Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за Йордановден в Северозапада

Снимка: Владимир Недев

Големият християнски празник Богоявление (Йордановден) ще бъде отбелязан утре, 6 януари. 

Във Видин празничната програма започва в 8.00 ч. с утреня, тържествена Света литургия и водосвет в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. Богослуженията ще бъдат оглавени от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник на овдовелия Видински епархийски престол. Традиционно шествие тръгва в 11 часа от катедралния храм, през площад „Бдинци“, Крайдунавския парк, до Градския плаж при крепостта „Баба Вида“. Богоявленски водосвет на брега на река Дунав ще се извърши в 11:20 часа. Хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на реката е в 11:30 часа.

В Белоградчик от 09.00 часа в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец” започва Света литургия, отслужена от свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. От 10.00 часа отецът ще отслужи и Велик Богоявленски водосвет. По традиция, ако в къщата е останала светена вода от миналата година, тя се използва за омесване на питка или се изсипва на плодно дръвче. А по време на водосвета се взема нова светена вода. В 12.00 часа свещеноиконом Рафаил ще хвърли Светия кръст във водите на Стакевска река край с. Горни Чифлик. За участниците в ритуала по изваждането на кръста са осигурени парични премии от общинското ръководство. Осигурен е и транспорт, който ще тръгне в 11.30 часа от сградата на НЧ „Развитие 1893 г.” в Белоградчик. Тържеството по повод Богоявление по традиция се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик. На този ден в града имен ден ще празнуват 48 души с името Йордан, 19 Йорданки и 6, които носят името Данчо.

В община Ружинци традицията продължава, така както всяка година и сега на 6 януари тържествено ще бъде отбелязано Богоявление. В 13.30 часа в Храм "Света Параскева-Петка" ще започне Света литургия, отслужена от свещеноиконом Рафаил. С литийно шествие ще се тръгне към каменния мост на река Лом, където свещеноиконом Рафаил ще хвърли Светия кръст. За участниците по изваждането на кръста са осигурени парични премии и грамоти от кмета на община Ружинци, Александър Александров. Тържеството по повод Богоявление по традиция се организира от Видинска света митрополия и Община Ружинци.

Във Враца с патриотична програма ще бъде отбелязана 170-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев и Йордановден. Честванията ще започнат на 6-ти януари с поднасяне на венец пред барелефа на майката на поета - Иванка Ботева. На същия ден, от 10:30 часа, пред паметника на Христо Ботев ще бъде проведена патриотична програма, в памет на великия българин. Отбелязването на празника ще бъде открито от  младия талант Петър Доков, който ще рецитира емблематичното стихотворение „Хаджи Димитър“. Програмата ще продължи с кратко слово, проследяващо живота и делото на  Ботев, подготвено от учениците от едноименното средно училище в града. В края на патриотичната театрализация, присъстващите ще се присъединят в отбелязването на Йордановден. По традиция християнският празник Богоявление ще се проведе на моста до разклона за село Згориград. След извършване на Богоявленски водосвет, от представители на Врачанска митрополия, в 12 часа ще се състои ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Лева.  За доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Читалище „Развитие-1869“. 

Общият брой на имениците на Йордановден в община Враца е 2166.

В Козлодуй с църковна служба в храм-паметник "Света Троица" от 8:00 ч. ще започне празничният 6 януари. Отец Пламен ще направи и водосвет, каза Лили Рашкова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Козлодуй:


"След това с духов оркестър ще преминем през централната улица на Козлодуй, ще поставим венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. Ще се отправим към Ботев парк, където в 11:30 ч. ще бъде ритуалното хвърляне на кръста и спасяването му. В 11:00 ч. има организиран автобус за желаещите граждани да дойдат на тържеството в Ботев парк. Той ще тръгне от училище "Кирил и Методий" и след това ще върне хората обратно."

В Мездра тържествената Света литургия започва в 9.00 ч. в храм „Св. Георги Победоносец”. Тържествено шествие от църквата към стария мост на река Искър е от 10.45 ч. Спасяването на кръста е в 11 часа.

Снимка: Борис КръстевВ мездренското село Зверино за втора поредна година на Йордановден ще се играе мъжко ледено хоро във водите на река Златица и ще бъде извършен ритуалът по хвърляне на кръста. Това съобщи Борислав Радославов от инициативния комитет. В 8.30 часа ще започне тържествената света литургия в местни храм "Свети Димитър". В 9.30 часа ще тръне литийно шествие от храма към мястото, на което ще бъде ритуалът. Леденото хоро ще се изиграе около 10 часа. 

В Монтана ритуалът за Богоявление ще се извърши на язовир “Огоста”. Промяната се налага, заради ремонта на езерото в парк “Монтанензиум”, съобщават от Общината. Тържествената литургия ще започне в 9 часа в храма “Св. Св. Кирил и Методий”. В 10:15 часа пред храма ще има водосвет. Половин час по-късно от църквата ще се тръгне организирано за язовир “Огоста”. Кръстът ще бъде хвърлен в 11 часа на пътя, който влиза в язовира, след разклона за “Расника”, в посока село Горно Церовене, допълват от Общината. 100 лева ще получи извадилия кръста. Общината е подсигурила и поощрителни награди за смелчаците хвърлили се във водите на язовир “Огоста”, съобщи кметът Златко Живков. 

В Лом по традиция на 6 януари ще бъде отслужен тържествен богоявленски водосвет, предаде Владимир Недев. Водосветът ще се отслужи от 11,00 часа в района на понтон №2, до хотел-ресторант "Трансимпекс". По-късно ще бъде извършен ритуалът по спасяване на кръста във водите на р. Дунав. Наградите на смелчаците, които ще участват в плувната надпревара и тази година са осигурени от Общината. 


В Берковица ритуалът по хвърляне на кръста ще е на басейна “Свети Георги Победоносец” от 11.30 часа, а записването на участниците ще е по-рано същия ден на мястото, където ще се проведе. За всички участници ще има награди, съобщиха от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48