Враца и Криводол. В Борован /43.51%/ и Хайредин /41.89%/ двама на всеки петима в трудоспособна възраст нямат постоянни доходи, следвани са от Бяла Слатина /27.87%/, където съотношението е 1:3. В общините Роман /24.70%/, Мизия /23.04%/ и Оряхово /22.23%/ натискът на пазара на труда е 1:4, в Козлодуй безработни са 11.96 на сто, а в Мездра – 8.72 процента.

Заместник-областният управител на област Враца Мирослав Комитски връчи приза „Работодател на 2017“ на Центромет АД за осигуряване на инвестиции в здравословни и безопасни условия на труд. Предприятието е представител на Група Технология на металите - Ангел Балевски холдинг АД с изпълнителен директор инж. Борислав Новкиришки.

Областната дирекция на МВР Монтана дари 3 000 лв. на 8 деца на починали полицаи. 8 момичета и момчета, 3 от които завършващи студенти, получиха по 370 лв, събрани при благотворителна кампания. Двете дъщери на граничен полицай, загинал при командировка в тежка автомобилна катастрофа на пътя Бяла - Русе, взеха подаръци от Коледната благотворителна кампания на МВР за подпомагане на децата на загинали и пострадали служители. И двете момичета получиха сумата от 700 лева, както и ваучери на обща стойност 600 лева от големи вериги магазини у нас. Благотворителната инициатива на МВР съществува от 13 години и е подкрепена от мобилните оператори.

Най-много дъжд през почивните дни е валял в района на Вършец, а най-малко във Василовци, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. 38 литра на квадратен метър са отчетени в района на Вършец. С два литра по-малко е измереното количество в Берковица. За Монтана синоптиците са отчели 33 литра. Най-слаби са били валежите във Василовци - към 16 литра за почивните дни. До края на седмицата ще превалява дъжд на места примесен със сняг.

В Лом приканват гражданите да се включат с препоръки в изготвянето на бюджета на Общината за 2018 година. Предложение, мнения и препоръки за изготвянето на бюджета се приемат в административната сграда на Общината, както и в административните сгради на кметствата по населени места на територията на общината. Предложения могат да се изпращат и на електронния адрес на общинската администрация. Срокът за изпращане е 22 декември.

Войнишкият паметник- костница в най-голямото видинско село - Градец се нуждае от ремонт. Ще се търси съдействие от Министерството на отбранатаО, както и възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони чрез Местна инициативна група "Видин селска част - Ново село".

Отдел „Заемна за възрастни” при Регионалната бибилиотека „Гео Милев” в Монтана обявява дарителска кампания за набиране на нови книги
. Целта е попълване фонда на отдел „Заемна за възрастни”. Събитието се организира след дарителската кампания „Дари книга за Коледа”, която постави основата на традицията да се подаряват книги на най-редовния и лоялен читател. Тази седмица в библиотеката може да се направи безплатна регистрация за 12 месеца в рамките на "Дни на отворени врати."

13 френски студенти от град Лион ще посетят деца и младежи с увреждания, които са настанени в шест Центъра за настаняване от семеен тип, обединени в Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания в Мездра
. Визитата на младежите в железничарския град е от 30 декември, до 4 януари.

Дете от Борован ще получи подарък от кмета на обищната Десислава Тодорова за празниците
. Късметлията ще бъде изтеглен в сряда чрез томбола от специална комисия. Във фоайето на общинската администрация е поставена кутия, в която всяко дете до 15 години, което желае, може да пусне своето писмо с желание за подарък до Дядо Коледа /на стойност до 200 лв./. Инициативата се прави за първа година по идея на кмета Десислава Тодорова.

Само един кандидат е подал документи в конкурса на Висшия съдебен съвет за избор на административен ръководител на Районната прокуратура в Козлодуй.
Мандатът на досегашния - Марин Николов изтече и той няма право да се кандидатира за следващ период. Единственият претендент за мястото му е действащият прокурор Димитър Николов. В конкурса за административен ръководител на прокуратурата в Оряхово няма нито една подадена кандидатура до изтичането на крайния срок.

Коледно тържество на Центъра за подкрепа на личностното развитие- ОДК "Людмила Живкова", ще се проведе във вторник в Оряхово, в Художествена галерия "Марин Върбанов". 292 деца в 21 форми се обучават в Центъра, където има театрално студио, група по кинезитерапия, шах, група "Себетворителница", и "Психомоторика", състави за модерни и български народни танци, както и школа по изобразително изкуство.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55