Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана обсъдиха откриването на държавен колеж

2
Снимка: Любо Андреев

2000 техници на машини ще са необходими в Монтана след две години. Бизнесът, Регионалното управление на образованието и училищата обсъдиха идеи за откриване на Държавен професионален колеж в града. Срещата организира областният управител Росен Белчев. 

Преди коледните празници от администрацията изпратили над 200 имейла за участие в срещата. 10-ина представители на малкия и средния бизнес уважиха форума. Няколко са възможните специалностите за бъдещия колеж в предложението на областната управа. Проектант на компютърни мрежи, Автоматизация и роботизация, Управление в растениевъдството и животновъдството, Мениджър в логистична фирма, са част от предложенията на областния управител Росен Белчев.

"Учениците, които ще бъдат в професионалния колеж, като изкарат година и половина или две, да може да продължат в бакалавърска степен, но да не преминават целия курс от 4 години, който е, а да преминават 2 години и половина или 2 години. Така ще имаме възможност да задържим млади хора в Монтана", каза областният управител.

Придобиването на четвърта степен на професионална квалификация ще става след завършен 12 клас. Крум Христов, собственик на една от проспериращите фирми в Монтана настоя, да се предвидят специалности свързани с машиностроенето, тъй като това е един от основните профили на промишлеността в района:

"В нашата област има 1000 шлосери, има 120 машинни инженери, които са назначени в момента или през последните 5 години, работят като такива. ...следващите две години ще се пенсионират 500, 100, 20,30 еди какви си специалисти, това означава, че на тяхно място би следвало да постъпят квалифицирани кадри."

По данни на Търговско-промишлената палата след 2 години за предприятията тук ще са нужни 2 000 машинни техници, съобщи Иван Сергисов, собственик на фирма:

"Независимо дали искаме, или не, Монтана и регионът си остават в индустриалния сектор. Ние не сме Добруджа, в която да имаме огромни количества земя и земеделска преработка."

Държавният колеж в Монтана ще е първият в страната. Предвижда се той да се помещава в сградата на бившия механотехникум. Пълна подкрепа за осъществяването му е дал просветният министър Красимир Вълчев пред депутатите от ГЕРБ от  региона Дилян Димитров и Ирена Димова.

Още една среща ще има в средата на януари по същата тема, за да може областната управа да направи предложения за специалностите за колежа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 10 септември 2024 година

Приключиха ремонтно-строителните дейности в  Центъра за високи постижения  към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин.  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова. Кметът на община..

публикувано на 10.09.24 в 18:00

Белоградчик се включва в инициативата "Да изчистим България заедно"

В кампанията "Да изчистим България заедно" се включва и град Белоградчик . Инициативата цели да обедини усилията на жителите за по-чист и приветлив град.  "Чистотата на града ни зависи от всички нас и всичко започва с една малка стъпка", каза кметът на Белоградчик Боян Минков : "Община Белоградчик за поредна година се включва в инициативата..

публикувано на 10.09.24 в 17:11

Северна промишлена зона във Видин ще остане без вода заради ремонт

Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато утре, на 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.

публикувано на 10.09.24 в 15:56
Снимката е илюстративна

Започва прилагането на новите вариантни ваксини срещу COVID-19

От утре, 11 септември, стартира имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В страната са доставени близо 85 хиляди дози, които са разпределени към регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари. Ваксините ще се поставят безплатно, като при необходимост ще се..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Двама са кандидатите за кмет на Габровница

Двама кандидати ще се борят за кметското място в монтанското село Габровница . Изборите са на 20 октомври. Местна коалиция и „Партия на зелените“ се регистрираха за участие на изборите за кмет на село Габровница. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана реши да регистрира с наименованието в бюлетината МК „ГЕРБ (СДС и БНД)”. Другата..

публикувано на 10.09.24 в 15:16

Врачанският театър продължава традицията с детските постановки всяка събота

Драматично-куклен театър-Враца продължава утвърдената си традиция да радва децата с вълнуващи постановки всяка събота, съобщават от културната институция. Представленията се играят в Куклена зала. Тази събота,14 септември, малките зрители и техните родители ще могат да гледат новата постановка в репертоара на театъра -..

публикувано на 10.09.24 в 15:03

Кампанията "Детство мое" ще забавлява деца в Монтана

Здравословни дейности на открито и различни игри включва тазгодишното издание на кампанията "Дигитална хигиена" . Инициативата тази година се разраства и ще се проведе в три града - Враца , Монтана и Благоевград , обясни Сергей Георгиев от "Active kids"- Монтана, които са едни от участниците: "Канят нас да организираме спортните игри...

публикувано на 10.09.24 в 14:40