Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десети фолклорен събор "Бъдник" във Видин

10
Снимка: Красимир Каменов

Фолклорният събор "Бъдник" се проведе за десета година на площад "Бдинци" във Видин. По време на събора бе организиран конкурс за обреден хляб, изработваха се сурвачки от дрянови пръчки, гадаеше се каква ще бъде идващата година според традиционните поверия. Фолклорният празник се организира от Община Видин и Сдружение "Общински фонд "Читалища". Кметът на Видин Огнян Ценков откри събора и поздрави участниците:


"Моите поздравления, че точно сте спазили традициите. Поздравявам и всички участници във фолклорния събор "Бъдник", където ние показваме нашите български традиции и ги предаваме на младите хора. Нека да са светли празничните дни."

Коледарите на читалище "Цвят" изнесоха програма. Гости на събора бяха и членовете на сръбската фолклорна група "Флувиум нигрум". Самодейците от читалище "Просвета" в село Градец спечелиха конкурса за обреден хляб. Комисия, ръководена от етнографа Десислава Божидарова определи победителя. Самодейци украсиха двуметрова сурвачка, която ще остане на площад "Бдинци" по време на празниците. Греяно вино стопли гостите на събора, а деца си направиха коледни краваи.


Повече от празника- в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00

Пожар край село Габровница унищожи десетки декари гора

Пожарникарите гасиха пожар в землището на монтанското село Габровница вчера, 18 август. Огънят е унищожил 16 дка иглолистна гора, 14 дка широколистна (върхов), 69 дка широколистна (низов), както и 700 дка суха трева. Пет сгради и 100 дка слънчоглед са спасени от опожаряване. Причина за произшествието е небрежност. 

публикувано на 19.08.24 в 10:56

Младеж изчезна във водите на Дунав при Оряхово

22-годишен жител на врачанското село Малорад е изчезнал във водите на река Дунав на градския плаж в Оряхово . Съобщението за инцидента е подадено на 18 август малко след 20:00 часа. Младежът влязъл да се къпе в реката и изчезнал във водите ѝ.  Разпитани са свидетели. Извършени са обходи по поречието на Дунав, но не е установено тялото на младежа...

публикувано на 19.08.24 в 10:44

Полицията разследва кражба на 16 000 лева в Дунавци

Жена на 26 години е подала сигнал на 16 август за кражба на пари в Дунавци .  Потърпевшата е съобщила, че са откраднати 16 000 лева от мазе в недвижим имот в града.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 19.08.24 в 10:07

Враца събира колоездачи за велопоход "Гиби тур"

Колоездачи се събират във Враца за традиционната надпревара „Гиби тур" , съобщиха организаторите. Колоездачен клуб „Враца Велообщество" организира 24- ия традиционен велопоход по шосе, наречен „Гиби тур" в чест на своя член Ангел Сиреняков-Гиби. За един ден групата ще измине 185 км, като обиколката тръгва от Враца и преминава..

публикувано на 19.08.24 в 09:54