Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Проекти за 8,3 млн. лева ще бъдат реализирани през следващите две години в Лом. Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните одобриха Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), изработена от МИГ-Лом (Местна инициативна група), съвместно с Община Лом. Проектите ще се изпълняват от малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и институции. До два месеца предстои да бъдат обявени и процедурите за изпълнение на дейностите.

До 1 април, когато е краят на отоплителния сезон, цените на парното отопление и електрическата енергия няма да бъдат увеличавани, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов. Според него водният сектор от години е бил недофинансиран, което не е позволило да се подобри качеството на питейната вода. В следващите 4 години ще има ценови корекции, които ще бъдат много по-малки.

Община Враца и Агенцията за социално подпомагане сключиха Споразумение за 2018 г. за целево осигуряване на социалните услуги в домашна среда – „Личен асистент“ и „Домашен помощник“ за хора с увреждания и лица над 65 г., с ограничения или невъзможност от самообслужване, на които е извършена оценка по правилата на операция „Независим живот“, съобщават от местната управа. Средствата за община Враца са в размер на 32 102 лв. месечно или 385 224 лв., за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2018 г.  Финансирането ще даде възможност на 21 лични асистенти да продължат да предоставят услугата при 4-часов работен ден, както и на 50 домашни помощници, които ще полагат почасово услуги в зависимост от индивидуалната оценката на потребностите на лицата.


Над 1 млн. куб. м дърва за огрев са осигурили държавните горски предприятия през 2017 година. Дървата са достигнали до населението чрез директни продажби и са задоволили нуждите на 180 хиляди домакинства. 16 хиляди кубика незаконно придобити дърва за огрев са задържани при акции на горските.

В Козлодуй подобряват енергийната ефективност на административни сгради с близо 700 хиляди лева. По -голямата част от сумата се осигурява от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие, 97 хиляди лева е националното финансиране, а 22 000 лева финансирането от страна на общината. По проекта, чието изпълнение ще приключи през май, ще бъдат санирани четири  административни сгради.

Данъчната кампания за деклариране на доходите от 2017 година вече започна
. За първи път, ако искаме да ползваме отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да декларираме задълженията си онлайн и да ги платим до края на януари. Данъчните декларации на физически лица се подават до 30 април. За фирмите срокът е 31 март.

Повече безплатни винетки са отпуснати от социалните служби в област Монтана през миналата година в сравнение с предходната. До 31 декември 2017-та година са раздадени 4976 стикера, което е с 451 в повече за същия период на 2016-та година. От тях 191 са за деца, а отказ е направен на 64 молби, съобщи Георги Цеков, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Монтана. От тази година винетката е валидна 12 месеца от датата на купуването.

В Монтана ще се проведе публично обсъждане на общинския проектобюджет за 2018 година. Обсъждането ще е на 12 януари от 11.30 часа в зала „Стефан Стамболов” в сградата на общинска администрация.  

Публично обсъждане на проекта за бюджет 2018 година на община Оряхово ще се проведе на 10 януари в художествена галерия "Проф. Марин Върбанов"
. Материалите за обсъждането ще бъдат  публикувани на официалния сайт на общината на 8 януари.

Събрани са много повече от необходимите 3 500 тома книги за да бъде регистрирана библиотеката в берковското село Комарево, каза кметският наместник Цвета Йорданова. В кампанията се включи и Радио ВИДИН.

С 61 бебета по-малко ще бъде запомнена 2017 г. от лекарите и акушерките в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца
. Ако през 2016 г. на бял свят са дошли 476 новородени, то през миналата година бройката им е била 415. Това прави тенденцията към намаляване през последните години устойчива. Едва днес се родиха първите деца за годината -две момичета Даная и Елена.

17 годишната майка на първото бебе за 2018 година, което се роди вчера сутринта в Монтана, ще се откаже от родителски права, съобщиха за радио Видин от болничното заведение. Малката Елвира тежи 1,800 кг, но е в добро здравословно състояние и ще бъде изписана, когато теглото й достигне 2,200 кг. С майка й, която е от Вълчедръм и  живее в кризен център в Монтана, са разговаряли от социалната дирекция в града.

"Живото коледно дърво е красиво, практично и в синхрон с природата", на мнение е управителят на фирмата по озеленяване във Видин Даниела Димитрова. По думите ѝ, при засаждане много внимателно трябва да се подбира правилното място. На Йордановден по стара българска традиция се сваля празничната коледно-новогодишна украса. Растенията, които се използват най-често за коледни елхи, са смърчовете, елите и боровете, растат бързо и достигат до 30-40 метра височина.

На 6 януари в Берковица ще отбележат тържествено 170-та година от рождението на Христо Ботев. Честването ще е от 10.30 часа пред паметника на поета- революционер.

В събота във Видин тържествено ще бъде отбелязан големият християнски празник Богоявление (Йордановден)
. В 9 часа в катедрален храм Свети Димитър ще бъде отслужена тържествена Света литургия, след което тържествено шествие ще се отправи към градския плаж при крепостта „Баба Вида“. Там ще бъде отслужен водосвет и в 11.30 часа ще бъде хвърлен Богоявленският кръст във водите на река Дунав. Заради ремонта на езерото в парк "Монтенезиум" в Монтана ритуалът за Богоявление ще се извърши на язовир “Огоста”. В Берковица Богоявленският кръст ще бъде хвърлен на басейна “Свети Георги Победоносец”, от 11.30 часа, а записването на участниците ще е по-рано същия ден на място. Общият брой на имениците в община Враца на Йордановден е 2166. На Ивановден ще празнуват 5314 души.

През 2017г., служители на Областната дирекция на МВР- Враца са разкрили 269 престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни деца, съобщиха от полицията
. Престъпленията са основно против собствеността- кражби от частни имоти, магазини, селскостопанска продукция. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30

Официално откриха събора в село Градец

Традиционният Илинденски събор в село Градец бе открит вчера от кмета на селото Илия Томов. По време на събитието присъстваха - кметът на Община Видин  Цветан Ценков, зам. кметът Борислава Борисова и действащият народен представител Любен Иванов. Празникът започна с музикално-танцов спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 03.08.24 в 11:25

Българският патриарх Даниил посети Вършец

За първи път български патриарх гостува на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец снощи.  Десетки жители и гости на Вършец посрещнаха българския патриарх Даниил пред църквата "Свети Георги Победоносец". "Патриархът това е нещо уникално за нас, красота, щастие да ни посети... Този човек наистина е..

публикувано на 03.08.24 в 10:04

Глобяват нарушители във Враца

Продължават проверките на Инспектората, съобщиха от общината във Враца. За последните три седмици от звеното са съставили повече от 30 акта на лица, които нарушават местните наредби.  При извършване на проверки в жилищните квартали са санкционирани нарушители, изхвърлящи нерегламентирано строителни и едрогабаритни отпадъци.  Част от актовете на..

публикувано на 03.08.24 в 10:00

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор днес, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

обновено на 03.08.24 в 08:15