Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Нови атракции ще привличат туристи в Белоградчик. В бюджета на общината са предвидени 35 хиляди лава за инсталации за холограмни изображения в крепостта "Калето" и пещерата "Магурата".

Взривът в заведение в център на Монтана е бил умишлен. Това е версията по която работи полицията. Сапьори от София направиха оглед. Няма пострадали хора.

От тази година са в сила нови правила за шофьорите и управляваните от тях автомобили. Една от промените е въведената поправка, че "Пътна полиция" няма да сваля регистрационни табели на собственик, който управлява автомобил със свидетелство с изтекъл срок. "Заложено е в законодателството, но още не е приведено в действие, нотариусите да отразяват сключените договори при тях за прехвърляне на собствеността на МПС-а в нашия регистър. Да имат достъп през един портал, през интернет, в който ще вкарват данните на новите собственици на автомобилите", каза началникът на сектор "Пътна полиция" във Видин главен инспектор Владимир Герасимов. Увеличен е и срокът за промяна в регистрацията на лице, закупило регистрирано моторно превозно средство /МПС/, на един месец.

Ремонт се извършва на сградата на Дирекция "Социално подпомагане" във Видин, намираща се на улица "Княз Борис I".

2 665 здравноосигурени лица от общо 181 129 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември 2017 година, съобщават от Районната здравноосигурителна каса във Враца.
Съпоставяйки данните с тези към края на 2016 година, лицата, които са сменили личния си лекар са с 2 835 по-малко.

Изготвен е планът на община Кула за развитието на социалните услуги през 2018 година.

С една година се удължава срокът на предоставяне на социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" на територията на Община Мездра, съобщиха от общинската администрация.

Във Враца се организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на общината. Обществената консултация ще се проведе на 12 февруари 2018 година, от 17.00 часа, в Конферентната зала на Общински съвет-Враца.

На 12 януари от 11.00 часа в Заседателната зала на Общинска администрация в Берковица ще се проведе открита среща с участието на местната общност за публично обсъждане на Бюджет 2018 година, съобщават от Общината. Проектът за бюджета можете да видите на официалния сайт на община Берковица, а мнения и предложения по Бюджета може да се дават в сградата на общината, стая 107.

Обявиха приема на творбите за конкурса за рисунка "Тъпан бие, хоро се вие", който е съпътстваща изява на празниците на духовите оркестри "Дико Илиев" в Монтана. Празниците нямат конкурсен характер. Те се провеждат на всеки две години.

Община Мездра и Общинския съвет на БСП обявиха традиционната Изложба- конкурс "Жените в изкуството 2018" и традиционния Общински поетичен конкурс "Жената - майка и любима 2018", посветени на Международния ден на жената. Всяка авторка може да участва в двата конкурса с до 3 свои творби, а сроковете са до 28 февруари за художествения конкурс и до 14 февруари за поетичния.

Всички средства, предвидени за капиталови разходи за 2017 в община Видин година ще бъдат усвоени. Направени са и икономии на пари, това увери кметът на общината Огнян Ценков: "3 милиона и 500 хиляди лева бяха капиталовите разходи за 2017 година. Всички средства ще бъдат усвоени. Имаме дори и един плюс, защото част от средствата, които ги прехвърлихме като преходен остатък, са икономии от проведени обществени поръчки."

Районната прокуратура в Козлодуй е издала Европейска заповед за арест на 27-годишен мъж от село Бутан, привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление за измама.

Партньорска проверка потвърждава ефективността на управление на стареенето на АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от доклад на Агенцията за ядрено регулиране, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. Националният доклад е разработен в изпълнение на изискванията на директиви на Европейския съюз за безопасност на ядрените инсталации.

Обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Видин за 2018 година ще се състои утре, 11 януари от 14.00 часа, в заседателната зала на Общинския съвет.

От днес всеки може да провери онлайн дали притежава финансови инструменти като акции, облигации и дялове, съобщиха от Централния депозитар.

Национална информационно-образователна кампания за кибер хигиена "Няма да ме хакнат" ще насърчава българите да развиват навиците си за поддържане на онлайн сигурност.

С концерта "That`s Amore" на 24 януари от 18 часа Симфониета Видин отново ще гостува на сцената на младежкия дом в Монтана, със специалното участие на звездите от Държавния Музикален Театър "Стефан Македонски" Валентина Корчакова и Марио Николов. Под диригентската палка на Юли Дамянов, в програмата ще прозвучат популярни хитове на ХХ век, съобщават от  Общинския младежки дом в Монтана.

Изложбата "Завръщане" на Виолета Апостолова - Лети е открита в Монтана. Младата авторка представя в родния си град 30 портрета на мигранти, с които се запознава в България, Испания и Хърватска през периода 2006-2016 година. Снимките са придружена от историите на мигрантите, напуснали поради различни причини своите родни места, но останали завинаги свързани с тях.

Бал на народните носии организират в село Бойница, тази събота, от 17 часа в салона на Читалище "Надежда". Всеки костюм се оценява от жури, което е съставено от най-възрастните местни жени, обясни секретарят на местното читалище Ирина Станкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54

Пожарът край Монтана е изгасен.

Екипи от огнеборци от Монтана изгасиха пожара в източната част на планината "Пъстрина" край Монтана. В продължение на два дни пожарникарите гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Огънят започна от бойчиновското село Охрид, след което премина по билото на планината, в посока монтанското село Стубел. Вчера три екипа на пожарната в Монтана..

публикувано на 28.07.24 в 08:41

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27