Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спечели и кой загуби от приватизацията?

Възможна ли е ревизия на прехода и до какво ще доведе?

Снимка: архив
В "Посоките на делника" гледните точки са на Огнян Пищиков, проф. Вили Лилков и Жори Алексиев- хора, които познават процеса на приватизацията от самото начало, от първите години на прехода.

"Имаше период, в който самият аз участвах в приватизационния процес било като председател на надзорния съвет на Дирекция "Приватизация" в Община Враца, а след това и като ликвидатор на бившето "Обществено хранене". И знаете ли странното кое е? Че вече 20 години откакто е приключила ликвидацията на "Обществено хранене", аз не съм предал архивите на Общината, защото бях сигурен, че рано или късно някой ще потърси сметка за това кое и как е ставало. Друг е въпросът дали сега е моментът и каква е целта. Процесът, който се случи стана пред очите ни. Като изключим младото поколение, което сега най-вероятно ще бъде леко манипулирано и ще му бъде внушено нещо. Останалите хора сме живи свидетели и би трябвало да си спомняме какво се случи и в процеса на масова приватизация, и в процеса на частната. В голямата си част нарушителите са известни. Те имат лица, те са във всеки град. Всеки знае кой съсипа "Химко", всеки знае кой съсипа Медико-инструменталния завод "Дружба" във Враца. Презумпцията при закона за приватизация и изобщо приватизационния процес, който у нас съвпадна с т. нар. първоначално натрупване на капитала. Т.е. за един малък период някой бясно натрупа и след това с парите, които бяха спечелени, в повечето случаи нечестно, защото в първите 7-8 години нямаше честен начин за печелене на пари. А и до ден днешен като че ли не е открит такъв честен начин! С тези пари бяха закупени предприятия. В самия си генезис приватизацията беше леко престъпно деяние. Тя беше извършена с незаконни пари. И цялата презумпция бе, че предприятията се купуват, за да бъдат по някакъв начин оздравени или възстановени. Хората приемаха с радост приватизационния процес. Смяташе се, че някой ще влезе в дадено предприятие, ще вложи страшни пари и предприятието ще заработи наново. А всъщност какво се случи- купиха се заводи, бяха разделени на парчета и продадени като сервизи за ремонт на леки коли. Тайните на прехода ще излязат само като вестникарски сензации. Ползата е никаква, защото реално това, което беше приватизирано, то не съществува", заяви Огнян Пищиков.

По думите на проф. Вили Лилков преходът в България не е само приватизация. 

"И приватизацията не е само приватизиране на държавна собственост, а тук се включва и общинска собственост. Ако говорим за преход, той е многопосочен и многообразен. В България не се смени само собствеността, а се извършиха много, много други процеси. Според мен, за да се стигне до процеса на приватизация, в голяма степен роля изиграха фалитите на държавата, защото България прие и то всички политически сили с консенсус приеха, че трябва да се извърши приватизация, защото държавата само за 4-5 години фалира два пъти. След 1989 година, когато се оказа, че държавата е във фалит, по време на Луканов изживяхме този фалит, след това държавата фалира и по времето на Жан Виденов. Така че, винаги, когато се говори за приватизация, тя трябва да се свърже с причините, които доведоха до ускорената приватизация, за която повтарям, имаше пълен консенсус между всички политически сили и бяха подписани от правителството на Жан Виденов документи с Международния валутен фонд и Световната банка за приватизация, защото държавата беше фалирала. Тогава вече се поставя въпросът, че трябва, когато говорим за ревизия на прехода, че трябва да ревизираме тези фалити защо се случиха, да ревизираме контрабандните схеми и буквално ограбването на държавата по времето на правителството, например на Беров, когато групировките вилнееха в държавата и имаха свои мисли в управлението. Да говорим за това, защо фалираха банките по времето на управлението на Жан Виденов и на министър, който в момента е дори и в Народното събрание. Да говорим за това, защо фалира КТБ. Този разговор трябва да бъде воден коректно и в много посоки, защото всички тези неща са свързани."   

Жори Алексиев преди промените е заместник-директор на електрокарния завод в Лом и коментира, че не е оптимист във връзка с установяване на конкретните причини за тези нелицеприятни факти. 

"Спечелиха единици хора. Може би имаше и по-рационални начини. В много други държави не се постигна такава разруха и такова ограбване. Постигна се някакво по-справедливо разпределение на народните блага. Тук при нас стана разбойническа приватизация. В електрокарния завод навремето Александър Божков като министър си назначи свои хора за директори. Те имаха ясната цел, ясната задача как да постъпват, по какъв начин и продадоха материалните активи на безценица, продадоха машините, оборудването пак на безценица. Направиха невъзможно производството, обърнаха хората на 4-часов работен ден. Който беше по-кадърен, си намери друга работа. Разби се колективът. Нарушиха се технологичните връзки, така стана, че не можеха повече да работят отделните производствени линии и нещата дойдоха до това, да се обезцени няколкостотин пъти цената на предприятието и да се подари после на наши хора и така стана, че го приватизираха. После следприватизационните контролни функции се загубиха и така или иначе всичко отиде в мъглата."


Още от коментарите на събеседниците, както и гледните точки на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26