Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Стефановден- за традициите и изкуството

Днес Светата православна църква почита паметта на Свети Стефан. Според народните вярвания, Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на идната. В превод от старогръцки език Стефан означава "венец" и именно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка. Като един от седемте ученици на Исус и един от първите, жертвали живота си в името на християнската вяра, Свети Стефан е наричан пръв мъченик или първомъченик. Той бил избран да разпространява и проповядва християнството в Палестина, поради което юдейските управници съзрели заплаха от нарастващия брой християни и направили всичко възможно, за да настроят хората от народа срещу богоизбрания дякон. Свети Стефан бил осъден на смърт от старейшините, поради клеветата на юдеите, че скверни Бога и Мойсеевия закон. Повече за живота и делото на светеца разказа свещеник Илия Симеонов, който служи в храмовете в Грамада и в село Слана бара. "Свети Архидякон Стефан е обвинен от еврейските началници, че е разпространител на християнската вяра. Те са вярвали, че след разпятието на нашия Спасител Иисус Христос, християнството ще бъде заличено, но това не се случва. Свети Стефан е убит мъченически с камъни пред стените на Йерусалим." - каза свещеник Илия Симеонов.

На последния църковен празник от годината около трапезата за пореден път се събира цялото семейство. "Стопанката на къщата става рано призори, за да приготви традиционните за Стефановден месни ястия - свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На софрата присъстват още прясно изпечен обреден хляб и златиста баница. В миналото почитането на името е много важно. В нашия край името Стефан не е много популярно. Днес се ходи на гости на кумове и сватове- това е ден за ядене, пиене и празнуване." - разказа пред Красимир Каменов етнографът от видинския регионален исторически музей Десислава Божидарова. В някои краища на България се готви прясно заклана кокошка, за да е силна и богата новата година. По традиция, обичаите, които характеризират така наречените Мръсни дни, трябва да се спазват от Стефановден до Йордановден. През тези дни жените не трябва да перат, да метат или да мият косите си. Венчавките, кръщенетата и опелата също са забранени. Това е периодът, през който хората трябва да се пазят от злите сили и да не се излиза навън по тъмно, особено през нощта. На Стефановден младите семейства гостуват на своите родители, кумове или кръстници, за да им засвидетелстват необходимото уважение.
 
На Стефановден в "Посоките на делника" ви срещнахме с един човек, избрал изкуството за свой начин на живот и препитание. Той празнува именния си ден днес. Скулпторът Стефан Стефанов е директор на единственото у нас училище по каменоделство- това във врачанското село Кунино. Ръководи го от 12 години, а преди това е бил и преподавател в него. Той е и негов възпитаник. "Обичам изображението от 4-5 годишна възраст. Прекарвах с часове пред белите листа и по късно за почнах да се сдобивам с глина и да моделирам. Тогава не съзнавах, че ще се занимавам професионално с това изкуство, а просто изпитвах удоволствие от това, което правех. Днешните творци, според мен са улесни предвид някои спънки, които съществуваха преди време, но пък от друга съвременната младеж е по- потребителска, предвид настъпващата технокрация. Навремето между нас имаше една благородна конкуренция и по този начин се изграждахме като творци." Стефан Стефанов продължава образованието си в Академията за пластични изкуства и дизайн в град Харков, Украйна. Отличник на академията е, но се връща и работи в България и избира училището в село Кунино. "Аз съм оптимист, че изкуството може да промени света. Това ме крепи. Има моменти, които ми доказват че съм на правилен път. Има доста мои ученици, с които се гордея и днес, а винаги е приятно, когато учителят може да се гордее с учениците ... Съвременната техника може да е в помощ на творците, но едновременно с това тя е и убиец на всичко духовно и съзидателно и трябва мчного да се внимава с това. За мен празникът е работа и твърде често се случва да работя на Стефановден." - сподели на именния си ден скулптурът Стефан Стефанов. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45