Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици скочиха за Богоявленския кръст в Северозапада

10
Снимка: Радио ВИДИН
Баща на три деца извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Видин. 36-годишният Пламен Георгиев бе най-бърз и за трети път извади кръста от реката:

"През 2013, 2015 и 2018 година. Тръпката е голяма, водата - ледена. Пожелавам на себе си и на всички да са живи и здрави."

Младият мъж има три деца, но е безработен. Затова най-голямото му желание е да си намери нова работа.

В богоявленския ритуал участваха 31 мъже и 2 жени, на възраст от 19 до 61 години. Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинска епархия, отслужи Великия богоявленски водосвет на брега на Дунав:

"Нека Бог ни благославя, укрепява и подпомага със своите велики и богати щедрости както досега, така и вовеки. Амин!"


 Кметът Огнян Ценков поздрави всички видинчани и призова:

"Да тачим българските традиции, да ги предаване на нашите деца и внуци, за да пребъде нашият красив, старопрестолен и царствен край."
36-годишният Пламен Георгиев извади кръста от Дунав при Видин. Снимка: Радио ВИДИН
Община Видин осигури парични награди за най-смелите участници. Доброволци на БЧК раздаваха топъл чай. За сигурността на участниците се погрижиха служители на Гранична полиция и Областната дирекция на МВР.

Рекорден брой участници скочиха за Богоявленския кръст в язовир "Огоста" край Монтана. Отец Николай от църквата "Св.Св. Кирил и Методий" хвърли кръста. Над 50 мъже от 17 до 46-годишна възраст влязоха във водите, но  Ангел Антонов извади кръста. Той е на 34 години от Монтана и скача за първи път за Богоявленския кръст. Младият мъж работи в завод за боеприпаси като настройчик на машини. Семеен е има едно дете на 2,9 месеца на име Александър. Ангел Антонов получи 100 лева парична награда от община Монтана. Част от парите той дари на църквата в Монтана. Всички други участници получиха поощрителна награда.
Ангел Антонов извади кръста от язовир Огоста. Снимка:Биляна Борисова
28-годишният Калоян Маринов от Враца спаси кръста на Богоявление във Враца. Младият мъж е инженер и работи в АЕЦ "Козлодуй“. Той пръв, сред останалите 25 смелчаци, успя да извади кръста от водите на река Лева. Всички участници бяха облечени в тениски с фолклорни мотиви, осигурени от Община Враца.

Стотици врачани и гости на града присъстваха на ритуала по спасяването на кръста, който се проведе на моста до разклона за село Згориград. Честването на големия християнски празник Йордановден започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Владислав. На победителя, който извади Христовото разпятие, кметът Калин Каменов пожела здраве, успешна година и наследници. За доброто настроение на всички се погрижиха танцьорите от Представителен танцов състав "Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Читалище "Развитие - 1869“. Празникът завърши с български хора около огъня.
25 смелчаци скочиха за кръста във Враца. Най-бърз бе Калоян Маринов. Снимка: Община Враца
32-годишният Мартин хвана кръста в Ново село. Хубавото време събра на дунавския бряг много новоселяни и гости на селото. Шествието, водено от хоругвите и под звуците на Балейската духова музика тръгна от храма "Успение Богородично“ към централния плаж на селото. За първи път там, а не в храма, отец Мариян отслужи тържествената служба.

Трима смелчаци се хвърлиха да спасят кръста. Пръв до него стигна 32-годишният Мартин Кирилов. Момчетата, с които влезе в Дунав, целунаха кръста и поздравиха смелчагата. По стар обичай тримата ще обиколят с котлето светена вода домовете, ще поръсят за здраве и берекет, и ще получат бяла паричка. Отец Мариян няма да ги придружи, защото трябва да изпълни ритуала по освещаване на водата в още няколко селища на региона.

Мартин Кирилов стигна пръв до кръста в Ново село. Снимка: Светла Бондова
31-годишният Борислав Борисов извади кръста на Богоявление от ледените води на река Дунав в Лом. Още 10 младежи и мъже скочиха в реката за разпятието, но Борислав бе най-бърз. Той за пръв път участва в Богоявленския ритуал и се надява успехът да му донесе здраве и късмет през годината. Борислав се прибира в Лом през 2017 година от САЩ, където е живял в продължение на 17 години. В момента той работи в строителна фирма в родния си град.  

Светлият християнски празник бе отбелязан на понтон №2, в Дунавския парк, където отец Нестор, енорийски свещеник към катедрален храм „Успение Богородично”, отслужи тържествен богоявленски водосвет за здраве и благополучие. Кметът Пенка Пенкова поздрави присъстващите и пожела на всички здраве и дълголетие. Тя обяви, че удвоява паричната премия на участниците в надпреварата за разпятието и връчи  200 лева на извадилия кръста Борислав. Останалите  плувци получиха парични награди от по 100 лева.

Народният представител от област Монтана Димитър Аврамов, председателят на общинския съвет в Лом Христина Христова и местни парламентаристи, които бяха официални гости на събитието, също поздравиха младежите и мъжете, които скочиха за кръста.

Йордан Ивов Силвиев се пребори за Богоявленския кръст в Берковица.

"През 2011 година за пръв път го хванах и се чувствам много щастлив. Желая здраве и щастие на слушателите и да имат същия късмет като мен.”

13 мъже участваха тази година в Богоявленския ритуал, който се състоя на басейна в Берковица. Всички те получиха по 40 лева и рекламни материали на Общината. Победителят получи по традиция специален плакет и 100 лева.
13 мъже участваха в Богоявленския ритуал, който се състоя на байсена в Берковица. Снимка: Петя Генова
Подтикнати от прекрасния и слънчев ден, стотици жители на Мездра се събраха на стария мост и около Искър, за да присъстват на "спасяването" на кръста.13 мъже скочиха в реката, а щастливецът, който излезе с него от водата, бе Калин Стоянов от Мездра. Всички бяха наградени с бутилка вино от кмета на Общината Генади Събков, а победителят получи 100 лева премия от църковното настоятелство на храм "Св. Георги Победоносец". Кметът Събков поздрави жителите на Мездра и слушателите на радио ВИДИН:

"Няма нищо по-хубаво от здравето. Желая го от сърце на всички наши съграждани и на слушателите на радио ВИДНИ..."

Калин Стоянов извади кръста от Искър. Снимка: Петко Котларски
Трима смелчаци скочиха във водите на Стакевска река при белоградчишкото село Горен Чифлик. Най-бърз бе Марио Тихомиров, възпитаник на Дом "Надежда" - Белоградчик. Момчето се прочу преди няколко години, когато спаси свой съученик, попаднал в дупка сред Белоградчишките скали. Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците.
Марио Тихомиров спаси кръста от Стакевска река. Снимка: Община Белоградчик.

За пореден път жителите на село Зверино показаха, че са истински българи. Пред събралото се множество от жители и гости на селото, отец Антон хвърли кръста във водите на река Златица. Най-бърз от всички се оказа футболистът на Балкан Ботевград Ивайло Бояджиев, който бе щастливецът "спасил" кръста.

Мъжко хоро се изви в река Златица. Снимка: Петко Котларски

А след това под звуците на каба гайдите се понесе прекрасната песен на капитан Петко войвода. И над 50 смели мъже извиха мъжко хоро в реката, размахали българския трибагреник. В средата на хорото имаше и два тъпана, единият от които биеше лично художественият ръководител на ПТА "Мездра" Мирослав Аспарухов. След това хорото се пренесе на площада и го изпъстри с български носии. А Балканът ехтеше и гордо гледаше своите чада - истински българи!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48